RASER: Frp-leder Siv Jensen er oppgitt etter at BBC kalte Frp «Breivik-partiet».  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
RASER: Frp-leder Siv Jensen er oppgitt etter at BBC kalte Frp «Breivik-partiet». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Siv Jensen raser etter at BBC kalte Frp for «Breivik-partiet»

- Vitner om at de har satt seg veldig lite inn i norsk politikk, mener Frp-lederen. Dagbladets Marie Simonsen er forundret over BBCs betegnelse av Frp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Anti-immigrasjonspartiet som en gang var favorisert av høyreekstremisten Anders Behring Breivik har mistet en tredjedel av oppslutningen under lokalvalget i Norge,» skriver BBC News under tittelen «Norway local elections: 'Breivik party' suffers».

I en nyhetsartikkel på nettsidene til den britiske kringkastingsgiganten, er det «Breivik-effekten» som får oppmerksomhet etter Frp's katastrofevalg i går.

- Det synes jeg er trist og dette vitner om at man har satt seg veldig lite inn i norsk politikk, sier Frp-leder Siv Jensen til Dagbladet.

- BBC gjør et poeng at at Breivik tidligere har vært medlem av Frp og skriver at partiet har gjort det dårlig som følge av en såkalt «Breivik-effekt». Hva tenker du om det?

- Jeg vil la det stå på BBCs regning, jeg forholder meg til ordskiftet i Norge, sier Jensen.

- Hadde forventet mer av BBC Frp vil ta en vurdering på om de vil ta kontakt med BBC.

- Jeg synes det er alvorlig når en så stor aktør holder på sånn, og hadde forventet at de som en så stor kringkaster hadde gjort en mer grundig undersøkelse, sier Siv Jensen til Dagbladet.

- De har ikke brukt tid til å snakke med meg ihvertfall.

På spørsmål om hun selv mener det er konkrete ting som har forårsaket Frp's fiaskovalg, svarer hun som flere ganger før at det er sammensatt.

UNDERLIG: Marie Simonsen (bildet over) tror BBC har tolket Anders Behring Breiviks tilknytning til Frp som sterke enn den var. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet

- Det strekker seg tilbake i tid. Vi har brukt mye tid på å snakke om interne forhold, og ikke brukt tid på å sette den politiske dagsordenen.

Siv Jensen sa i går fra talerstolen på Frp's valgvake at partiet ble motarbeidet av mediene, og trakk blant annet en lederartikkel publisert i Dagbladet 10. september som en byrde.

«På lederplass på Dagbladet kunne jeg lese at Dagbladet har brukt alle sine krefter på å bekjempe oss. Det sier noe om hvilket mektige krefter vi står i mot,» sa Siv Jensen da.

På spørsmål fra Dagbladet om hun mener det er vanskeligere for Frp å nå fram til folket gjennom norske medier enn andre partier, vil hun ikke ta den rollen.

- Jeg vil ikke utrope Frp til ofre på noen måte. Vi har gjort et godt valg til tross for et krevende år, og vi vil fortsette å gjøre gode valg uansett hva Dagbladet måtte mene på lederplass, sier Jensen.

Dagblad-redaktør: - Underlig av BBC Politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen, mener BBC har brukt en helt gal betegnelse.

- Det viser nok en gang at man ikke kan stole på selv hva BBC skriver fra utlandet. Det er lettere å komme med slike misforståelser når man ser alt fra utlandet. BBC har nok tolket Breiviks tilknytning til Frp som sterkere enn den var, sier Simonsen.

- Det er underlig at man ser BBC, som man trodde var pinlig nøyaktige, er så tabloide, sier hun videre.

BBCs skriveriet om at den såkalte «Breivik-effekten» ødela for Frps oppslutning er likevel ikke helt bak mål, mener Simonsen. Hun påpeker likevel at denne effekten er overvurdert.

BREIVIK-STEMLET: I en artikkel på BBCs hjemmesider blir Frp stemlet som «Breivik party». Foto: Faksimile fra BBC.co.uk
BREIVIK-STEMLET: I en artikkel på BBCs hjemmesider blir Frp stemlet som «Breivik party». Foto: Faksimile fra BBC.co.uk Vis mer

- Det er lite tvil om at 22. juli bidro til å ødelegge for Frps valgkamp og tok fram dem to våpen: innvadring og politikerforrakten. Det viste også at Frp var det eneste partiet som ikke klarte å omstille seg i forbindelse en mer saklig og nedtonet debatt da de falt gjennom.

- Som jeg har skrevet mange ganger, mener jeg 22. juli-effekten er overvurdert. Man så nå at velgerne oppførte seg som man så på målinger i lang tid i forkant, sier Simonsen.

- SV og spesielt Frp gjør nok lurt i å skylde på andre ting enn det, og det tror jeg de også gjør.

Endret tittelen Senere på tirsdagen endret BBC tittelen fra «Norway local elections: 'Breivik party' suffers» til «Norway local elections: Breivik's old party suffers».

- BBC er opptatt av å følge de høyeste standardene og denne endringen ble gjort fordi vi følte at dette var mer tydeligere og mer nøyaktig, sier en BBC-talsmann til Dagbladet.