Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siv Jensen lover å legge ned Politidirektoratet

Siv Jensen vil legge ned Politidirektoratet. Og fjerne de gamle lederne som styrte norsk politi sammen med Ingelin Killengreen.

VIL FJERNE POLITISJEFER:  Siv Jensen vil fjerne de gamle lederne som styrte norsk politi sammen med Ingelin Killengreen. -Vi trenger en ny politiledelse som ikke filtrerer sannheten, sier Siv Jensen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VIL FJERNE POLITISJEFER: Siv Jensen vil fjerne de gamle lederne som styrte norsk politi sammen med Ingelin Killengreen. -Vi trenger en ny politiledelse som ikke filtrerer sannheten, sier Siv Jensen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOKMARKNES (Dagbladet): Politisjefene som hadde ansvaret for at beredskapen ikke fungerte da Anders Behring Breivik sprengte regjeringskvartalet og drepte 69 ungdommer på Utøya, har ingen framtid som toppbyråkrater, dersom Fremskrittspartiet vinner valget neste år og kommer i regjering.

- Vi trenger en ny politiledelse. Politidirektoratet vil bli nedlagt, og politidistriktene vil bli kraftig redusert, sier Siv Jensen til Dagbladet.

Lover forandringer
Fremskrittspartiets leder lover store forandringer i politiet, fra neste høst. Hun har ingen tillit til at regjeringen Stoltenberg vil omorganisere politiet.

- Vi har i mange år kritisert Politidirektoratet, og organiseringen av politiet. 22. juli-kommisjonens rapport er en bekreftelse på hva vi har hevdet. Politiet har ikke fungert. Derfor må noe gjøres, sier Siv Jensen.

Overfor Dagbladet vil hun ikke tallfeste hvor mange politidistrikt Norge vil stå igjen med, dersom Fremskrittspartiet kommer til makta. Men etter hva Dagbladet forstår vil over tjue politimestere bli omplassert.

- Nye ressurser
- Samtidig som vi omorganiserer politidistriktene, vil det bli færre operasjonssentraler. Politiets utstyr — biler, samband — må oppgraderes. Politiet må tilføres nye friske ressurser, slik at politiet kan gjøre jobben sin, sier Siv Jensen.

Hun lover også nye friske penger til politiet, og ikke bare millioner av kroner som går til husleie.

- Jeg ble valgt inn på Stortinget i 1997. Siden har jeg vært med på årlige diskusjoner om nytt IKT-utstyr til politiet. I virkeligheten har det ikke skjedd noe. Politiet har blitt fullstendig akterutseilt, sier Jensen.

- Killengreen et filter
Hun mener Alexandra Gjørv og 22. juli-kommisjonen har gitt de som har vært kritiske til myndighetenes prioriteringer av ressurser til politiet rett.

- Ingelin Killengreen og hennes regime i Politidirektoratet har vært et filter for statsrådene, og det virker som Killengreen har sagt hva hun til en hver tid har trodd politikerne har ønsket å få vite. Isteden for å fortelle sannheten.

Siv Jensen vil at politiet skal gjøre politioppgaver, og at andre kan ta seg av oppdrag som det ikke er nødvendig med tre års høgskole for å utføre.

Vil ha mer politikraft
- Politiet sliter også med gamle og utslitte kjøretøyer. Det er meningsløst at politiet skal betale avgifter på utrykningskjøretøy. Politiet kan kjøpe sine utrykningsbiler direkte fra produsentene og få bilene slik norsk politi ønsker, istedenfor at bilen blir ombygd i Norge, sier Jensen.

- Politiet må få et eget investeringsbudsjett. Virkeligheten i Politi-Norge er at politimesterne må styre politidistriktene med vakanser. Stillinger blir ikke besatt, fordi politimesterne må spare penger. I dag har vi en mindre politikraft, enn vi hadde for noen år siden. Det er ikke holdbart, sier Siv Jensen.

- Du sier Fremskrittspartiet vil prioritere justispolitikken. Men er det økonomisk vilje til det?

- Jeg kan garantere at jeg vil bruke min politiske tyngde for å få gjennomslag for at justispolitikk og ressurser til politiet er viktig. Det skal jeg også sørge for at statsminister og finansministeren i en ny regjering vil være enig i, sier Siv Jensen til Dagbladet.

- Må ikke skje igjen
- Fremskrittspartiet har i mange år bedt om en politistudie. 22. juli-kommisjonens rapport var et sjokk for mange. Og den viser at politiet i Norge ikke var forberedt på terrorisme. Det må ikke skje igjen, sier Jensen.

Overfor Dagbladet er hun klar på at Fremskrittspartiet vil snu hver stein i kriminalpolitikken, og at nye friske ressurser til politiet er helt avgjørende for at Norge skal få et politi som er i stand til å håndtere kriminalitet på en effektiv måte.

- Er det aktuelt for Fremskrittspartiet å skille politi og påtalemyndighet?

- Vi utelukker absolutt ingenting. Vi skal gjøre det som er nødvendig for at norsk politi kan løse de oppgavene samfunnet krever. Det holder ikke at vi har et politi som ikke har utstyr, ressurser og ikke fungerer ordentlig, sier Siv Jensen til Dagbladet.

FILTER:  Siv Jensen mener Ingelin Killengreen og Politidirektoratet fungerte som et filter for justisministeren.Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
FILTER: Siv Jensen mener Ingelin Killengreen og Politidirektoratet fungerte som et filter for justisministeren.Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media