- Siv Jensen imponerer

Frp-lederen imponerte det internasjonale presskorpset i Oslo. Hun sammenlignes med Gro Harlem Brundtland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Større enn Carl?

Pågangen fra utenlandske journalister har vært så stor den siste tida at den påtroppende Frp-lederen samlet alle interesserte på Norges internasjonale pressesenter (NIPS) i går formiddag. Det er i dette forumet Carl I. Hagen har briljert med norsk politikks beste engelsk de siste åra.

I går tok Siv over showet.

-  I likhet med Carl I. Hagen uttrykker Siv Jensen seg nærmest like klart på engelsk som på norsk. Hun er sjarmerende og tør å fleipe med seg selv.

Samtidig er hun ingen lettvekter lenger, hun har allerede noe Gro-aktig ved seg, sier Björn Lindahl i Svenska Dagbladet.

Han har jobbet i Norge siden Gro Harlem Brundtland debuterte som statsminister i 1981.

-  Da var Gro leder for et stort parti på venstresida. Siv kan bli sjef for et like stort og stabilt parti på høyresida. Det er for tidlig å si om hun vil klare å få samme status som Gro, men det er interessant å høre at hun vil utvikle utenrikspolitikken. Det vil gjøre partiet enda mer voksent, sier Lindahl etter å ha hørt den påtroppende Frp-lederen turnere pressekorpset.

Ikke fremmedfiendtlig

Hun svarte på spørsmål om blant annet oljefondet, miljø, u-hjelp og EU. Med et smil forklarte hun at norsk presse er svært opptatt av at hun er singel og barnløs.

Carlos da Silva fra Independent News Service kombinerte like godt temaene privatliv og innvandring:

-  Kunne du tenke deg å gifte deg med en utlending?

-  Ja, selvsagt. Er du ledig? spøkte Siv Jensen.

Liberalist

Hun erklærte seg som liberalist, fortalte at hun stemte ja til EU i 1994, men at hun var blitt tviler i dag. Siv Jensen erklærte at norsk presse ikke lenger omtaler Frp som fremmedfiendtlig og at hun selv aldri beskyldes for å være rasist. Det vil heller ikke Svenska Dagbladets reporter.

-  Det er umulig å sammenlikne Frp med noe annet høyreradikalt parti. Det ser ut som om Frp blir det første misnøyepartiet i Europa som tar skrittet over til å bli et seriøst parti. Men fortsatt kan medlemmene ødelegge for seg selv. Jeg har sett dem gå i strupen på hverandre tidligere, sier Lindahl.

Ingen fredsdue

Korrespondent Pierre-Henry Deshayes i franske AFP mener Siv Jensen framstår som smart og dyktig.

-  Engelsken hennes er meget god, og hun virker proff og vennlig i møtet med pressen. Politisk omtaler jeg partiet som populistisk, men jeg går ikke så langt som å kalle det ytre høyre fløy, sier Deshayes.

Den palestinske freelancejournalisten Hanan Bakir er mer opptatt av utenrikspolitikken.

-  Jeg tror ikke hun bryr seg så mye om fredsprosessen i Midtøsten. Men jeg håper hun vil gjøre mer, sier Bakir.

AVVENTENDE: Hanan Bakir, palestinsk freelancejournalist.
SOM GRO: - Hun har allerede noe Gro-aktig ved seg, sier journalist Björn Lindahl i Svenska Dagbladet som har bodd i Norge siden 1981.
IKKE YTRE HØYRE: Korrespondent Pierre-Henry Deshayes i franske AFP
IMPONERER: Siv Jensen regnes i samme klasse som Gro.