INVITERER: Sjefimam Senaid Kobilica i Det Islamske Fellesskap i Bosnia og Hercegovina var til stede under møtet med Trine Skei Grande (V), Jøran Kallmyr (Frp), Jan Tore Sanner (H) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Etter møtet har han en klar oppfordring til Siv Jensen. Video og reportere: Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrant Vis mer

Imam-sjef raser:

- Siv Jensen ofrer oss muslimer

- Siv Jensen kan ikke ofre oss for politiske poenger, sier Senaid Kobilica fra Muslimsk dialognettverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Samfunnet kan ikke fortsette på denne måten, vi trenger ikke denne spenningen. Spenningen belaster oss, paralyserer oss. Vi trenger ikke denne spenningen, vi kan ikke gå videre, sier imam Senaid Kobilica fra Muslimsk dialognettverk

Han var i dag i møte med fire statsråder vedrørende forebygging av muslimhat i Norge.

Møtet kommer kort tid etter at Abid Raja (V) har satt fyr på debatten om Siv Jensens (Frp) bruk av begrepet «snikislamisering» under valgkamoen. Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) ville etter møtet ikke svare på om han mener landet snikislamiseres - men Kallmyr tok et oppgjør med tvangsekteskap.

- Provoserer det deg at Kallmyr trekker fram tvangsekteskap?

- Det provoserer fordi det er en avsporing. Vi må sette fokus på noe annet, som er aktuelt nå, svarer Kobilica.

I strupen på Siv

Han langer også ut mot finansminister Siv Jensen og hennes snakk om snikislamisering. Han mener Frp-lederen ofrer norske muslimer for å score poeng i valgkampen.

- Det er helt utrolig at hun ga nytt liv til den type tilstand, sier han til Dagbladet.

- Fremskrittspartiet trenger denne spenningen. Vi muslimer trenger den ikke. Vi får bare hodepine. Vi må forholde oss til media etter at Siv Jensen bruker begrepet snikislamisering, vi trenger det virkelig ikke. Siv Jensen kan ikke ofre oss for politiske poenger.

- Du oppfatter at det handler om å score politiske poenger og gjøre et godt valg?

- Akkurat. Det er helt klart, helt klart, svarer imamen.

- Fordi de tjener på det?

- Ja, Frp tjener på det, men vanlige folk får bare hodepine. I stedet for at vi snakker om viktigere ting. Vi må lese i avisen, se på nettet, se på TV kommentarer etter at Siv Jensen bruker snikislamisering.

- Muslimene tar over

Kobilica mener det ikke er noen tvil om hva Siv Jensen mener når hun snakker om snikislamisering av Norge.

- «Muslimene infiltrerer samfunnet og tar over oss». Hva annet kan det være? Jeg tror det bare skaper frykt. For den globale situasjonen siden 11. september er veldig problematisk.

- Mens regjeringen har en handlingsplan mot islamhat, bruker finansministeren ordet snikislamisering, som du sier skaper frykt?

- Dette bekymrer oss, og det går ikke. Vi prater om hvordan vi skal leve tryggere og ha lysere framtid for våre barn, så bruker hun plutselig et begrep som ikke bidrar i det hele tatt.

Muslimhets er på ny satt på dagsorden etter Dagbladets sak om hetsen mot Abid Raja på onsdag.

En invitasjon til Jensen

Senaid Kobilica mener at de med maktposisjoner i Norge behøver voksenopplæring om islam.

- Er det greit at jenter ned i 6-8-årsalderen går med hijab?

- Ingen kan tvinge barn til det, vi har interne regler, og det er ikke påbudt. Det vi sier er at ingen må tvinge barn til å gå med hijab. Men det å venne barna våre til å gå med hijab er OK, svarer han.

- Svømmeundervisning trekkes også fram av Siv Jensen. Skal norske jenter og gutter fortsatt ha svømmeundervisning sammen?

- Jeg skal fortelle deg noe. Jeg tror tiden har kommet til at vi stopper å snakke på distanse. Det er bedre for Siv Jensen og Frp å møte sine medborgere. At de tar et møte med dem hun der kritisk til. Så hun kan se at situasjonen ikke er som hun tror eller noen forteller henne. Jeg inviterer Siv Jensen til å komme til oss.

Siv Jensen sier hun ikke har anledning til å kommentere saken grunnet regjeringskonferansen torsdag. I går svarte hun heller ikke på Dagbladets spørsmål:

«- Ser Siv Jensen at begrepet snikislamisering - selv om det ikke er ment sånn - kan nøre opp under en konspirasjon om at muslimer i skjul forsøker å ta over landet?

VIL IKKE SVARE: Justisminister Jøran Kallmyr nekter å svare på om det finnes snikislamisering i Norge, slik partileder Siv Jensen i Frp mener. Video og reportere: Steinar Suvatne / Jørgen Gilbrant Vis mer

- Hvorfor er det så viktig å fortsette og forsvare bruken av ordet snikislamisering?

- Etter at Frp vant valget i 2013 innkalte man til en internasjonal pressekonferanse for å beklage bruken av ordet snikislamisering. Hva er det som har endret seg siden den gang?»

Avviser angrep på muslimer

Torsdag ber Siv Jensen at innvandringspolitisk talsperson Jon Engen-Helgheim (Frp) svarer på hennes vegne.

- Det er helt feil å si at snikislamisering ikke har noe med virkeligheten å gjøre. Det er likevel helt riktig at muslimer flest aldri har tenkt tanken på å ta over landet eller innføre sharia. Slike konspirasjonsteorier har heller aldri Frp snakket om. Men det finnes åpenbart noen ytterliggående krefter som har det som mål, akkurat som det finnes ytterliggående høyreekstreme. Å fornekte dette er tullete, sier Helgheim til Dagbladet.

- Frp's bruk av begrepet snikislamisering handler derimot om noe helt annet. Det handler om at samfunnet tar små skritt i retning av å akseptere eller tilpasse seg skikker og kulturer som enten er utdatert eller stammer fra et svært dårlig kvinnesyn.

Helgheim avviser at Frp angriper norske muslimer.

- Muslimer flest vil bare leve sine liv i fred. Problemet er norske, sekulære ikke-muslimer og kvinnesaksforkjempere på venstresiden, som plutselig ser det som ekstremt viktig og ikke kritiserer konservative muslimer som må dekke til jentebarn for menn eller kvinner som ikke kan håndhilse på menn, sier han.

REGJERINGSKONFLIKT: Trine Skei Grande avbrøt turen til Island for å håndtere regjeringskrisen som for alvor har blusset opp mellom FrP og Venstre. Kultur- og likestillingsministeren mener regjeringen nå er nødt til å snakke mer sammen og få en slutt på krangelen. Video: Christian Wehus, Reporter, Sofie Braseth Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer