Holdt pressekonferanse om SSB: Finansminister Siv Jensen. Foto: Thomas Rasmus Skaug/ Dagbladet
Holdt pressekonferanse om SSB: Finansminister Siv Jensen. Foto: Thomas Rasmus Skaug/ Dagbladet Vis mer

Siv Jensen om SSB-bråket

Siv Jensen om Meyer: - Har ikke lenger min tillit

Ministeren svarer på SSB-direktørens anklager om politisk press fra finansdepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I dag anklaget SSB-direktør Christine Meyer finansminister Siv Jensen (Frp) for å bedrive politisk press mot hennes byrå.

Meyer sa at hun i løpet av de siste to ukene har blitt blokkert fra å utøve ledelse, og at byrået er blitt presset på innvandringsfeltet.

Dette i forbindelse med rapporten til Erling Holmøy og hans forskning på de økonomiske konsekvensene av innvandring til Norge.

- Ved de siste ukes hendelser, er jeg bekymret for SSBs uavhengighet. SSB skal ikke være avhengig av finansministerens politiske tillit, sa Meyer i en pressekonferanse klokka 12.30.

BRÅK: Siv Jensen møter pressen i forbindelse med bråket rundt SSB og Christine Meyer. Video: NTB Scanpix Vis mer

Har ikke tillit til Meyer

To timer etter svarte Frp-lederen på tiltale.

- Min vurdering er at SSB ikke har gjort nok for å bevare byråets tillit, og jeg har gitt Christine Meyer beskjed om at hun ikke lenger har min tillit.

Jensen sier at hun gjennom hele året har uttrykt bekymring for SSBs håndtering av byråets interne omstillingsprosess.

Hun mener at de planlagte endringene i forskningsavdelingen har skapt bekymring for om hvorvidt SSB kan levere gode nok rapporter.

- Det har også vært et tema i styringsdialogen mellom finansdepartementet og SSB ved flere anledninger i år, og i mine samtaler med Christine Meyer.

- Skal være uavhengig

På spørsmål om hun har noen kommentar til Meyers bekymringer vedrørende SSBs uavhengighet, sier Jensen følgende:

BRÅK: Dag Steinfeld, advokaten til SSB.sjef Christine Meyer, kom med krass kritikk av media etter pressekonferansen hos byrået fredag. Bakgrunnen for kritikken var de mange oppslagene torsdag om at Meyer kom til å gå av fredag. Det viste seg ikke å stemme. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er helt enig i at SSB skal være faglig uavhengig. Det må ikke være tvil om at forskningen skal være uavhengig, og laget på et godt faglig grunnlag. Det er nettopp derfor vi skal sikre denne uavhengigheten også i framtida.

- Det er avgjørende at SSB er faglig uavhengige, men de styres gjennom tildelingsbrev fra departementet, og vår bekymring har vært knyttet til byråets evne til å levere på samfunnsoppdraget sitt. Det er viktig for alle de som er avhengige av statistikk og forskning fra byrået, og det er også viktig at det gjøres på en sånn måte at det ikke skapes tvil om den faglige uavhengigheten til byrået.

HOLDT PRESSEKONFERANSE: Siv Jensen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HOLDT PRESSEKONFERANSE: Siv Jensen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Avlyste møte

Siv Jensen varslet også at omorganiseringen av byråets forskningsavdeling settes på hold. Dette fram til statistikklovutvalget har kommet med sine anbefalinger.

- Både finansdepartementet og styret i SSB har gjennom hele denne prosessen bedt ledelsen i byrået om å ta hensyn til at det er satt ned et utvalg som skal vurdere statistikkloven. Vi har også gjentatte ganger advart mot å foreta større endringer på de områdene som omfattes av rådets arbeid, sa Jensen.

Jensens pressekonferanse kommer etter at et møte mellom ministeren og Meyer ble avlyst tidligere i dag. Årsaken var at SSBs direktør ønsket å ta med seg en advokat, noe finansdepartementets politiske ledelse satte ned foten for.

Dermed ble det bare et møte med departementets administrasjon.

I en pressemelding angående det avlyste møtet, heter det følgende:

«Meyer ønsket å ha med seg sin advokat inn i møtet med finansministeren. Det er ikke vanlig å ha med advokat i møte mellom finansministeren og etatsledere, og det ble derfor avholdt møte med Finansdepartementets embetsverk. Der ble det klart at Meyer ikke ønsket å møte finansministeren uten advokat.»

Nekter for oppsigelsesplaner

Departementet og minister Jensen avviste også at de i dag planla å sparke Christine Meyer, til tross for at Meyer selv fryktet dette.

Dag Steinfeld, Meyers advokat, understreker at Norges lovverk tilsier at dersom regjeringen skulle sagt opp Meyer, ville hun hatt rett til å ha med en advokat på møtet.

- Hvis det var et slikt møte hun ble innkalt til i dag, så har hun en rett, og hvis hun hadde blitt nektet det, ville det ha vært et lovbrudd, uttalte Steinfeld.

Bråk i SSB

Bråket i SSB har eskalert de siste dagene etter den interne omstruktureringen.

VG viser til referater fra flere styremøter hvor styret advarer direktøren mot å handle for fort. I referatet fra 26. april heter det:

«Styret mener at forskning fortsatt bør være en del av SSBs virksomhet. Styret ber administrerende direktør ta hensyn til arbeidet i Statistikklovutvalget i den videre oppfølging av prinsippene og organiseringen».

- Vanskelig å forstå

Utvalget startet sitt arbeid i fjor høst og skal 15. desember levere en rapport om SSBs rolle framover. Ifølge NRK skal også ledelsen i Finansdepartementet ha advart Meyer mot å ta for omfattende grep før rapporten er lagt fram.

Meyer mener imidlertid at finansdepartementet lenge stilte seg bak omorganiseringen, og at hun har fulgt regjeringens ordrer.

- Departementet har fram til mitt møte 30. oktober med finansministeren ikke bedt meg om å stoppe prosessen, sa Meyer på pressekonferansen tidligere i dag.

- Det er vanskelig å forstå hvorfor finansministeren som er opptatt av omstilling og effektivisering i offentlig sektor, ikke ønsker at SSB skal levere på bestillingen i tildelingsbrevet. Jeg opplever også at SSB er blitt presset på innvandringsfeltet, la Christine Meyer til.

I samme pressekonferanse avviste Meyer at hun har forsøkt å hindre uavhengig forskning gjort innen byrået.

- Jeg vil bestemt avvise at SSBs ledelse legger føringer for forskningen. Det har aldri skjedd i min tid

Fakta om SSB-bråket

  • Administrerende direktør Christine Meyer i Statistisk sentralbyrå er fredag morgen kl. 9 i et tredje møte med finansminister Siv Jensen (Frp). Torsdag meldte flere medier at Meyer vil gå av. Bakgrunnen er de interne stridighetene i SSB og bekymringen som omorganiseringsprosessen har skapt.
  • Omorganiseringen i SSB begrunnes med behov for modernisering og digitalisering av byrået, som trekker sin historie tilbake til 1876. Striden står dels mellom ulike fagmiljøer. Der enkelte uttrykker et ønske om at SSB skal få publisert mer av sin forskning i internasjonale tidsskrifter, vil andre heller vektlegge rollen som premissleverandør for den norske samfunnsdebatten.
  • Konfliktene er til en viss grad også personlige, ikke minst fordi forskningsavdelingen krympes kraftig og flere profilerte forskere flyttes til statistikkavdelingen mot sin vilje. At flere arbeidsoppgaver flyttes fra Oslo til Kongsvinger gjør det hele enda mer betent.
  • Kritikk er også rettet mot Christine Meyer. Hennes tilknytning til Høyre og bakgrunn som siviløkonom har fått LO til å trekke hennes egnethet i tvil. Men også NHO har uttrykt bekymring for om SSB i framtiden vil kunne levere like godt i Teknisk beregningsutvalg, som legger føringer for de årlige lønnsoppgjørene.
  • Meyers uttalelser om sitt personlige syn på innvandring har vekket bekymring i regjeringspartiet Frp og fått flere til å stille spørsmål ved SSB-sjefens objektivitet og integritet. Dagen før hun tiltrådte sa Meyer i et intervju at hun er villig til å gå i demonstrasjonstog for å sikre fortsatt innvandring til Norge.
  • At Erling Holmøy, som har forsket mye på kostnadene ved innvandring, er blant dem som omplasseres, har gjort sitt til å forsterke kritikken mot Meyer på dette punktet.

Kilde: NTB

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer