OPPRØRT: Helga Pedersen (t.h.) brast i gråt under gårsdagens spørretime. Hun forlanger en formell beklagelse på Sandbergs ord fra Frp-leder Siv Jensen. 
Foto: Morten Holm / Scanpix
OPPRØRT: Helga Pedersen (t.h.) brast i gråt under gårsdagens spørretime. Hun forlanger en formell beklagelse på Sandbergs ord fra Frp-leder Siv Jensen. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

- Siv Jensen vil beklage Ap-utspillet i Stortinget

En beklagelse fra Per Sandberg er ikke plaster på såret godt nok for en gråtkvalt Helga Pedersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderpartiets Helga Pedersen var blant sjokkerte vitner til Per Sandbergs famøse utsagn fra Stortingets talerstol i går.

Partiets nestleder var blant flere stortingsrepresentanter som skal ha forlatt stortingssalen gråtende.

Krever unnskyldning Pedersen forlanger nå at Siv Jensen formelt beklager på vegne av partiet - fra Stortingets talerstol:

- Jeg prøvde å få ordet i stortingssalen fordi jeg mener Siv Jensen må komme med en formell beklagelse fra Stortingets talerstol. Men det var ingen hjemmel i Stortingets forretningsorden til å komme med en slik beklagelse i dag. Jeg mener dette må komme senere, og vi jobber med å få til det, sier Pedersen til Dagbladet.

Til Dagbladet sier partileder Siv Jensen (Frp) at hun vil skrive en skriftlig beklagelse på vegne av Per Sandberg.

Ifølge VG Nett vil Jensen entre Stortingets talerstol ca. klokka 13 i dag for å framføre sin beklagelse under finansdebatten, som startet klokka 10.

Da tårene trillet I Arbeiderpartiets stortingsgruppe er det mange som er direkte berørt av massakren på Utøya. De har henholdsvis barn som var der, var selv til stedet, hadde venner som døde eller barn av partifeller som ble drept eller skadd.

Spesielt Helga Pedersen tok Sandbergs ord tungt. Mens tårene trillet møtte hun kolleger og presse i vandrehallen. 

- Jeg reagerte veldig sterkt på det Sandberg sa, og det handler ikke om at vi ikke skal tåle en debatt etter 22. juli, men for våre representanter virket dette som et overtramp. Vi har mistet flere titalls av våre beste ungdom, og partikollegaer har mistet barn, sier Ap-nestleder Helga Pedersen til Dagbladet. - Vet ikke hva som skjedde Pedersen fikk raskt høre Sandbergs beklagelse.

- Det var en stor glipp. Jeg vet ikke helt hva som skjedde. Det eneste jeg husker var at utenriksministeren beskyldte Frp for å spille offer, noe jeg reagerte sterkt på. Frp spiller ikke offer. Vi vil ha en meningsutveksling, sier Sandberg til Dagbladet. 

Etter Pedersens mening er en beklagelse fra Sandberg ikke nok.

Det er det heller ikke for Ap's stortingsrepresentant Jette F. Christensen. Også hun var til stede i salen.

- Det var på Stortingets talerstol det begynte, og det er der Sandberg bør avslutte denne saken. Før han gjør det, er ingen unnskyldning god nok, sier hun.

Helgas tårer Hennes tårer i Stortinget har en helt bestemt bakgrunn. Ikke bare kjente hun som nestleder mange som ble rammet på Utøya;
allerede lørdag 23. juli ble Helga Pedersen tildelt et ansvar hun aldri vil glemme.

Sammen med Raymond Johansen og Martin Kolberg fikk hun den tunge oppgaven å snakke med pårørende og etterlatte til samtlige av de omkomne etter 22. juli-terroren.

- Det er selvfølgelig de vanskeligste telefonsamtalene jeg har tatt i hele mitt liv. Å skulle snakke med folk som har mistet det kjæreste de har ... Man kan bare forestille seg den situasjonen og den bunnløse fortvilelsen de følte. Det var tøft å vite at det eneste jeg kunne gjøre var å uttrykke medfølelse, har Pedersen fortalt Dagbladet.

- Jeg har barn selv, og det er lett å skjønne hva slags tap disse menneskene har opplevd. Samtidig er det umulig for andre enn dem å forstå den bunnløse fortvilelse de føler. Men man lever seg inn i det, selvfølgelig, og tenker på hvordan de har det i et tomt hus, der ungdommen skulle vært, sier Pedersen.