Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politikernes pensjoner

- Siv Jensen holder folk for narr

Både Venstre og SV reagerer kraftig på Jensens uttalelser om egen pensjon. Finansministeren hevder kritikerne gjør seg høye og mørke. 

FÅR SAFTIG KRITIKK: Siv Jensen sa hun var flau over egen pensjon, og det får flere av hennes motstandere til å ta fram kraftsalvene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FÅR SAFTIG KRITIKK: Siv Jensen sa hun var flau over egen pensjon, og det får flere av hennes motstandere til å ta fram kraftsalvene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Finansminister Siv Jensen (Frp) får pensjonskritikk. På lørdag prydet hun Dagbladets forside og sa seg «flau over» gullpensjonen hun mottar som en veteran på Stortinget.

Den lukrative pensjonsordningen Stortingets representanter hadde ble avskaffet i 2008, men endringene fikk ikke tilbakevirkende kraft. Dermed får finansministeren bedre pensjon enn folk flest.

Siden Jensen selv stemte mot forslag om å gi endringene tilbakevirkende kraft, fikk hennes utspill enkelte til å se rødt.

- Siv Jensen og Frp hadde selv sjansen til å støtte SVs forslag om å gi endringene i Stortingets gullpensjoner tilbakevirkende kraft. Det støttet de ikke. At hun har kommet på bedre tanker nå hjelper lite, når hennes eget parti ikke har løftet en finger for å gjøre Stortingspensjonene mer anstendige, forteller Valen til Dagbladet.

Siv var flau

UT MOT JENSEN: SVs Snorre Valen er irritert på finansministeren. Foto: Siv Johanne Seglem /Dagbladet
Snorre Valen
UT MOT JENSEN: SVs Snorre Valen er irritert på finansministeren. Foto: Siv Johanne Seglem /Dagbladet Snorre Valen Vis mer

Representantene på Stortinget tjener godt over 800 000 kroner i året og får et pensjonsinnskudd på seks prosent inntil 600 000 kroner i lønn, og 24 prosent på lønnen over dette.

- Og om Siv Jensen er så opptatt av at landets pensjonister skal ha ordentlige kår, kunne hun ha hindret at flertallet pensjonistene tapte kjøpekraft. Men det prioriterte hun ikke. Skattekutt til de mest formuende har stått høyere på hennes agenda, fortsetter Valen.

Ettersom Jensen satt på Stortinget i mer enn 12 år er hun garantert minst 431 000 kroner i året som pensjonist under den gamle ordningen. Mange av hennes kolleger kan gå med pensjon tidlig i 50-årene og kreve det samme.

«For å være ærlig så er jeg litt flau over det der», forklarte Jensen til Magasinet i Dagbladet forrige helg.

- Holder folk for narr

Venstre Sveinung Rotevatn er også blant dem som reagerer på Frp-formannen, og sier finansministeren taler med to tunger.

- Jeg er ikke bare enig med det SV sier - jeg mener også at Jensen holder folk for narr, sier han til Dagbladet.

UT MOT JENSEN: Venstres Sveinung Rotevatn sier Jensen holder folk for narr.  Foto: Eirik Kopperud 
UT MOT JENSEN: Venstres Sveinung Rotevatn sier Jensen holder folk for narr.  Foto: Eirik Kopperud  Vis mer

- Hvordan er det hun holder folk for narr?

- Jensen kan ikke gå ut på forsida av Dagbladet å si hun er flau for en sak hun hele tiden har stemt for. Jeg kan ikke komme på én eneste gang Siv Jensen har kjempet mot Stortingets pensjonsordning, eller noen andre gode ordninger på Stortinget for den saks skyld, forklarer Rotevatn.

Han hevder «Frps representanter på Stortinget som regel ønsker å gi seg selv best mulig goder»

- Og det er i og for seg helt greit, men da må ikke Jensen stå på Dagbladets forside å si noe annet. Slik går ikke an. Det er rett og slett uredelig, og slik bør ikke en finansminister holde på. Den gullpensjonen hun har, har hun selv stemt for en rekke ganger, sier Rotevatn.

Uheldige inntrykk

Venstre-profilen er også opprørt over at Jensen - som altså er finansminister i regjeringen han selv støtter - gir uheldige signaler ut til folket.

- Stortinget har ikke lenger en slik lukrativ pensjonsordning. Den såkalte gullordingen er avviklet, men når jeg snakker med folk så tror mange at vi fortsatt har bedre pensjonsvilkår enn dem. Dermed er det også uheldig at Jensen nå går ut og forsterker det inntrykket, sier han.

Siv Jensen svarer med å minne Valen og Rotevatn på at partiet hennes stemte for å fjerne både 12 års opptjeningstid for full pensjon og 75- årsregelen da et enstemmig Storting opphevet den lukrative pensjonsordningen i 2011.

- Jeg registrerer at SV gjør seg høy og mørk i denne saken, men det kommer fra samme parti som etter åtte år i regjering gang på gang stemte mot å gjøre noe med den den svært urimelige ordningen hvor staten avkorter hver pensjon for gifte og samboende pensjonister, sier finansministeren.

- Hvorfor stemte du mot å gi ordningen tilbakevirkende kraft, Jensen?

- Det er ganske uvanlig å gi lovendringer tilbakevirkende kraft, og i denne saken var det kun SV som stemte for at endringen skulle gjelde fra 2009.

- Aldri skjedd uten Frp

Jensen sier videre - stikk i strid med det Valen og Rotevatn hevder - at pensjonsvilkårene «er en av sakene Frp har kjempet lengst for å få gjort noe med».

I Stortingets spørretime onsdag koblet blant annet SV Jensens gullpensjon opp mot den reduserte kjøpekraften landets pensjonister har fått de to siste årene. Finansministeren mener det er skivebom fra venstresida.

- Med Fremskrittspartiet i regjering er avkortning redusert slik at et pensjonistpar 8000 kroner ekstra pensjon i året. Dette hadde aldri skjedd uten Frp. I tillegg har vi, sammen med KrF og Venstre, klart å løfte de enslige minstepensjonistene, som har blitt hengende etter altfor lenge. I fjor økte minstepensjonen deres med 4000 kroner og den økes med ytterligere 4000 kroner i året som kommer. Frp har alltid jobbet for å fremme de eldre og pensjonistenes sak, og det vil vi fortsette med, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling