Regjeringen vil endre offentlighetsloven og hemmeligholde kalendere

Siv Jensen snur i omstridt sak - gir fullt innsyn i sin hittil HEMMELIGE kalender

Statsråder i Regjeringen Solberg har i over ett år nektet å gi innsyn i sin Outlook-kalender.

FORESLÅR HEMMELIGHOLD: Regjeringen Solberg har foreslått at offentlighetsloven skal endres, slik at de skal kunne få ha sine kalenderposter i fred. Her fra venstre statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (FrP) og kulturminister Trine Skei Grande (V). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORESLÅR HEMMELIGHOLD: Regjeringen Solberg har foreslått at offentlighetsloven skal endres, slik at de skal kunne få ha sine kalenderposter i fred. Her fra venstre statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (FrP) og kulturminister Trine Skei Grande (V). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har gjennom en rekke artikler beskrevet hvordan statsminister Erna Solberg hemmeligholder sin egen kalender.

Sivilombudsmannen har tre ganger slått fast at kalenderposter er offentlige saksdokumenter. Den første uttalelsen kom ifjor sommer, men likevel har hittil ikke statsrådene ønsket å gi innsyn.

Tirsdag formiddag ble det kjent at Siv Jensen snur - og har innvilget Dagbladet innsyn i over 300 sider med oppføringer i sin kalender.

Finansminister Siv Jensen er blant dem som gjennom flere måneder har nektet å vise frem kalenderen sin, men snur etter at Dagbladet klagde hemmeligholdet inn for Sivilombudsmannen.

Ville ikke gi innsyn

Dagbladet ba om innsyn i april. Finansdepartementet avslo Dagbladets krav om innsyn i juli. I sitt brev til Dagbladet skrev departementet følgende:

«Kalenderen preges av å gi en oversikt over statsrådens aktiviteter. Selv når vi legger til grunn Sivilombudsmennenes uttalelser avgitt i spørsmålet om innsyn i statsministerens kalender kan vi vanskelig se at de konkrete innføringene i statsrådens kalender kan utgjøre saksdokumenter. Vi kan likeledes vanskelig se at innføringene i kalenderen må journalføres og at journalføring må skrives slik at det blir et saksdokument».

Fikk kritiske spørsmål

Men da Sivilombudsmannen begynte å se nærmere på saken, ga departementet til slutt etter.

I et svarbrev dit beklager departementet den lange saksbehandlingstiden, som ifølge brevet ikke er representativ for departementets behandling av innsynssaker.

Departementet måtte også innrømme at en rekke innføringer i kalenderen likevel måtte anses som saksdokumenter i offentlighetslovens forstand.

Etter at ombudsmannen fikk oversendt en kopi av enkelte kalenderposter, fikk departementet flere kritiske spørsmål i retur.

«Dersom klageren ikke har fått innsyn, bes departementet om å gi en nærmere begrunnelse for dette», skrev ombudsmannen.

Dette spørsmålet medførte altså at Finansdepartementet valgte å snu, etter først å ha holdt finansministerens kalender hemmelig i flere måneder.

Finansminister Siv Jensen har hittil ikke besvart Dagbladets henvendelser om saken.

Statsministeren har tidligere karakterisert retten til innsyn i statsrådenes kalender som «overvåking», og har varslet at hun vil endre loven.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer