Siv Jensen: Bondeviks budsjett står til stryk

Fremskrittspartiet slakter forslaget til statsbudsjett. -I en tid med oppsigelser og utflagging av bedrifter velger regjeringen å gjøre det enda vanskeligere for folk flest, sier Siv Jensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiet mener Regjeringen burde ført en motkonjunkturpolitikk, for å motvirke de dårlige tidene. I stedet strammes det inn.

- Situasjonen blir enda vanskeligere for folk og bedrifter. Hvor er den nye kursen? Hvis dette budsjettet er Bondeviks svenneprøve, har han strøket, sier Jensen, partiets finanspolitiske talskvinne.

Merkesak

Fremskrittspartiet er spesielt provosert over at regjeringen har strøket flere av partiets merkesaker, som refusjonsordningen for sjøfolk.

- Hvorfor kan ikke regjeringen si rett ut at den ikke vil ha norske sjøfolk på norske båter, sa en opprørt partileder, Carl I. Hagen.

- Regjeringen kan la være å kontakte oss før dette forslaget er fjernet. Og de vil ikke få noen kreditt for det, la han til.

Motkonjunktur

Den store skillelinjen mellom Frp og de andre partiene gjelder synet på den berømte handlingsregelen, som gjelder forventet avkastning på oljefondet. Andre mener regjeringen bruker i overkant av hva den selv har tillatt seg. Hagen mener noe annet:

- På vegne av det norske folk er jeg skuffet. Regjeringen fortsetter sin linje med å spare seg til fant, sa Hagen.

- Går Frp inn for å bruke velkjent sosialdemokratisk motkonjunktur à la økonomen Keynes?

- Nei, ikke Keynes, for han ville øke utgiftene. Men vi kopierer Aps finansminister på 70-tallet, Per Kleppe ved å ville senke skatter og avgifter, svarer Hagen.

Makromodell

Han er oppgitt over at alle de andre partiene snakker om handlingsregelen og rentenivået som absolutte sannheter.

- Politikerne har sett seg blinde på skredderne og veverne i Finansdepartementet. Nå må vi slutte å behandle Norge etter makromodellen. Dette er et lite land på 4,5 million. Vi kjenner alle kriker og kroker. Hvis det er ledig kapasitet i en sektor, som i bygg og anlegg, gjør det ingenting om vi øker aktiviteten.

- Men du har hele ekspertisen mot deg?

- Hvis folk flest har en annen oppfatning enn eliten, så er det folk flest som har rett, slår Hagen fast med fynd og klem.

- I hvert fall er hver fjerde velger nå er enig med oss, supplerer Hagen.

(NTB-Hans Rustad)