I EN KNIPE: Fremskrittspartiets landsmøte vedtok søndag at partiet skal jobbe mot regjeringens politikk. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
I EN KNIPE: Fremskrittspartiets landsmøte vedtok søndag at partiet skal jobbe mot regjeringens politikk. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Siv Jensen satt i umulig fiskeriknipe av sine egne

Frp-«rørsla» krever at hun motarbeider politikk hun har godkjent i regjeringsforhandlingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp-leder Siv Jensen er satt i en skikkelig skvis av sine egne: Hun må enten bryte med regjeringsplattformen - eller med et blodferskt landsmøtevedtak i eget parti.  

Da statsminister Erna Solberg (H) og fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) tirsdag besøkte Vesterålen, slapp de nemlig den lenge varslede nyheten om at regjeringen åpner for at også de minste fiskefartøyene under 11 meter skal få lov til å samle flere kvoter på én båt.    

Forslaget, som ble sendt ut på høring samme dag, er også forankret i regjeringsplattformen som Frp-ledelsen har forpliktet seg til.
 
Men søndag vedtok Frp's landsmøte, med overveldende flertall, at partiet skal arbeide mot det samme forslaget. 
 
Vanskelig sak Frp-lederen innrømmer selv at vedtaket er i konflikt med regjeringsplattformen:
         
- Regjeringens plattform er helt klar på dette, og så har jeg registrert at landsmøtet nå har bedt stortingsgruppa se på hvordan dette kan endres på i framtiden. Det tror jeg at stortingsgruppa får sette seg ned og drøfte på en nærmere måte.

- Men det er jo allerede varslet framtidige endringer, det skjedde på tirsdag? Det skal til...   

- Nei, man har bedt stortingsgruppa se på hvordan dette skal være i framtida. Det er det som står i resolusjonsvedtaket. Det er litt tidlig å svare mer på enn at at stortingsgruppa må få sette seg ned og se på det. Men regjeringsplattformen er klar på dette, og regjeringen følger opp det.

- Men landsmøtet er «deres øverste sjef»?

- Ja, men oppdraget deres er sendt til vår stortingsgruppe, og de peker framover i tid. Jeg tror at stortingsgruppa nå skal sette seg ned å drøfte det vedtaket som landsmøtet fattet, særlig fordi det er i konflikt med regjeringsplattformen som denne regjeringen styrer på.
 
- Saken skal til Stortinget, og det er helt uklart hvor flertallet ligger der. Og når har et flertall bedt Frp si nei til dette, er ikke det en klar marsjordre?

- Jo. Jeg har har fått med meg hva vedtaket handler om. De har bedt stortingsgruppa om se på det. Det er jeg sikker på at de kommer til å gjøre.

- De har bedt stortingsgruppa si nei.

Men vi har ikke endret regjeringsplattformen, som denne regjeringen  styrer på. Det er to vedtak som står i konflikt med hverandre, og det må vi finne et svar på.   

- Regjeringsplattformen er godkjent av landsstyret, dette er et vedtak fra landsmøtet, som du selv sier er deres øverste sjef? 

- Ja, nettopp, og derfor er det en konflikt vi må finne et svar på. 

- Er dette en vanskelig sak?

- Må respektere avtaler:  a statsminister Erna Solberg (H) og fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) tirsdag besøkte Vesterålen, slapp de nemlig den lenge varslede nyheten om at regjeringen åpner for at også de minste fiskefartøyene under 11 meter skal få lov til å samle flere kvoter på én båt. Søndag vedtok Frp ar de er imot dette. -  De sitter i en regjering basert på Sundvolden-plattformen. Den har faktisk Fremskrittspartiet akseptert. Der står dette, sier Solberg til Dagbladet. Foto: Statsministerens kontor
- Må respektere avtaler: a statsminister Erna Solberg (H) og fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) tirsdag besøkte Vesterålen, slapp de nemlig den lenge varslede nyheten om at regjeringen åpner for at også de minste fiskefartøyene under 11 meter skal få lov til å samle flere kvoter på én båt. Søndag vedtok Frp ar de er imot dette. - De sitter i en regjering basert på Sundvolden-plattformen. Den har faktisk Fremskrittspartiet akseptert. Der står dette, sier Solberg til Dagbladet. Foto: Statsministerens kontor Vis mer

- Ja, det er det.

Finnmark: - Timingen er helt bevisst Det var Finnmark Frp som fremmet forslaget under landsmøtet. Fylkesleder Ronny Berg sier til Dagbladet at han forventer at Frp's statsråder gjør det de kan for å stanse forslaget i regjering. 

- Det er derfor vi har fremmet forslaget, fordi dette kommer opp i regjering nå. Timingen er helt bevisst. Jeg forventer at våre tar det i regjeringen. Nå har Frp sagt klart og tydelig nei strukturkvoter på båter under 11 meter, sier han.

Statsminister Erna Solberg (H) levner det kravet lite håp.

- Jeg forholder meg til at vi har framforhandlet en regjeringsplattform basert på begge partiers politikk. Den står fast. Og vi har sendt dette ut på høring nå, så skal regjeringen ta en beslutning om hva den gjør når høringsrunden er ferdig.

- Forventer du da at også Frp's statsråder støtter beslutningen?

-  De sitter i en regjering basert på Sundvolden-plattformen. Den har faktisk Fremskrittspartiet akseptert. Der står dette. Så vil vi selvsagt alltid snakke om saker når høringen er ferdig og annet. Men det er ikke sånn at enkeltpartiers vedtak i enkeltsaker opphever avtalen mellom to partier.

- Syns du Frp-vedtaket  er irriterende?  

- Nei, jeg mener at alle landsmøter kan vedta ting, men det er klart at når man sitter i regjering, må man være klar over at alt landsmøtet vedtar, om det er Høyres eller Frp's, ikke nødvendigvis kan virkeliggjøres, fordi man må avstemme politikk mellom to partier.

- Siv Jensen sa gjentatte ganger under landsmøtet at det er landsmøtet som er hennes øverste sjef, vil du si at det er du som er hennes øverste sjef?

- Nei, Siv Jensen sitter i regjering fordi hun er partileder for Frp. Det er klart at man alltid skal ha respekt for landsmøtene sine, men landsmøtene må også ha forståelse for avtaler. Har man inngått en avtale, må man respekter den når man er regjeringspartner.