- Siv Jensen driver politisk svindel

Audun Lysbakken i strupen på Frp-lederen.

—SVINDEL: SVs Audun Lysbakken karakteriserer Siv Jensens likelønnsutspill som politisk svindel og lureri. Foto: Scanpix
—SVINDEL: SVs Audun Lysbakken karakteriserer Siv Jensens likelønnsutspill som politisk svindel og lureri. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| På torsdag blir Siv Jensens forslag om likelønn behandlet i Stortinget.
- Det er ingenting annet enn politisk svindel og et forsøk på å lure til seg kvinnelige velgere på falskt grunnlag, sier SVs nestleder Audun Lysbakken om Siv Jensens likelønnsutspill og legger til:

- Tvert imot har Frp en politikk på dette området som ikke likner grisen.

Han har sett seg lei på at Jensen de siste ukene har fått storme fram om likelønn, helt siden hun under Frps landsmøte flagget saken som en viktig valgkampsak for paritet. Derfor har Lysbakken tatt for seg Frp's program, merknader til likelønnsvedtak og merknader til statsbudsjett i Stortinget som bevis på det han mener er Frps sanne ansikt når det gjelder likelønn.

- Ingenting om likelønn
- Frp foreslår ingen likelønnspott og ingen penger som kan bidra til likelønn. Frp foreslår heller ingenting som har noen effekt for å få til likelønn. Det er det på tide at vi nå slår fast, sier SVs nestleder Audun Lysbakken, som i dag var vikar for Kristin Halvorsen og innledet om den politiske situasjonen under SVs landsstyremøte.

Blant annet viser Lysbakken til Frp's arbeidsprogram som ble vedtatt samme helg som Siv Jensens famøse kvinnetale. Der framhevet Jensen kravet til likelønn og viste til sin oldemor og kvinneaktivist Betzy Kjelsberg.

- Det står ingenting om likelønn i dette programmet, sier Lysbakken og viser til setningen på side 10 i programmet:

«Det er ikke en offentlig oppgave å utjevne lønnsforskjeller som naturlig oppstår i arbeidsmarkedet».

- Politisk uskikkelig
Om likelønn i forbindelse med statsbudsjettet i 2008, legger Frp til følgende merknader:

«Disse medlemmene er av den oppfatning at det er en sterk vektlegging på tiltak for å fremme likestilling. Slike tiltak er unødvendige og vil i en del tilfeller hindre reell likestilling».

LER AV SV: Siv Jensen på sin side, mener de rødgrønne kunne løst likelønnsproblemet om de hadde villet. Foto: Scanpix
LER AV SV: Siv Jensen på sin side, mener de rødgrønne kunne løst likelønnsproblemet om de hadde villet. Foto: Scanpix Vis mer

- Det er politisk uskikkelig av Siv Jensen. Hun har sagt at hun vil gjøre noe med manglende likelønn, et problem hun aldri har løftet en finger for å løse tidligere, sier han og legger til:

- Ved alle korsveier hvor det har vært fremmet tiltak som faktisk kan gjøre noe for likelønn, så har Frp vært avvisende eller likegyldige.

- Pr-jippo
Før Siv Jensen gikk på talerstolen 22. mai og snakket varmt for likelønn, la hun inn et forslag om likelønn i Stortinget.
- Det er et useriøst forslag i Stortinget som bare bærer preg av at hun la det fram for å kunne snakke om det på landsmøtet. Det er en ren pr-jippo, sier Lysbakken.

Siv Jensen mener heller ikke Lysbakken har greid å foreslå tiltak som sikrer likelønn.
- Jeg humrer litt av dette. Det vitner om at SV har eksepsjonelt dårlig samvittighet. Jeg kan ikke se at de rødgrønne har foreslått noe som likner en gang. Frp er for likestilling og ikke særbehandling. Så hvis Lysbakken forventer at vi skal gå inn for kvotering, kommer vi ikke til å gjøre det. Når det gjelder likelønnspotten, skjønner jeg at de skyver det foran seg som et desperat forsøk på å svare på mitt forslag. Hvis de rødgrønne hadde ønsket å gjøre noe med det, kunne de gjort det nå, sier hun.

- Hva vil du gjøre for å få til likelønn?

- Vil vil heve lønna der hvor forskjellen er størst. Det er blant annet i kvinnedominerte lavtlønnsyrker. Det forslaget som nå er til behandling i Stortinget, registrerer jeg at SV vil stemme imot. Det viser meg at her er det bare preik og ingen handling, sier Jensen.