- Siv Jensen minner om en skiskytter som løper uten gevær

For det er så mye lettere, sier Jonas Gahr Støre.

HELSE-NORGE: Partileder Audun Lysbakken (SV), Fremskrittspartiets leder Siv Jensen, helseminister Jonas Gahr Støre og Høyres helsepolitiske talsmann Bent Høie er blant debattantene under formiddagens nasjonale helsedebatt under Arendalsuka. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
HELSE-NORGE: Partileder Audun Lysbakken (SV), Fremskrittspartiets leder Siv Jensen, helseminister Jonas Gahr Støre og Høyres helsepolitiske talsmann Bent Høie er blant debattantene under formiddagens nasjonale helsedebatt under Arendalsuka. Foto: Sondre Steen Holvik / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet):
Dagens helsedebatt gikk heftig om bruken av private helseforsikringer. Omfanget har eksplodert de siste åtte årene. Helseminister Jonas Gahr Støre mener Siv Jensen utelater viktige sider når hun diskuterer saken.

- Siv Jensen minner om en skiskytter som løper uten gevær - for det er så mye lettere. Hun utelater å nevne at pasienter kan gå til fritt sykehusvalg for å velge det offentlige behandlingstilbudet med kortest kø, sier han.

Frp ønsker at folketrygden skal betale slik at folk kan få de behandlingene som nå bare er tilgjengelig for de som har helseforsikring eller betaler av egen lomme.

- Jeg er ikke skremt av å bruke to til tre milliarder kroner for å gjøre det å være medlem av folketrygden til like bra som å ha en privat helseforsikring, sier Bent Høie (H).

Rustbehandling Skremt er derimot SV-leder Audun Lysbakken.

- Dette har ingen ting med ideologi å gjøre, sier de, men dette har alt med ideologi å gjøre. Det er fundamental forskjell mellom rustbehandling og helsebehandling, sier han.

Siv Jensen mener at debatten om de private aktørene får for stor plass i helsepolitikken.

- Ingen har tatt til orde for å privatisere helsevesenet. Bærebjelken vil alltid være det offentlige helsevesenet. Det er en stor avsporing å gjøre spørsmålet om private tjenester til det viktigste helsespørsmålet, sier Siv Jensen (Frp).

Bent Høie følger opp:

- 70 til 80 prosent av pasientene er akuttpasienter. De er det ingen som har tatt til orde for å flytte ut fra det offentlige, sier Høie.

Alene Debatten viste at Høyre står alene på borgerlig side om å bruke høyere egenandeler for å få ned pasientkøene. Siv Jensen lovet at en slik politikk er uaktuell om det er de som blir invitert med inn i regjering av Høyre.

— Det blir ikke økte egenandeler fra en regjering der vi er med. Det er helt uaktuelt. Økte egenandeler er urettferdig og grunnleggende usosialt, sa Frp-leder Siv Jensen.

Høyres nestleder og helsepolitiske talsmann Bent Høie tok til motmæle. Han ønsker seg graderte egenbetalinger for de med god økonomi.

— Vårt forslag handler ikke om de letteste og mest lønnsomme pasientene, det er tvert om et bidrag til alle rusmisbrukere som står i kø, sa han.

Vil legge ned Siv Jensen og Bent Høie er derimot enige om at dagene til de regionale helseforetakene er talte om de borgelige kommer til makta.

- Hvorfor har du så stor presisje knyttet til dette når et samlet Storting bortsett fra Arbeiderpartiet vil legge ned de regionale helseforetakene, spør Høie.

- Det er ikke prestisje, vi mener dette, sier helseminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Han fortsetter:
- I de regionale helseforetakene jobber 300 personer med å organisere gjennomføringen av helsetjenester. Jeg har mye godt å si om helsedepartementet, men jeg tror ikke det blir mindre byråkratisk å sentralisere dette til et departementet i Oslo, sier Støre.

Han frykter at helsedepartementet da vil bli et sykehusdepartement.