Siv Jensen tviler på menneskeskapte klimaendringer

Fortalte i Aftenposten-intervju.

TVILER: Frp-leder Siv Jensen svarte i et Aftenposten-intervju tirsdag «ja» på spørsmålet om hun er i tvil om klimaendringene er menneskeskapte. Deretter var hun i kontakt med ulike medier for å «tydeliggjøre» hva hun mener.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
TVILER: Frp-leder Siv Jensen svarte i et Aftenposten-intervju tirsdag «ja» på spørsmålet om hun er i tvil om klimaendringene er menneskeskapte. Deretter var hun i kontakt med ulike medier for å «tydeliggjøre» hva hun mener. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Frp-leder Siv Jensen svarte i et Aftenposten-intervju tirsdag «ja» på spørsmålet om hun er i tvil om klimaendringene er menneskeskapte. Deretter var hun i kontakt med ulike medier for å «tydeliggjøre» hva hun mener.

Svarene på spørsmålene om Frps og hennes syn på klimaendringene kommer i en runde med ja- og nei-spørsmål med Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen og hennes redaktørkollega Harald Stanghelle.

Hun svarer «nei» på spørsmålet om hun er overbevist om at klimaendringene som er dokumentert de siste tiårene, er menneskeskapte - og «ja» på oppfølgingsspørsmålet om hun er «i tvil om det».

Overfor NTB framholder hun imidlertid at selv om Fremskrittspartiet «har en nyansert tilnærming til dette», så mener hun at hun selv framstår unyansert i intervjuet. Frp har programfestet at klimaendringene skal tas på alvor, og at føre var-prinsippet skal gjelde, ifølge partilederen. Frp erkjenner at det også er menneskelig påvirkning på klimaet.

- I regjering har vi dessuten ikke bare sluttet oss til klimaforliket, men også forpliktet oss til å forsterke tiltakene i det. Det er på det rene at klimaet endrer seg. Da er det en avsporing å diskutere hvem som forårsaker det, sier Jensen.

- Alvorlig Opposisjonen er imidlertid ikke beroliget over Jensens oppklaring, og hos Arbeiderpartiet kaller partileder Jonas Gahr Støre Jensens klimaskepsis alvorlig.

- Dette er dessverre ikke noe nytt at Frp ikke tror på menneskeskapte klimaendringer, sier Støre til avisen.

- Det alvorlige er at dette er holdningen til Norges finansminister. Hun sier hun respekterer klimaforliket, men det er ikke likegyldig for kraften i klimaarbeidet om finansministeren tror på politikken og behovet for endringer, eller om hun bare er forpliktet til å følge andres politikk, understreker han.

SVs Heikki Eidsvoll Holmås reagerer sterkt, og kaller det flaut for Norge at folk som mener at klimaproblemene er vår tids største utfordring, kan gi Frp innflytelse i norsk politikk. Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne sier han ikke er forundret over Jensens uttalelser.

- Uskikket Natur og Ungdom er ofte raskt ute med å kritisere dem som ikke tar klimautfordringen på alvor. Nå mener organisasjonen at Jensen er uskikket som finansminister.

- Nå holder det. Det går ikke an å ha en klimafornekter til finansminister i klimaåret 2015. Siv Jensen viser seg klart uskikket til ministerrollen, og nå må Erna ta grep. Siv må gå, sier Natur og Ungdoms leder Arnstein Vestre til NTB.

- Regjeringen vil aldri overoppfylle klimaforliket når den nest mest innflytelsesrike ministeren lever i sin egen boble og ikke tror på klimaendringene. Hun er en trussel for norsk omstilling og for årets viktige klimaforhandlinger. Dette må ta slutt, sier NU-lederen.

- Mer ambisiøs Miljøpolitisk talsmann i Høyre, Nikolai Astrup, understreker på sin side at Siv Jensen «klart og tydelig stiller seg bak regjeringens ambisjon om å forsterke klimaforliket».

Til Aftenposten sier han dessuten at regjeringen fører en langt mer ambisiøs klimapolitikk enn de rødgrønne.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer