- Siv Jensen flørter med konspirasjonsteorier på det mørkeste nettet

Siv Jensen (Frp) sa i sitt partilederforedrag at politikere på venstresiden kamuflerer sosialistisk politikk under dekke av klimakampen.

Foredrag: FrP-leder Siv Jensen holder sitt partilederforedrag på Litteraturhuset tirsdag ettermiddag.
Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Foredrag: FrP-leder Siv Jensen holder sitt partilederforedrag på Litteraturhuset tirsdag ettermiddag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Annonse

- Løsningen på klimautfordringene ligger ikke i selvpisking, svartsyn og negativitet, sa Siv Jensen da hun holdt sitt partilederforedrag på Litteraturhuset i Oslo i kveld.

I foredraget, som går på NRK P2 seinere i august, tok Siv Jensen et oppgjør med dem hun kaller «formyndere» og trakk linjene fra dem som på 80-tallet ville forby salg av melk og brød etter klokka 17, til dem som forsvarte telemonopolet på 90-tallet fram til miljøbevegelsen i dag:

«Med Berlinmurens fall var sosialismen forkastet, både som økonomisk og moralsk system. Få ville kalle seg sosialist etter at Sovjetunionen kollapset. Men selv om sosialismen ble forkastet så forsvant ikke formynderne. Men de skjønte at de ikke kunne bruke den samme innpakningen. I hvert fall ikke de første tiåra etterpå. De måtte finne en kamuflasje.

Klimautfordringene, og jeg mener vi står overfor reelle menneskeskapte klimautfordringer, ga formynderne mulighet til å kamuflere seg blant oppriktige klimaengasjerte mennesker. Formynderne ble miljøopportunister. Dette er det som både Ketil Solvik-Olsen og Sylvi Listhaug kaller vannmelon-strategien: Grønn utenpå og rød inni.

Det siste nå er at vi skal føle skam. Vi skal skamme oss for å bruke bilen. Vi skal skamme oss for å spise kjøtt. Vi skal skamme oss for å ta fly på ferietur. Vi skal skamme oss for oljeeventyret. Vi skal skamme oss i hverdagen vår.

Det er sosialisme i nye klær. En kollektiv følelsestvang ment til å styre våre valg. Denne skammen er venstresidens forsøk på å påtvinge oss en ny jantelov på folks vanlige liv og levemåte.»

Bruker miljøpolitikken

På spørsmål fra Dagbladet etter foredraget om hvem det er som er kamuflerte sosialister og formyndere i Norge i dag, svarte Jensen at hun rettet søkelyset mot Arbeiderpartiet, Rødt og SV.

- De representerer ståsteder som er veldig langt unna mitt. Dette var et veldig ideologisk foredrag, som forsøkte å vise liberalismens syn på mange viktige samfunnsspørsmål.

- Så Arbeiderpartiet bruker miljøkampen som en brekkstang for å gjennomføre sosialistisk politikk?

- Ja.

- Men mange av virkemidlene vi har tatt i bruk i Norge i dag er det tverrpolitisk enighet om, la Jensen til.

SIV JENSENS TAKKETALE: Siv Jensen ble feiret av Fremskrittspartiet i anledning at hun fyller 50 år 1. juni. I takketalen ba hun sine partikamerater om å brette opp ermene og knuse de jævla sosialistene i høstens valg - til stormende jubel: Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

- Konspirasjonsteori

MDG-talsperson Une Bastholm, som har lest et lengre utdrag av foredraget, mener Siv Jensen bringer inn noe svært uvanlig i norsk politikk når hun setter spørsmålstegn rundt motivene til sine politiske motstandere og sier at de seiler under falskt formynder- og sosialistflagg.

Vannmelonteorien, som Siv Jensen refererer til, handler om at man tilsynelatende gjennomfører miljøpolitikk (grønn utenpå), mens man egentlig ønsker statlig makt og sosialisme (rød inni).

- Siv Jensen flørter med konspirasjonsteorier og hun må nesten forklare hvem som bruker miljøsaken til å oppnå makt og styre andre. Ellers er det veldig feigt. Dette er konspirasjonsteorier som finnes på det mørkeste nettet, sier Bastholm til Dagbladet.

Bastholm ønsker ikke å trekke Siv Jensens motiver for å engasjere seg i politikken i tvil.

- Jeg tror ikke at Siv Jensen er i politikken for å få makt, hun jobber ut fra noen verdier som jeg er uenig i. Politikken og hennes verdier diskuterer jeg gjerne, men vi må ha som utgangspunkt at politikere er drevet at ønsket om å få til noe bra for fellesskapet - for andre enn seg selv. De fleste politikere i Norge har en god kultur og forståelse for det. Her gir i stedet Siv Jensen en håndsrekning til det mørke nettet og lefler med konspirasjonsteorier, sier Bastholm.

Siv Jensen rister på hodet av at hun skal bygge opp under konspirasjonsteorier ved at sosialister kamuflerer seg for å få makt.

- Det er en så merkelig påstand at jeg tror at det er flere enn meg som rister på hodet. MDGs politikk er som en vannmelon, den er grønn utenpå og rød inni. Det tror jeg de fleste ser av seg selv.

- Det er ikke vanlig at politikere i Norge trekker motivene til motstandere i tvil. Hvorfor gjør du dette nå?

- Sosialisme er sosialisme, selv om man grønnvasker den. Hvis ikke Bastholm liker å bli kalt sosialist så er det rart at det stort sett er sosialister MDG samarbeider med, skriver Siv Jensen i en e-post til Dagbladet.

Raymond: - Erna må på banen

Siv Jensen brukte flere eksempler fra Oslo i foredraget og byrådsleder Raymond Johansen i hovedstaden mener Frp-lederen avslører seg i foredraget. Johansen har også lest et lengre utdrag.

- Det at Siv Jensen setter dette i en sammenheng der vi (på venstresiden) egentlig ikke mener at klimakrisen er så stor og at de tiltakene vi går inn for ikke har som formål å redusere klimagassutslippene, gjør at jeg mener landets nummer to ikke tar krisen på alvor. Siv Jensen framstår som rimelig primitiv med tanke på å løse utfordringene vi står overfor, sier Raymond Johansen.

Ap-Raymond etterlyser nå at statsminister Erna Solberg rydder opp.

- Oslo treffer bare tiltak som vi mener må til for å nå de målsettingene som regjeringen selv har skrevet under i Parisavtalen. Når Siv Jensen nå sier det stikk motsatte, bør Erna Solberg si at dette enten ikke er riktig eller at regjeringen ikke er oppriktige når de underskriver internasjonale avtaler, sier Johansen.

Raymond Johansen ønsker ikke å karakterisere Siv Jensens retorikk utover at han mener Frp-lederen bidrar til økt splittelse.

- Klimakampen skriker etter konsensus, men her bidrar Siv Jensen til ytterligere polarisering, sier Raymond Johansen.

.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer