BLÅTT: Erna Solberg er glad for KrFs skjebnevalg, men vil ikke love abortgjennomslag for KrF. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer Vis mer

Siv Jensen skuffet over Hareide

Siv Jensen kommenterte KrFs veivalg på Frps høstkonferanse lørdag.

- Den siste måneden har vært en berg-og-dal-bane i norsk politikk.

Slik åpner partileder Siv Jensen talen på Frps høstkonferanse lørdag.

Fredag stemte KrF for et mulig regjeringssamarbeid med Høyre, Frp og Venstre. Dermed må partileder i KrF Knut Arild Hareide gå av.

Skuffet

Lørdag holder Jensen tale på Frps høstkonferanse i Sandefjord, og hun startet med å kommentere valget i KrF.

Jensen sier at hun har ventet på KrFs bestemmelse.

- Men det har ikke vært lett. Kjell Magne Bondevik har ødelagt samarbeidet på ikke-sosialistisk side tidligere, og han klarte det nesten denne gangen også, sier Jensen til applaus fra salen. Dette skriver NRK.

Tøff kritikk

Partilederen sier hun er skuffet over Hareide og KrF-medlemmer som har kritisert partiet hennes, men at hun vil «vende det andre kinnet til».

I et intervju med NRK etter talen sier Jensen at hun er fornøyd med konklusjonen til KrF, men at kritikken mot partiet har vært tøff for flere i Frp.

- Som jeg sa har de siste ukene med debatt påvirket mange Frp-ere, vi har måttet ta imot tøff kritikk, sier Jensen.

FORNØYD: Siv Jensen er fornøyd med konklusjonen til KrF som gjør at Knut Arild Hareide må gå av som partileder. Her ved en tidligere anledning. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FORNØYD: Siv Jensen er fornøyd med konklusjonen til KrF som gjør at Knut Arild Hareide må gå av som partileder. Her ved en tidligere anledning. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Den rausheten kan vi gi

Hun sier hun er klar for sonderinger med KrF, men vil ikke garantere en plass i regjeringen ennå.

Partilederen sier Frp er beredt til samarbeid.

- Men vi er også preget av at partiet som vil inn i regjering med oss har brukt de siste ukene på kritisere Frp, vårt menneskesyn og politikk. Jeg kan vende det andre kinnet til KrF-ere som har brukt tiden på å kritisere oss. Den rausheten kan vi gi dem. Men jeg forventer også at de legger fortida bak seg og ser framover, sier Jensen.

Holder Ap unna

- Vi skal gjøre de nødvendige avklaringer internt, også i frp, sånn at vi kan forhandle om en flertallsregjering. Da må vi ta den tida vi trenger, sier partilederen.

Jensen understreker at en flertallsregjering åpner opp for andre muligheter enn en mindretallsregjering. Men det er også en annen faktor som spiller inn for Jensen med tanke på en flertallsregjering.

- Vi sikrer at Ap holdes langt unna regjering, lenger enn på lang tid, sier hun til stor applaus på høstkonferansen.

Ville be om unnskyldning

Mange KrF-ere sto åpenlyst og gråt på landsmøtet da resultatet ble klart fredag. I sin takketale ba Hareide om raushet innad i partiet.

- Nå har KrF valgt en retning. Noen av dere er glade, jeg forstår at mange er skuffet. For dere som har vunnet, vis raushet. Så må vi som har tapt, vise respekt for resultatet, sa den avtroppende partilederen.

Hareide fikk ros og takk fra de to seierherrene Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad.

- Vi må tilgi hverandre. Jeg har behov for å be om unnskyldning, og andre har behov for å be om unnskyldning, sa Bollestad.

- Kjære Knut Arild. Du er Norges modigste politiker. Vi er utrolig stolt av deg. Du er vår partileder, sa Ropstad.

Hareide blir sittende som partileder til en ny regjeringserklæring er på plass.

- Det er ikke naturlig at jeg er med inn i de regjeringsforhandlingene, og da forventer jeg et resultat. Og når den regjeringserklæringen er klar, er det naturlig at jeg trer tilbake.