Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Perspektivmeldingen 2017

Siv Jensen gir innvandringen skylda for at forskjellene i Norge øker

Finansministeren mener fredagens perspektivmelding kommer til å vise at Frp alltid har hatt rett. 

PRESENTERER PERSPEKTIVENE: Siv Jensen, her med statsminister Erna Solberg i bakgrunnen, sier den nye perspektivmeldingen viser at innvandring er den største årsaken til ulikhet i Norge. .
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
PRESENTERER PERSPEKTIVENE: Siv Jensen, her med statsminister Erna Solberg i bakgrunnen, sier den nye perspektivmeldingen viser at innvandring er den største årsaken til ulikhet i Norge. . Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag kommer perspektivmeldingen om utsiktene til norsk økonomi. Den viser at det er flere blant innvandrerbefolkningen enn i resten av befolkningen som har lav inntekt over tid.

Økt innvandring har bidratt til økt ulikhet i Norge, slår finansminister Siv Jensen (Frp) derfor fast.

- Perspektivmeldinga viser at høy innvandring betyr større ulikhet i samfunnet vårt. Her i Norge har de aller fleste alle fått ta del i velferdsveksten, vi har små forskjeller. Men siden 2005 har innvandringen og andelen fattige innvandrere økt kraftig, sier hun.

Som Dagbladet nylig skrev, har ulikhetene i Norge økt betydelig i 30 år. Venstresida sier Solberg-regjeringa øker forskjellene mer enn normalt, noe SSB-forsker Rolf Aaberge ikke vil slå fast.

Belastning over tid

Regjeringens perspektivmelding kommer fredag til å vise hvordan andelen fattige innvandrere økte kraftig fra 2005 - 2013. Innvandrere også er en av samfunnsgruppene hvor færre er i jobb enn gjennomsnittet.

Siv Jensen har derfor lyst til å si «hva var det vi sa» til resten av det politiske Norge.

- Frp har hele tida sagt at vi må ha en streng innvandringspolitikk. Dersom vi ikke får innvandrerforeldrene i jobb, så øker belastninga på fellesskapet og velferdsstaten svekkes over tid, sier hun.

- Mange innvandrere kommer fra fattige land, og det tar tid å omstille seg et vestlig samfunn. Uansett har de det relativt sett bedre her?

- Det kan godt være, men over tid blir belastningen på samfunnet for stor dersom innvandrerne faller fra og blir liggende i bunnen av inntektsstatistikken. Når perspektivmeldingen viser at innvandring bidrar til økt ulikhet så betyr det at vi ikke har lykkes godt nok med å få innvandrere til å bidra til samfunnet vårt. En kontrollert innvandring er også nøkkelen til vellykket integrering.

Delvis SSB-støtte

SSB-forsker Rolf Aaberge gir Jensen rett i at innvandring er en viktig faktor for å forklare hvorfor ulikheten i Norge øker år for år.

- Det vi ser er at det to hovedfaktorer som bidrar til at ulikhetene i Norge har økt de siste årene: Økning i antall familier med lave inntekter på grunn av økt innvandring fra fattige land og økning i inntektsandelene til de rikeste i samfunnet, sier han.

-Hvilken faktor er viktigst av de to?

- Begge faktorer er viktige. Vi får komme tilbake til hvilke som bidrar mest når vi har tallfestet betydningen av tilbakeholdte overskudd i bedriftene for inntektsulikheten.

Venstresidas problem

For innvandrere Afrika, Asia og Latin-Amerika, var sysselsettingsandelen i 2015 på 54 prosent, godt under resten av befolkninga, som hadde en sysselsettingsgrad på 77 prosent samme år.

- Meldingen viser at økt innvandring skaper større forskjeller i Norge. Det kan ikke venstresida lenger løpe fra. Vi ser nå hvor viktig det er å begrense innvandringa og stille strengere krav til den enkelte i integreringsprosessen. For å bli en del av lokalsamfunn i Norge må innvandrere lære seg norsk og tilpasse seg vår kultur og normer og regler, sier Jensen videre.

Finansministerens støttes av Stefan Heggelund (H), som mener «verdens rauseste velferdsstat, krever at vi har blant verdens strengeste innvandringspolitikk». Han sier venstresida snakker uærlig om ulikhet.

- Norge er blant de landene i verden med lavest ulikhet. Jeg ønsker et samfunn med små forskjeller og like muligheter. Men dersom vi skal ha det, så må vi være ærlig med hva som er årsakene til ulikheten i Norge – og da må vi snakke om innvandring. Men det ønsker ikke Lysbakken å snakke om – fordi han vil ha mer innvandring, ikke mindre, sier Heggelund.

Norge uten innvandring

Høyre-representanten hevder innvandring er hovedårsaken til at ulikheten i Norge har økt de siste ti årene.

- De framstiller det som om det er regjeringens politikk som gjør at ulikhetene øker, uten at det er forskningsmessig hold for en slik påstand. Sannheten er at uten innvandring, ville ulikhetene i Norge vært på omtrent samme nivå som for ti år siden. Hvis ulikhet er viktigst, er det merkelig at SV ønsker seg mer innvandring, sier Heggelund .

Høyresidas problem

SV-leder Audun Lysbakken mener Jensen og Heggelund nå bruker statistikk for å skyve ansvaret framfor seg og si at innvandring er så vanskelig at vi nærmest burde slutte med det. Lysbakken mener regjeringen heller skal forsøke å endre politikken.

- Det er utrolig at Høyre og Frp prøver å fraskrive seg ansvar for at flere barn er fattige ved å prøve å få perspektivmeldingen og økt ulikhet til kun å bli et spørsmål om innvandring. Det er jo i praksis en innrømmelse av at de fører en mislykket integreringspolitikk. Vi vil fordele og integrere bedre, de to tingene henger sammen.

- Men høyere innvandring er lik mer ulikhet, som SV nå går til kamp mot?

- Det går an å gjøre to ting på en gang. Man kan ha en politikk som sørger for rask integrering, at flere kommer i jobb i et ryddig arbeidsliv, og har en rimelig inntekt å leve av, slik at barn slipper å vokse opp i fattigdom, og man kan være et anstendig land som gir beskyttelse til folk som flykter fra krig. Regjeringen gjør ingen av delene. Den står for urettferdig fordelingspolitikk og passiv integreringspolitikk på en gang. Det er en veldig dårlig kombinasjon.

Lysbakken benekter også at venstresida bommer i vurderinga av hva som skaper forskjeller i det norske samfunnet.

- Fattigdom er ikke noe bedre fordi det er innvandrere som er fattige. Vi ønsker å øke i barnetrygden nettopp for å hjelpe de fattigste, også innvandrerfamiliene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!