Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siv Jensen mener innvandring forklarer ulikhet

Opposisjonen refser regjeringen for ulikhetsmeldingen.

SE LIVE: Pressekonferanse på Løkenåsen skole i Lørenskog, der regjeringen legger fram stortingsmeldingen «Muligheter for alle. Fordeling og sosial bærekraft». Finansminister Siv Jensen (FrP), kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V), kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Rops... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innvandring er hovedårsaken til barnefattigdom, mener finansminister Siv Jensen (Frp) som fredag ettermiddag legger fram ulikhetsmeldingen.

– Tallene lyver ikke: 85 prosent av økningen i barnefattigdom er innvandrere. Venstresiden sier de vil bekjempe ulikhet og barnefattigdom, men vil ikke gjøre noe med det som er den største driveren av dem alle, nemlig innvandring, sier finansministeren til VG.

– Hovedårsaken til økte forskjeller er innvandring til Norge, sa Jensen i NRKs Politisk kvarter fredag morgen.

Oslo  20190129.
Statsminister Erna Solberg leverte sin regjeringserklæring for Stortinget tirsdag. Her sammen med finansminister Siv Jensen.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
Oslo 20190129. Statsminister Erna Solberg leverte sin regjeringserklæring for Stortinget tirsdag. Her sammen med finansminister Siv Jensen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

Hun presiserte at den aller viktigste grunnen til ulikheten er at det er for mange barn som vokser opp i familier som ikke klarer å forsørge seg selv.

Ber folk passe seg

Opposisjonspartiene mener Jensen bommer grovt:

- Her har Jensen i seks år gitt nesten hele kaka til milliardærene. Nå ber hun vanlige folk passe seg før innvandrerne tar kakestykket deres, sier Rødt-nestleder Marie Sneve til VG.

- Regjeringen vil ikke ha forskjellene ned, men bare bevare det de kaller «et samfunn med små forskjeller». Det er en skandale. Det betyr at de lever fint med dagens Forskjells-Norge, hvor rikdom og makt allerede nå er fordelt på en dypt urettferdig måte, utdyper hun overfor Dagbladet.

Arbeiderpartiets Fredric H. Bjørdal sier til NTB at regjeringen må erkjenne at forskjellene øker og si at det er et problem som politikerne må løse.

- Nå må det handling til. Hvis det ikke kommer noen politiske løsninger, blir dette et mageplask, sier han.

SV-leder Audun Lysbakken tar hardere i:

- Regjeringen har kuttet til de rikeste, gitt usosiale kutt til syke og fattige – og de med lavest inntekt har fått null i reallønnsvekst de siste ti åra, sier han til VG.

Fire statsråder

Jensen hadde følge av kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V), kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) da regjeringen fredag ettermiddag la fram stortingsmeldingen «Muligheter for alle. Fordeling og sosial bærekraft» på Løkenåsen skole i Lørenskog i Akershus.

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski deler Bjørdals forventninger om klare erkjennelser fra regjeringens side.

– Det er godt grunnlag for å si at forskjellene øker, særlig fordi de på toppen trekker fra. Det er en utvikling som i stor grad er forsterket med denne regjeringens politikk, sier hun til NTB.

Hun trekker fram et omfordelende skattesystem, god og offentlig velferd og et ordnet arbeidsliv som grep for å motvirke økte ulikheter.

- Alle disse områdene er under press av dagens regjering, mener Kaski.

Dynastiskatt

Rødt-nestleder Sneve tar regjeringens melding til inntekt for en helt ny skattepolitikk:

- Denne rapporten er et 150 sider langt argument for dynastiskatten som Rødt har foreslått. Meldinga viser at ulikheten i Norge er altfor stor og har gått feil vei helt siden 1990-tallet. Spesielt på formuesulikhet er Norge langt fra noe foregangsland. Det lønner seg mer å arve og eie enn å jobbe, og det må vi ta tak i hvis utviklinga skal stoppes. Det holder ikke å peke på innvandring mens man gir skattegaver til de på toppen, sier hun til Dagbladet.

– Bør være bekymret

Kaski peker på at de rikeste drar fra, både inntekts- og formuesmessig.

Ferske tall fra teknisk beregningsutvalg (TBU) viser at de 10 prosentene med høyest lønn i Norge, har fått en reallønnsvekst på 15 prosent det siste tiåret. I samme periode har de 10 prosentene med lavest lønn stått på stedet hvil, sier hun.

– Men hvorfor er økt ulikhet et problem?

– Når forskjellene øker, får vi både dårligere samfunn og lavere økonomisk vekst. Derfor bør regjeringen være bekymret for ulikhetsveksten og opptatt av mindre ulikhet, sier Kaski.

Skattekrangel

Opposisjonen har siden 2013 kritisert regjeringens skattekutt, spesielt at arveavgiften ble fjernet og formuesskatten kraftig redusert. Regjeringen viser til at skattekutt er vekstfremmende.

I arbeidslivspolitikken anklages regjeringen for å svekke det organiserte arbeidslivet, gå løs på arbeidstakernes rettigheter og kutte i fagforeningsfradraget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!