POLITIKK: Finansminister Siv Jensen vil fortsette å jobbe for å få mer ut av hver offentlig krone som blir brukt. Foto Jacques Hvistendahl  / Dagbladet.
POLITIKK: Finansminister Siv Jensen vil fortsette å jobbe for å få mer ut av hver offentlig krone som blir brukt. Foto Jacques Hvistendahl / Dagbladet.Vis mer

Siv Jensen vil effektivisere, men er oppskriften riktig?

Siv Jensen har bedt om råd fra ni professorer til å effektivisere driften av Norge. McKinsey-sjefen er kritisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Finansminister Siv Jensen har invitert flere professorer for å få innspill til hvordan landet kan driftes enda bedre og mer effektivt.

- Jeg syntes det er interessant å trekke til meg kompetansen som vi har i ulike fagmiljøer og få råd og innspill til hvordan regjeringen kan gjøre jobben sin enda bedre, sier finansminister Siv Jensen, til Finansavisen.

- Det er viktig at vi tar noen grep for å reformere norsk økonomi. Det vi trenger aller mest er langsiktige strukturreformer. Vi er i god gang med å identifisere behovene og vi er også i god gang med å forberede arbeidet for å gjennomføre det, fortsetter hun.

Noen nøkkeltall
Ved inngangen til året var 2,72 millioner personer sysselsatt i Norge. 817 200 av disse var sysselsatt i offentlig forvaltning, fremgår det av revidert nasjonalbudsjett.

Det betyr at over 30 prosent av de sysselsatte i Norge jobber i offentlig forvaltning. 292 500 jobber i staten, mens 524 800 jobber i norske kommuner.

Lønnskostnadene for den offentlige forvaltningen i år er for øvrig anslått til 432 milliarder kroner, noe som gir en gjennomnsnittlig årslønn (lønnskostnader per ansatt) på 529 000 kroner.

Det offentlige konsumet på 688 milliarder kroner i år utgjør mer enn halvparten av konsumet i privat sektor og vokser omtrent like raskt. Fordelingen mellom stat og kommune er her 51/49 og konsumet i staten vokser i år raskere enn i kommunene.  

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg tilsvarer bruttoinvesteringene på 116,5 milliarder kroner i det offentlig over 25 prosent av de samlede bruttoinvesteringene i Fastlands-Norge i år på 460,6 milliarder kroner.

Det viktigste er imidlertid hva Norge får igjen for disse investeringene og utgiftene, og hvor effektive de 817.200 ansatte i den offentlige forvaltningen er til å løse de oppgavene de er pålagt.

McKinsey-sjefen er kritisk
McKinsey-sjefen i Norge, Svein Harald Øygard, er kritisk til hvordan Norge drives. Den tidligere statssekretæren under under finansminister Sigbjørn Johnsen, og sentralbanksjef på Island etter finanskrisen, sier til Finansavisen at han er glad for at regjeringen er opptatt av produktivitet, men skeptisk til at det er makroøkonomer som sitter i kommisjonen.

- Det er i mikroøkonomien skoen trykker, understreker Øygard, og tenker da på de oppgavene som de ansatte i den offentlige forvaltningen er satt til løse.

Han peker blant annet på at Norge får minst ut av sine politifolk, og forklarer at en uforholdsmessig stor andel av arbeidet gjøres på mandager.

- Jeg har 200 sånne plansjer. Vi bruker mest penger, og er dårligst. Dette er ikke bare et offentlig sektor-problem, det er også et privat sektorproblem, sier Øygard til avisen, og lurer på om produktivitetskommisjonen vil finne ut av villniset.

- Satt på spissen: Jeg har til gode å finne skjermede sektorer der Norge ikke ligger 30 prosent dårligere an enn Norden målt ved økonomisk produktivitet, sier han til Finansavisen.

Vil ha høyere lønninger Professor Karen Helene Ulltveit-Moe er opptatt av medarbeiderne og de som skal løse oppgavene.

- Man må være villig til å betale for at offentlig sektor skal sysselsette de flinke. Vi trenger en effektiv offentlig sektor, sier professor Karen Helene Ulltveit-Moe til Finansavisen.

- En av disse er at vi har altfor mange ansatte i de ikke-produktive, beskyttede næringene. Og vi er for opptatt av småbedriftene. Det er ikke de som er mest produktive, selv om alle liker å tro det. Vi burde egentlig hjelpe de store bedriftene, mener hun.

- Vi snakker om produktivitet i offentlig sektor, og jeg mener det er et problem at vi har fått en så stor inntektsforskjell i disfavør av offentlig sektor. Se på Høyesterett! Nå får de knapt søkere, sier hun.

Flere nyheter Ambassadør fikk toppjobb i Telenor
Japan vil hente inn utenlanske hushjelpere
- Russland trolig i resesjon