I USA: Finansminister Siv Jensen holdt i går et foredrag ved eliteuniversitetet Columbia i New York. Herfra langer hun kraftig ut mot Ap-leder Jonas Gahr Støre, som åpner Arbeiderpartiets landsmøte i dag. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
I USA: Finansminister Siv Jensen holdt i går et foredrag ved eliteuniversitetet Columbia i New York. Herfra langer hun kraftig ut mot Ap-leder Jonas Gahr Støre, som åpner Arbeiderpartiets landsmøte i dag. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / DagbladetVis mer

Siv Jensen langer ut mot Støre som «moralsk overdommer»

- Det framstår som at han skal lære opp det norske folk i en annen drikkekultur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Finansminister Siv Jensen (Frp) reagerer kraftig på Jonas Gahr Støres refs av norsk alkoholkultur.

- Hvorfor er det nødvendig for Støre å gå ut med den moralske pekefingeren sin? Det framstår som at han skal lære opp det norske folk i en annen drikkekultur, sier Jensen til Dagbladet.

Dagbladet møtte finansministeren i New York, hvor hun i går holdt et foredrag på eliteuniversitetet Columbia og besøkte Pensjonsfondets lokaler midt på Manhattan.

- Jeg har veldig lite til overs for at vi politikere skal opptre som moralske overdommere. Arbeiderpartiet vil detaljstyre alt fra vugge til grav. Vi er uenige i det, sier Jensen - men legger samtidig til at det må finnes ordninger for folk som faller utenfor.

«Elefanten i rommet» Overfor VG i går, pekte Støre ut alkohol som en av de største truslene mot folkehelsa, sammen med overforbruk av tobakk, salt, sukker, fett og stillesitting.

Han åpner også for at Vinmonopolet kan overta driften av tax-freebutikker.

- Alkoholforbruket er elefanten i rommet, det nesten ingen snakker om. Men forbruket vårt har økt med 40 prosent de siste 20 årene, og ifølge WHO er alkohol er den nest vanligste dødsårsaken globalt, sier Støre til VG.

Økte priser I dag åpner han Arbeiderpartiets landsmøte, som varer fram til og med søndag. Her skal partiet blant annet ta stilling til helseutvalgets innstilling «En helsepolitikk for vår tid», hvor slutt på taxfree-alkohol er ett av forslagene.

En rekke lokallag har allerede markert sterk motstand mot dette, ifølge NTB. En av årsakene er at de mener Arbeiderpartiet risikerer å framstå som et formynderparti.

Helseutvalget foreslår også å innføre en ny handlingsregel for alkohol som skal sikre at prisen på øl, vin og sprit stiger minst like mye som den årlige pris- og lønnsindeksen.

Gratis heroin I innstillingen går helseutvalget også inn for å tilby gratis heroin og viser til at en liten gruppe ikke har nytte av hjelpen som gis gjennom ordningen med legeassistert rehabilitering (LAR).

- Dette er en svært utsatt gruppe. De har høy dødelighet, store helseproblemer og er ofte utstøtt og marginalisert i samfunnet, heter det i innstillingen.

Enkelte medlemmer i utvalget har imidlertid tatt dissens fra forslaget, mens flere lokallag er imot.

Helseutvalget går også i SVs fotspor og foreslår gratis skolemat for alle barn, som et ledd i å styrke folkehelsa. Ordningen vil koste 3,6 milliarder kroner og kan finansieres gjennom kutt i barnetrygden, mener utvalget.

Også dette møter motstand i mange lokallag.

FÅR KRITIKK: Ap-leder Jonas Gahr Støre viser fram forslagene som skal behandles på Arbeiderpartiets landsmøte, som starter i dag.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Ap-leder Jonas Gahr Støre viser fram forslagene som skal behandles på Arbeiderpartiets landsmøte, som starter i dag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer