Siv Jensen om SSB-sjefen: - Jeg måtte trekke i nødbremsen

- Christine Meyer overhørte alle våre og andres bekymringer. Derfor måtte jeg trekke i nødbremsen, sier finansminister Siv Jensen om hvorfor SSB-sjefen måtte gå.

- INGEN SAMMENHENG: Finansminister Siv Jensen avviser at SSB-sjef Christine B. Meyers avgang har sammenheng med omorganiseringen av SSBs innvandringsregnskap. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- INGEN SAMMENHENG: Finansminister Siv Jensen avviser at SSB-sjef Christine B. Meyers avgang har sammenheng med omorganiseringen av SSBs innvandringsregnskap. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Som Dagbladet skrev tidligere mandag, så fortsetter striden mellom SSB-sjef Christine Meyer og Finansdepartementet, ved Siv Jensen (Frp), å rulle videre - til tross for at Meyer nå er ferdig i jobben.

Mens finansministeren sier at SSB-sjefen mistet tillit da hun over tid «overhørte våre og andres bekymringer», hevder Meyer at Finansdepartementet forsøkte å blande seg inn i en personalsak. Hun hevder at hun skal ha blitt forklart at alt ville «gå fint» dersom hun gikk med på å flytte forskeren Erling Holmøy tilbake til sin gamle avdeling.

- Det sentrale er at de ringte og spurte meg om jeg kunne flytte Holmøy. Jeg husker ikke eksakt formuleringen som ble brukt, om det var at det "ordner seg", eller om det ville "hjelpe på", men budskapet var at det ville hjelpe positivt. Det sentrale er uansett at de ber meg om å gripe inn i en personalsak, ved at jeg ble bedt om å flytte Holmøy til forskningsavdelingen, og det er det jeg reagerer på, sa Meyer til Dagbladet tidligere i dag.

- Ikke opptatt av enkeltpersoner

BRÅK: Dag Steinfeld, advokaten til SSB.sjef Christine Meyer, kom med krass kritikk av media etter pressekonferansen hos byrået fredag. Bakgrunnen for kritikken var de mange oppslagene torsdag om at Meyer kom til å gå av fredag. Det viste seg ikke å stemme. Video: NTB Scanpix Vis mer

I en rekke intervjuer mandag avviser Jensen anklagene om at hennes engasjement i saken først og fremst dreier seg om at forskerne bak innvandringsregnskapet var blant 25 omplasserte forskere.

- Jeg har ikke vært opptatt av enkeltpersoner i det hele tatt, men en av konsekvensene av det hun satte i verk, var at modellene for innvandring og de som skulle håndtere modellene, ble plassert på to helt forskjellige steder, og det var noe jeg måtte begynne å stille spørsmål ved - hvordan skal man operere modeller uten operatører, sier Jensen til NTB.

Jensen sier derimot at tilliten til SSB-sjef Christine Meyer ble borte fordi hun kjørte fram med den omstridte omorganiseringen uten å lytte til advarsler og bekymringer fra departementet og andre samfunnsaktører.

- I styringsdialogen departementet har hatt med SSB hele dette året, har vi gitt uttrykk for at en eventuell omorganiseringsprosess måtte avvente statistikklovutvalgets innstilling og ikke forskuttere dette arbeidet, sier Jensen og fortsetter:

- Denne uroen har vi gitt uttrykk for sammen med uro knyttet til SSBs evne til å levere på modeller og samfunnsoppdraget som både departementer, storting, partene i samfunnslivet og mange andre, er helt avhengig av. Men så kom vi over i en fase der dette ikke lenger bare var en planlagt omorganisering. Til tross for de advarslene vi og mange andre har kommet med hele året, så valgte hun likevel å gå og implementere dette. Da var det helt naturlig for meg å trekke i nødbremsen, sier Jensen.

Klarte ikke bli enige

- Underveis i denne prosessen har også tilliten til SSB blitt kraftig påvirket, og gjennom dialogen vi har hatt med Meyer de siste ukene har vi ikke klart å bli enige, sier Jensen om ytterligere årsaker til at Meyer måtte gå.

- Situasjonen begynte å bli kritisk, og da var jeg nødt til å gjøre dette, sier Jensen.

Siv Jensen var også mandag kveld gjest i Dagsnytt 18. Der hevdet hun at departementet aldri har hatt noen «hemmelige telefonsamtaler med Christine Meyer».

- Nei, samtalene har ikke vært hemmelig. Og de er gjengitt ukorrekt. Det er rett og slett feil, sier Jensen til NRK.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer