Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siv Jensen legger fram statsbudsjettet

Klokka 10 legger finansminister Siv Jensen (Frp) fram regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år.

SE TV LIVE: Klokka 10.00 legges statsbudsjettet for 2020 fram på Stortinget. Det er likevel mye som er klart i allerede. Følg Dagbladet TVs sending for siste nytt. Vis mer

Statbudsjettet er forslag på hvordan vi skal ruste Norge for fremtiden og sikre et bærekraftig velferdssamfunn for dagens og fremtidige generasjoner, sier Jensen.

- Akkurat nå er det forhold utenfor våre grenser som utgjør de alvorligste truslene mot fortsatt vekst og velstand i Norge.

- Handelskonflikt mellom Kina og USA og uklarhet rundt brexit er eksempler som skaper usikkerhet og demper veksten i internasjonal økonomi. Vårt beste forsvarsverk å sørge for sunn og solid økonomi og bevare et samfunn hvor vi har tillit til hverandre og en høyt utdannet befolkning. Det viktigste bidraget til det er å sørge for at flest mulig er i jobb, sier Jensen.

En hver eneste nye arbeidsplass er derfor utrolig viktig, sier hun.

Hun understreker at en familie med fulltidsinntekter vil få 9000 kroner i skattelette neste år med regjeringens forslag til statsbudsjett. Som det har kommet fram i lekkasjer, vil regjeringen senke den maksimale grensa for eiendomsskatt fra 7 til 5 promille neste år - og videre til 4 promille året etter.

- Høyere skatt er ikke bare et dårlig svar på utfordringene som ligger foran oss. Det er ikke-svar. Regjeringens svar er å få flere i jobb, sier finansministeren.

- Vi skal oppfylle våre forpliktelser og vi tar vår del av ansvaret, sier Siv Jensen om klimautfordringene i verden.

- Så langt i år utgjør elbiler nesten halvparten av nybilsalget. Klimagassutslippene per innbygger har falt til nivåer vi ikke har sett siden 1990, og fremskrivingene viser at de vil avta enda raskere i årene som kommer. Da vi inntok regjeringskontorene var utslipp fra nye personbiler i Norge på nivå med EU. I dag ligger vi mer enn 40 prosent under, sier Jensen videre.

Videre forteller Jensen at samferdselsbudsjettet øker:

- Samlet foreslår regjeringen rundt fem milliarder kroner til kollektivtransport, sykkel og gange i de ni største byområdene i 2020.

26,8 milliarder går til jernbanen.

- Vi vil fase inn ni nye tog og starte et nytt stort prosjekt på Dovrebanen. Og trappe opp aktiviteten på flere store investeringsprosjekter som allerede er satt i gang. Vi vil også ha flere togavganger, flere sovevogner og bedre nettdekning om bord i togene, sier Jensen.

I budsjettet foreslås det blant annet å opprette en ny tilskuddsordning for tilrettelagt fag- og yrkesopplæring for voksne innvandrere.

- Og vi styrker den delen av «Jobbsjansen» som skal gi ungdom med innvandrerbakgrunn bedre forutsetninger for å fullføre videregående skole.

Nye læreplaner i skolen gir behov for nye læremidler. I forslaget til statsbudsjett for neste år setter regjeringen av 250 millioner kroner til dette.

De nye læreplanene skal fastsettes i høst og gjelde i skolen fra høsten 2020. Da skal de nye læremidlene være på plass.

Regjeringen ønsker i tillegg å styrke reformen «Lære hele livet» med 112 millioner kroner. Totalt foreslår regjeringen over 300 millioner kroner til reformen i 2020.

Sykehusene bør styrkes med 1,58 milliarder kroner neste år, foreslår regjeringen. Pengene skal blant annet brukes til å få ned ventetiden og til investeringer i nye sykehusbygg.

Økningen i rammebevilgningen vil ifølge regjeringen gi rom for en aktivitetsvekst i sykehusene på om lag 1,5 prosent.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling