Siv Jensen sloss mot voldsmann

- Det var han eller meg, sier Frp-lederen. Nå går hun sjelden ut alene på kveldstid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det er uakseptabelt at kvinner ikke føler seg trygge i Oslo sentrum, sier Frp-formann Siv Jensen til Dagbladet.no.

De tre grove voldtektsforsøkene natt til forrige søndag har skapt frykt, og satt i gang en høylytt debatt om hva som må gjøres for å sikre at det er trygt for kvinner å gå i Oslos gater på kveldstid.

Jensen som har erfaring fra kampsport har selv måttet slåss mot en voldtektsmann. I et intervju for noen år tilbake fortalte hun om hvordan hun slo ned og tok kvelertak på en mann mens hun var i tenårene.

- Jeg ble utsatt for et voldtektsforsøk for mange år siden. Da var det han eller meg. Jeg følte meg truet på livet, og måtte ta i bruk det jeg kunne, sa Jensen til Dagens Næringsliv den gangen.

- Justisministerens ansvar

I dag forteller hun at hun fremdeles føler at kampsportferdighetene gir henne økt trygghet.

- Jeg har opplevd ubehagelige situasjoner som gjør at jeg ser meg over skulderen kanskje mer enn nødvendig noen ganger. Jeg har følt en viss trygghet i at jeg selv har trent selvforsvar aktivt, sier Jensen til Dagbladet.no.

Frp-formannen forteller at hun nå svært sjelden går alene på kveldstid, og at hun i likhet med de nær 20 andre kvinnelige stortingsrepresentantene Dagbladet.no har vært i kontakt med nesten alltid tar taxi om kvelden fremfor å gå.

TRYGGHET I SELVFORSVAR: Siv Jensen sier hun føler en viss trygghet i å ha trent selvforsvar. Men hun mener situasjonen i Oslo nå er uholdbar, og vil ha justisminister Storberget til å ta ansvar. Foto: NRK og Jacques Hvistendahl/Dagbladet
TRYGGHET I SELVFORSVAR: Siv Jensen sier hun føler en viss trygghet i å ha trent selvforsvar. Men hun mener situasjonen i Oslo nå er uholdbar, og vil ha justisminister Storberget til å ta ansvar. Foto: NRK og Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

- Jeg går aldri alene på kveldstid lenger og bruker alltid taxi eller kjører selv når jeg skal hjem, sier Jensen.

Hun mener situasjonen slik den er nå i Oslo er uholdbar, og i likhet med flere andre stortingspolitikere vil hun ha justisminister Knut Storberget på banen.

- Det kan ikke være sånn at Oslo er forbeholdt menn på kveldstid. Dette dreier seg hovedsakelig om at Oslo-politiet settes i stand til å bekjempe kriminaliteten i Oslo. Oslo politidistrikt har i lengre tid vært underfinansiert, da er det ikke rart at man blant annet ikke har spesialister på helgevakt. Dette er i bunn og grunn justisministerens ansvar, det kan han ikke argumentere seg bort i fra.

- Galskap

Voldtekts- og overfallsepisodene i hovedstaden har også satt i gang debatten blant Dagbladet.nos lesere.

Blant de over 350 debattinnleggene på vår sak, der kvinnelige stortingsrepresentanter fortalte at også de føler seg utrygge, er det mange som reagerer på at voldtektsmennene får begrense kvinners bevegelsesfrihet.

«Jeg syns det er hårreisende og helt uakseptabel at jenter og kvinner skal la voldtektsmenn sette dagsorden over hvor og når de skal gå utendørs. I et idyllisk, demokratisk samfunn skal i kvinner i prinsippet gå aleine i mørke smug midt på natten uten å frykte noenting», skriver en av debattantene i kommentarfeltet.

Debatten har også dreid seg om hva som må gjøres for å forebygge at voldtektsoverfall skjer. Noen gir råd til kvinner om at de bør være «litt» paranoide, og ta sine forholdsregler når de går hjem fra byen sent på kveldstid.

Siv Jensen sloss mot voldsmann

Andre vil ha mer politi i gatene.

«Jeg har større tro på mere politi i gatene, og større ressurser til både forebygging og ettervern», skriver en annen av våre lesere.

Etter voldtektsforsøkene natt til søndag jakter fremdeles politiet på den eller de som angrep tre kvinner og en mann. Politiet sier de jakter på to ulike gjerningsmenn.

HAR FÅTT MANGE TIPS: Politiinspektør Terje Kristiansen ved Oslo politidistrikts sedelighetsavsnitt fortsetter jakten på overfallsmennene.