ADVARER MOT ØKT OLJEPENGEBRUK.  I sin årstale advar sentralbanksjef Øystein Olsen mot å øke oljepengebruken. Siv Jensen sier regjeringen er i god gang med å omstille seg. 
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
ADVARER MOT ØKT OLJEPENGEBRUK. I sin årstale advar sentralbanksjef Øystein Olsen mot å øke oljepengebruken. Siv Jensen sier regjeringen er i god gang med å omstille seg. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

- Siv Jensen har i dag fått smekk for at hun smører svære skattekutt til de rikeste med oljepenger

Sentralbanksjefen oppfordrer politikerne til å bremse oljepengebruken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sin årstpale i kveld sa sentralbanksjef Øystein Olsen torsdag at «epoken med opptrapping av bruken av oljeinntekter kan ligge bak oss.»

- Hovedbudskapet hans var at vi må omstille oss, og at vi trenger flere bein å stå på. Det er regjeringen godt i gang med ved å lette skattetrykket og øke investeringer i blant annet forskning og økonomi, sier finansminister Siv Jensen til Dagbladet.

Hun understreker samtidig at sentralbanksjefen i sin tale sier at vi fortsatt skal fase penger inn i økonomien.

- Men han har et langsiktig perspektiv, og understreker usikkerheten i aksjemarkedet og plassering i obligasjoner, sier Jensen.

- Vil bli krevende Sentralbanksjef Øystein Olsen slo i sin tale fast at norsk økonomi må tilpasse seg en klart lavere etterspørsel fra oljesektoren, og talte mot å øke bruken av oljeinntekter videre fra dagens nivå. Statsminister Erna Solberg sier at vi står overfor en alvorlig omstilling, og sier til NTB at vi «ikke kan kjøpe oss ut av det med oljepengebruk».

- Vi går fra en særstilling til en omstilling, og det kommer til å være krevende. Regjeringen skal hvert år justere oljepengebruken ut fra den økonomiske situasjonen, sier Solberg til Dagbladet.

Finanspolitisk talsperson for SV, Snorre Valen, mener at sentralbanksjefens årstale «i realiteten avlyser regjeringens skattekutt».

MÅ KOMME I GANG MED OMSTILLINGA:  SVs finanspolitiske talsmann Snorre Valen sier Siv Jensen i dag har fått en smekk for oljepengebruken.  Torbjørn Berg / Dagbladet
MÅ KOMME I GANG MED OMSTILLINGA: SVs finanspolitiske talsmann Snorre Valen sier Siv Jensen i dag har fått en smekk for oljepengebruken. Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Siv Jensen har i dag fått smekk for at hun smører svære skattekutt til de rikeste med oljepenger. Tvert imot må Norge komme i gang med omstillinga til en fossilfri, framtidsrettet økonomi, sier Valen til Dagbladet.

Han sier SV foreslo redusert oljepengebruk i deres alternative statsbudsjett, og mener talen viser at flere partier bør gjøre det samme.

-  I omstillinga vi står foran må penger brukes på arbeidsplasser og velferd, ikke prisøkning i boligmarkedet. I dag øker gjelda til norske familier. Vi trenger en eiendomsbeskatning som demper boligmarkedet. Det vil gi økt trygghet for folks lån og arbeidsplasser. I tillegg vil mer kapital bli investert i næringslivet framfor å bli syltet ned i boligmarkedet. 

Etterlyser mer om rentesituasjonen NHO-sjef Kristin Skogen Lund beskriver talen som «tydelig».

- Talen pekte på omstillingsbehovet i norsk økonomi, og jeg var ikke uenig i noe av det han sa, sier Skogen Lund til Dagbladet.

Eiendomsbaron Olav Thon sier til Dagbladet at han syns talen var grundig og klar, men etterlyste at sentralbanksjefen hadde kommet nærmere inn på rentesituasjonen i Norge. Han er særlig opptatt av renteendringen i Sverige, hvor landets sentralbank for første gang i dag har senket styringsrenten under null, i et forsøk på å få opp inflasjonen.

- Jeg hadde håpet han ville komme inn på rentesituasjonen. Dette med at oljeinntektene kommer til å synke er vel en selvfølge, egentlig, sier han.

ETTERLYSTE MER OM RENTESITUASJONEN:  Eiendomsbaron Olav Thon (t.h.) skulle ønske sentralbanksjefen hadde tatt opp rentesituasjonen i årstalen. Tomm W. Christiansen / Dagbladet
ETTERLYSTE MER OM RENTESITUASJONEN: Eiendomsbaron Olav Thon (t.h.) skulle ønske sentralbanksjefen hadde tatt opp rentesituasjonen i årstalen. Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Tidligere statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen sier talen framhaver tre viktig poeng.

- Det ene var alt hva oljen har betydd og betyr for norsk industri. Det andre var at han veldig klart beskriver de utfordringer vi står overfor, og advarer mot å skrive for mye oljepenger, sier Schjøtt-Pedersen til Dagbladet.

På spørmål om hva han tenker om regjerings politikk, sier han.

- Det vil jeg ikke kommentere, men jeg merker meg at han beskriver viktigheten av å ikke bruke for mye oljepenger, sier han.

Savnet klimaspørsmål Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre mener sentralbanksjefen holdt en interessant årstale, men mener klimaet gjerne kunne vært nevnt.

- Jeg synes det kunne vært interessant om han i behovet for omstilling også hadde nevnt klima. Det gir et ekstra påtrykk for omstilling i norsk næringsliv. Det hører med, sier Støre til TV 2.

Han beskriver sentralbanksjefens tale som interessant, og et veldig godt informert innlegg om norsk økonomi og utsiktene fremover.

SAVNET KLIMA-SPØRSMÅL.  Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre mener sentralbanksjefen holdt en interessant årstale, men mener klimaet gjerne kunne vært nevnt. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
SAVNET KLIMA-SPØRSMÅL. Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre mener sentralbanksjefen holdt en interessant årstale, men mener klimaet gjerne kunne vært nevnt. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

— Jeg synes ikke han var veldig spiss den ene eller andre veien. Han advarer mot lettvint bruk av mer penger og det mener jeg er et advarsel til regjeringen som den må tenke grundig gjennom, sier Støre.

— Hovedbudskapet i analysen hans er at oljealderen ikke er slutt, men økningen i inntekter kan være over. Det tror jeg er en veldig viktig analyse, sier han.

Oslo  20131108.
Snorre Valen (SV) i Vandrehallen i Stortinget etter presentasjonen av  regjeringens forslag til tilleggsproposisjon for statsbudsjettet 2014.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Oslo 20131108. Snorre Valen (SV) i Vandrehallen i Stortinget etter presentasjonen av regjeringens forslag til tilleggsproposisjon for statsbudsjettet 2014. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer