Siv Jensen herjet med Støre og Tschudi

Frp-lederen gjorde narr av regjeringens mange omstridte tildelingssaker i sin landsmøtetale.

GJORDE NARR: Frp-leder Siv Jensen gikk til angrep på regjeringens tildelingssaker. Utenriksminister Jonas Gahr Støre og felix Tschudi fikk gjennomgå da hun gikk opp på landsmøtets talerstol i dag. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
GJORDE NARR: Frp-leder Siv Jensen gikk til angrep på regjeringens tildelingssaker. Utenriksminister Jonas Gahr Støre og felix Tschudi fikk gjennomgå da hun gikk opp på landsmøtets talerstol i dag. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siv Jensen herjet med den rødgrønne regjeringens pengebruk og regjeringens mange omstridte tildelingssaker da hun gikk på talerstolen og snakket til sitt landsmøte i dag.

Jensen viste først til regjeringens forvaltning av oljefondet og pekte på hvordan regjeringen har lånt 61 milliarder kroner til den tyske stat for å bygg tyske motorveier til litt over ett prosent i rentesats.

- Men når Samferdselsdepartementet vil iverksette veiprosjekter er det til en rentesats på 6,5 prosent, sa Jensen.

Herjet med Støre Jensen herjet deretter med de mange omstridte tildelingssakene fra regjeringen som har vært framme i media den siste tida.

I tillegg til Liv Signe Navarsetes pengedryss til lokale tiltak i Sogn og Fjordane, SVs pengedryss til Kvinneuniversitet, lot hun heller ikke den nylig avgåtte statsråden, Audun Lysbakken, og Jonas Gahr Støre, som nå skal til høring i Stortinget, få slippe unna.

- Lysbakken og Jenteforsvaret. Støre og Tschudi. Åh nei. Det er jo ikke deres penger. Da fungerer det helt annerledes, sa hun sarkastisk, men til stor latter og applaus.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre skal 7. mai inn til Stortinget i en åpen høring om hans tildeling på 6 millioner kroner til stiftelsen senter for nordområdelogistikk hvor hans redervenn Felix Tschudi er styreleder.

- Skal i regjering Gang på gang gjorde Jensen det klokkeklart at det ikke blir en ny borgerlig regjering uten Frp ved statsministerens bord.

Venstres leder Trine Skei Grande har gått høyt ut på banen med at de ønsker å samarbeide med Frp om en ny borgerlig regjering. Det eneste er at Grande egentlig ikke ønsker å sitte i samme regjering med Siv Jensen og hennes parti.

Grandes drøm er en «ny Bondevik-regjering» hvor Høyre, KrF og Venstre utgjør regjerinspartiene. Med andre ord: Uten Frp.

Knuste drømmen Den drømmen regelrett knuste Jensen fra talerstolen da hun snakket om blant annet helsepolitikk, og viste til John Alvheims forslag fra 1991 om et pasientstyrt helsevesen. Frps gjennomslag for at pengene skulle følge pasienten da de samarbeidet med Bondevik-regjeringen var hovedpoenget, før hun la til:

- Det virket! Hva skjedde så; Bondevik-partiene reverserte alt. Derfor betyr det noe om man har innflytelse, sa hun og la til:

- Derfor vil ikke Frp støtte en regjering vi selv ikke er en del av! slo Jensen fast til stor applaus.

Det siste gjentok Jensen en rekke ganger etter å ha vist til at Frp har fått gjennomslag for, men i neste omgang blitt sviktet av de såkalte Bondevik-partiene.

- I 2002 lyktes vi å få til en nedtrapping av avkortingen av pensjonen. Men siden har det stått stille. Derfor betyr det noe om vi har innflytelse eller ikke. Derfor vil ikke vi støtte en regjering vi ikke er en del av, sa hun og gjentok det som åpenbart er Frp-lederens nye mantra:

- Frp tror på folk når de forteller virkelige historier fra virkeligeht.