PÅ LANDSMØTE: Frp-leder Siv Jensen på Frps landsmøte. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
PÅ LANDSMØTE: Frp-leder Siv Jensen på Frps landsmøte. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

Frps landsmøte

Siv Jensen: Frp går ikke ut av regjering frivillig

Hvis det blir borgerlig flertall etter valget, kan KrF og Venstre bli nødt til å aktivt kaste Frp ut av regjeringskontorene hvis de vil bli kvitt dem. Det sier Frp-leder Siv Jensen. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nylig tok Frp-nestor Carl I. Hagen til orde for at Frp burde nekte å gå av ved valgtap.

Nå sier partileder Siv Jensen (Frp) at hun vil gjøre nettopp det, dersom det blir borgerlig flertall etter valget.

- Vi sitter i regjering, vi. Vi kommer til å sitte i regjering gjennom valgkampen, og vi kommer til å sitte i regjering også når valget er over. Hvis det da fortsatt er et ikke-sosialistisk flertall, må noen felle oss, sier partilederen til Dagbladet.

Må felles

En slik strategi som den Frp-lederen skisserer, betyr at Venstre og KrF må stille mistillitsforslag hvis de vil bli kvitt regjeringen, eller stemme for et forslag om å kaste regjeringen.

Ifølge VG fremmer Oslo Frp en resolusjon som tar til orde for nettopp det på landsmøtet, uten at partilederen har tatt konkret stilling til denne resolusjonen.

Dette er mulig fordi vi ikke har såkalt investitur, også kalt innsettingsvedtak i Norge.

Altså kan sittende regjering fortsette selv uten et flertall i ryggen, helt fram til de enten går av selv, eller et flertall stemmer for å kaste dem.

Valgforsker Anders Todal Jenssen mener Frp-lederen spiller farlig.

- Det Siv Jensen her gjør er å drive høyt spill. Hun driver nervekrig mot KrF og Venstre, og gambler ganske høyt. Hvis de to partiene blir like store eller større enn Frp etter valget, kan Høyre kunne ville skjele til dem i stedet, men det er ikke gitt at Høyre gjør det, sier valgforskeren, som jobber ved NTNU.

Det er nemlig en hake med det Siv Jensen tar til orde for.


Det er ikke Frp, men statsminister Erna Solberg (H), som bestemmer om regjeringen skal søke avskjed etter valget eller ikke.

- Erna Solberg kan i prinsippet velge å kjøre videre med den samme regjeringen og se hva som skjer, eller hun kan gå til sentrumspartiene, og se hva som skjer da, sier Todal-Jenssen.

Ikke tilgjengelig

Statsministeren var ikke tilgjengelig for en kommentar da Dagbladet forsøkte å få henne i tale fredag kveld.

Høyre-nestleder Jan Tore Sanner har heller ikke ønsket å kommentere saken.

Jensen understreker at hun har tro på at de fire borgerlige partiene kan få stablet en regjering på beina etter valget uansett, dersom det blir borgerlig flertall.

Samtidig virker situasjonen fastlåst i dag.

KrF og Venstre har begge vært tydelig på at de ikke ønsker å sitte i en regjering med Frp - og at de ønsker seg inn i regjering sammen med Høyre.

Støtter ikke regjering uten Frp

Frp har på sin side sagt at de ikke støtter en regjering de ikke selv sitter i.

- De vil ikke samarbeide med dere. Dere vil ikke støtte en regjering dere ikke sitter i selv. Det framstår veldig kaotisk på borgerlig side. Betyr det at dere ikke vil være garantist for en borgerlig regjeringen?

- Jeg registrerer at KrF og Venstre er opptatt av å signalisere hvem de ikke vil samarbeide med. Jeg er enig med Erna Solberg i at det ikke er noen grunn til å støte noen bort. Jeg mener det er fullt mulig å få til et samarbeid mellom de fire partiene også etter valget, hvis det blir et ikke-sosialistisk flertall. Vi går ikke inn for å støte verken KrF eller V fra oss, og inviterer dem til fortsatt samarbeid, så jeg mener at vi ikke bidrar til noe kaos ved å innta det standpunktet, sier Jensen.

Venstre og KrF har begge vært tydelige på at de ønsker en blågrønn/blågul regjering, bestående av Høyre, KrF og Venstre, mens Frp blir stående utenfor.

Jensen svarer ikke klart på om Frps standpunkt innebærer at de vil felle en slik regjering dersom statsministeren går inn for det.

- Frp går til valg mot Arbeiderpartiet og for en regjering med Frp. Det er det beste for landet. Alternativet vil myke opp innvandringspolitikken, bygge mindre veier, og øke skatter og avgifter, sier hun.