Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Siv Jensen er den største trusselen mot norsk oljenæring

Aps partisekretær mener at «vet ikke» om oljeutvinning i Lofoten «ikke er sexy, men ansvarlig». Anklager Frp for oljepopulisme.

KLAR TALE: Partisekretær i Arbeiderpartiet Raymond Johansen fortalte hva partiet mener om oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen. Foto: Matias Nordahl Carlsen
KLAR TALE: Partisekretær i Arbeiderpartiet Raymond Johansen fortalte hva partiet mener om oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen. Foto: Matias Nordahl Carlsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LOFOTEN (Dagbladet):
- Arbeiderpartiet vil ikke ta en beslutning om å åpne Lofoten og Vesterålen for olje- og gassutvinning uten all kunnskap på bordet og det kommer først i 2010, var partisekretær Raymond Johansens klare beskjed til lokalbefolkningen i Lofoten da han entret podiet på Svolvær torg i dag.

- Vi vil vite mer om havbunnen, de biologiske og fysiske forholdene i miljøet. Vi vil også vite mer om mulighetene for olje og gass i disse områdene. Og undersøkelsene blir tidligst ferdig neste år, sa Johansen til Dagbladet etterpå.

- Sikre lokalsamfunn
Utover pressen og partiapparatet var mengden Ap-tilhengere og oljemotstandere fra Folkeaksjonen mot oljeutvinning likelig fordelt, totalt 40-50 stykker.

- Oljeutvinning her oppe er et av de viktigste spørsmålene de neste ti årene. Det handler om olje og gass som kan sikre skoler, sykehus og trygghet for lokalsamfunn og framtidige generasjoner, sa Johansen, før han dreide over på mange skeptikeres fanesak.

- Og det handler om fiskeriressurser og de enorme naturressursene som er i havet, sa han og understreket at Ap ikke ville sette fisken på spill for å utvinne olje, dersom man må velge.

Etter det Dagbladet kjenner til er besøket fra Johansen trolig det eneste lofotingene får oppleve fra toppsjiktet i Ap denne valgkampen.

Lurer du på hvilket parti du støtter? Ta db.no sin valgtest.

- Ikke sexy, men ansvarlig
At Frp-leder Siv Jensen i sommer utfordret Ap-leder Jens Stoltenberg til debatt om oljeutvinning og landsdelens framtid på kaia i Svolvær, var heller ikke nok til å trekke statsministeren til Lofoten før valget.

Johansen langet ut mot Høyre og Frp for å ville åpne for raskt og uten kunnskapen som ligger i rapportene som kommer neste år.

- Vårt budskap er kanskje ikke tabloid eller sexy, men det er det mest ansvarlige, sa Johansen.

Johansen tok også et kraftig oppgjør med Frp og Siv Jensen, som i Dagbladet i sommer lovet å starte prosessen med utvinning i løpet av de første 100 dagene i regjering, dersom de vinner valget i september.

- Frp er trussel
- Klarer vi å starte arbeidet med en konsekvensutredning på 100 dager, så gjør vi det. Det er ikke utenkelig med en Frp-statsråd i Olje- og energidepartementet etter valget og vi skal åpne Lofoten og Vesterålen raskt, lovet Jensen den gang.

Hun utfordret også Stoltenberg.

— Jens unngår debatten, sa Frp-lederen som mente Aps standpunkt om å utsette en avgjørelse vitnet om feighet statsminister Jens Stoltenberg.

I dag fikk hun svar på tiltale.

- Jeg mener Siv Jensen og Frps politikk er den største trusselen mot norsk oljenæring. Norge selger mer enn bare olje og gass. Vi selger vår miljøbaserte petroleumsteknologi, som er best i verden, sier Johansen.

Han mener at en forhastet åpning vil ødelegge oljenæringens rykte og understreket at norsk petroleumspolitikk har basert seg på høy beskatning av oljeinntekter og å følge prosedyrer.

GLISSENT:Utover pressen og partiapparatet var oljemotstanderne dem som rekrutterte sterkest i forkant av Raymond Johansens (Ap) tale på torget i Svolvær. Foto: Matias Nordahl Carlsen
GLISSENT:Utover pressen og partiapparatet var oljemotstanderne dem som rekrutterte sterkest i forkant av Raymond Johansens (Ap) tale på torget i Svolvær. Foto: Matias Nordahl Carlsen Vis mer

- Jeg frykter at den norske stolte tradisjonen for kunnskapsinnhenting vil settes på prøve i en opphetet valgkamp.

Sliter med oljesaken
Arbeiderpartiet sliter med å tydeliggjøre sitt syn på oljeutvinning i valgkampen. Partiprogramet sier at de først vil bestemme seg når forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten behandles i 2010 og alle rapporter skal ligge på bordet, en linje partiet fremdeles er alene om.

Frp og Høyre har i valgkampen dominert oljedebatten over hele landet, sammen Venstre, KrF og de rødgrønne regjeringspartnerne SV, Sp på den andre siden. Johansen mener kortsiktighet og valgkamp ikke må ødelegge petroleumspolitikken.

- Det er umulig å forstå at Frp og Høyre har så mye hastverk at de ikke vil lese rapportene vi har brukt 500 millioner kroner på å lage.

Uenighet i regjeringen
De to regjeringspartnerne SV og Sp har tatt klare standpunkt mot åpning, SV vil også verne området for framtida. Blant de ikke-sosialistiske partiene avviser Venstre og KrF enhver form for olje- eller gassvirksomhet i de to havområdene.

VIL ÅPNE FØR MILJØ-RAPPORTER:
Frp-leder Siv Jensen.
Foto: Tore Meek / Scanpix
VIL ÅPNE FØR MILJØ-RAPPORTER: Frp-leder Siv Jensen. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!