Siv Jensen inviterte seg selv til Oslo-sykehjem. Da troppet byråden opp

Private Ullernhjemmet er et av Oslos mest populære. Nå kjemper de private driverne for å forlenge kontrakten. Alt henger på valget.

SLAGET: En av valgkampens store saker blir kampen om de kommunale tjenestene innen barnehage og eldreomsorg. På Ullern i Oslo driver private Norlandia fram til 1. juni. Det beste de kan håpe på er et nytt år. Video: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

ULLERNHJEMMET (Dagbladet): Frp-leder Siv Jensen og toppkandidat i Oslo Aina Stenersen er på besøk på Ullernhjemmet. Dagbladet er invitert til å bli med for å høre hvordan Oslos mest populære sykehjem drives.

Ullernhjemmet ligger som oftest på toppen når eldre og deres pårørende skal velge sykehjem i hovedstaden, men klokka tikker for Norlandia, som driver sykehjem, helsehus og dagsenter alt samlet rundt et vakkert tun med god offentlig kommunikasjon rett utenfor døren.

Kontrakten med kommunen går ut til vinteren, men allerede 1. juni skal Ap-byrådet i Oslo avgjøre om de får fortsette i ett år til. Alternativene er en lukket anbudskonkurranse der bare ideelle får delta eller at kommunen tar over driften.

Troppet opp

Det er her slaget vil stå framover. Kampen mot profitten i velferden, der Ap-byrådet styrer på Rødts nåde, og høyresidens ønske om mer konkurranse.

Nylig spurte tidligere Frp-leder Carl I. Hagen byråden hvor mye Oslo ville spare på å privatisere samtlige sykehjem i Oslo. Svaret var 144,5 millioner kroner. Men mesteparten av besparelsen hos de private ville vært dårligere pensjonsordninger for de ansatte, kontret byrådet.

Dagen før finansminister Siv Jensen skal besøke Ullernhjemmet går alarmen i Rådhuset. De har nemlig ikke fått noen beskjed om at regjeringen skal besøke et av Oslos sykehjem.

Det er derfor ikke bare Siv Jensen og Aina Stenersen som tropper opp på Ullernhjemmet, men også byråd for eldre og helse Tone Tellevik Dahl (Ap). Oslo-byråden mener det er naturlig at en representant fra kommunen er til stede når en representant fra regjeringen besøker et sykehjem.

Foredraget Norlandia trodde de skulle holde for vennligsinnede Frp-topper ble dermed snarere en audition foran byråden som holder deres skjebne i hendene.

Lønn og pensjon

Midt under presentasjonen, der Norlandia viser fram sine resultater og arbeidsmetoder for en interessert finansminister og byråd, henvender plutselig kommunikasjonssjef Arnfinn Nordbø seg til Tellevik Dahl:

- Hvis lønns- og pensjonsvilkår er det avgjørende, så kan det legges inn i anbud framover, sier Nordbø.

Overskriften på presentasjonen er «taper Norlandia Oslo, mister vi Norge». Et norskeid velferdskonsern med vekst i hele Norden. Som eksporterer «norske» barnehager til Nederland og Polen er i ferd med å miste fotfeste i sin egen bakgård.

Vi spør byråd Tellevik Dahl om hvorfor hun tror Siv Jensen har kommet på besøk til nettopp Ullernhjemmet.

- Jeg tror ikke det er langt fra sannheten å tro at de har valgt Ullern ut fra driftsform. Jeg for min del synes det er et utmerket valg, for her har vi i byrådet og Oslo kommune bygd opp et helt nytt og unikt helsekonsept. Her er det sykehjem, helsehus og dagsentertilbud. Vi gleder oss også til å utvikle tilbudet til eldre i bydelen videre, sier Tellevik Dahl - og peker altså på kommunen selv, som har oppført selve bygningen.

BOMPENGER: Frp-leder Siv Jensen og nestleder Sylvi Listhaug forklarer hvorfor vi må betale bompenger. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Siv: - Svekker tilbudet

Siv Jensen har en annen inngang.

- Jeg har kommet først og fremst for å se på et veldig godt tilbud til eldre beboere i Oslo kommune. Men også fordi jeg er bekymret for den rekommunialiseringsplanen Oslo har. Jeg mener det svekker det gode tjenestetilbudet til eldre innbyggere i Oslo hvis man får kommunale monopol. Vi vet at private sykehjem har gjort en kjempeinnsats i Oslo over tid og bidratt til å heve kvaliteten. Og ikke minst mangfoldet for brukerne, sier Jensen.

De står ved siden av hverandre, men befinner seg i hver sin virkelighet.

- Var Norlandia på audition for deg i dag, Tellevik Dahl? Du bestemmer innen 1. juni om de skal få fortsette?

- Eldreomsorg handler ikke om tilfeldigheter og enkeltprestasjoner. Det tror jeg alle som jobber i denne sektoren vet. Heldigvis er det ikke slik at vi driver eldreomsorg ut fra hvor godt man opptrer på en enkelt prøve. Her på Ullern driver de et godt tilbud til eldre i Oslo. Det er flunkende nye lokaler, alle har eget bad, det er fine uteområder og dedikerte ledere og ansatte, sier Tellevik Dahl.

Og gir klart uttrykk for hvordan kommunen tenker:

- Vi mener at skattekronene skal komme de eldre til gode. Det skal ikke være altfor mye utbytte. Derfor ønsker vi at kommunen skal drive mer selv, og at flere ideelle skal slippe til. Vi vil ha mer kontroll, svarer byråden.

Etterlyser konkurranse

Siv Jensen er ikke mot at kommunen skal drive sykehjem. Hun ønsker konkurranse. I dag drives tre av fire helsehus av kommunen, bare Norlandia er privat. Tar kommunen over helsehuset på Ullern, er samtlige på kommunale hender.

Helsehusene sørger for at liggetiden på sykehusene blir kortest mulig - samtidig som pasientene følges godt opp videre.

- Det er viktig med en blanding av private, ideelle og kommunale. Det betyr at de kan konkurrere med - og løfte - hverandre. Det skaper et bedre samlet tilbud til innbyggerne, sier Siv Jensen.

- Så verserer det masse påstander om at private driver dyrt, driver rovdrift på sine ansatte, de tar ut store utbytter og så videre. Det er ikke tilfellet. Det som er bekymringsfullt, og jeg bor i Oslo selv, er at Oslo kommune velger å bruke mine skattepenger på å rekommunialisere sykehjem som drives godt av private allerede i dag, fortsetter finansministeren.

Vi spør byråd Tellevik Dahl til slutt om det er noen mulighet i det hele tatt for at Norlandia skal få fortsette driften.

- Fram mot 1. juni vil vi vurdere om vi skal ta i bruk opsjon på et år for videre drift med Norlandia, utlysning i lukket konkurranse for ideelle eller ta tilbake til kommunal drift, sier Tellevik Dahl - og holder kortene foreløpig tett til brystet.