Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siv Jensen er skuffet over Hareide: - En betydelig venstredreining

Høyre, Frp og Venstre håper grasrota i KrF vender ryggen til Hareides foreslåtte veivalg.

DIREKTE: KrF-leder Knut Arild Hareide redegjorde fredag ettermiddag for partiets mye omtalte veivalg i norsk politikk. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knut Arild Hareide har nå bestemt seg: KrF-lederen råder partiet sitt til å vurdere et regjeringssamarbeid med Ap og Sp, uten SV.

- Mitt råd til dere er at nå er det tid for å undersøke muligheten for hvilke muligheter for gjennomslag det er mulig å få med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og KrF, uten SV, sier Hareide.

Det betyr at Hareide ber partiet vende ryggen til Høyre, Frp og Venstre. Og på borgerlig side er skuffelsen stor i dag.

- Jeg tar til etterretning at Hareide sier han ønsker å samarbeide med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Det vil innebære en betydelig venstredreining av norsk politikk, der SV gis en avgjørende rolle, sier Frp-partileder Siv Jensen.

Se Hareides historiske ord i video øverst i saken!

Skuffelse i Høyre og Frp

Hennes parti fikk juling av Hareide under dagens pressekonferanse. KrF-lederen mente Frp og hans eget parti er diamentrale motsetninger i mange spørsmål.

- Jeg har respekt for KrFs interne prosesser, men mener FrP og KrF har et felles verdigrunnlag og mange felles synspunkter i blant annet familiepolitikken, synet på velferdssamfunnet og ikke minst Norges kristne kulturarv, fortsetter Jensen.

Høyres nestleder er også skuffet over Hareide:

- Jeg har respekt for prosessen KrF nå er inne i og avgjørelsen partiet skal fatte. Det er likevel overraskende at Knut Arild Hareide anbefaler KrF å samarbeide med Ap, SV og SP om å kaste Erna Solberg som statsminister. Det vil være et historisk linjeskift for Kristelig Folkeparti, sier Jan Tore Sanner til Dagbladet og legger til:

- Arbeiderpartiet har vendt KrF ryggen i mange viktige saker, både for oss og KrF:

Raja med en viss forståelse

Abid Raja (V) gir Hareide rett i deler av sitt resonnement

- Jeg forstår veldig godt mye av det Hareide sier. Jeg og mange i Venstre har følt det samme. Da vi likevel valgte regjering med Frp, så var det på grunn av betydelige politiske gjennomslag, sier Raja til Dagbladet.

Han kommer nå med bønn til resten av KrF om å si nei til Hareides foreslåtte veivalg.

- Min gode venn Hareide, som jeg setter meget stor pris på, har rett i svært mye av det han sa idag. Og i den uavgengige prosessen de nå skal i, skal man ikke legge stort press på de. Men jeg håper de har med hvilken samlende kraft Erna er, ikke bare på borgerlig side, men for landet. Velgerne har ønsket Erna som statsminister. Og jeg håper mine venner i KrF tar i betraktning at Norge og det norske folk fortsatt ønsker Erna som Norges statsminister, sier Raja.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!