Siv Jensen vil ha dykkergransking

Siv Jensen tar initiativet til full gransking om skjebnen til pionerdykkerne i Nordsjøen. I morgen ber hun Stortinget opprette en uavhengig granskingskommisjon som skal klarlegge myndighetenes ansvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp-politikeren var til stede på oljearbeiderkonferansen i Stavanger nylig, da to tidligere offshoredykkere redegjorde for hvilke seinskader de og deres kolleger har pådratt seg.

- Jeg reagerer på en grotesk historie, sier Siv Jensen om bakgrunnen for sitt engasjement.

Banebrytende

Sammen med partikollega Øyvind Vaksdal leverer Siv Jensen nå inn et såkalt «dokument 8»-forslag til Stortinget. Her påpeker de to stortingsrepresentantene at pionerdykkerne utførte banebrytende arbeid som har bidratt sterkt til Norges enorme oljeverdier.

- Historien om Nordsjø-dykkerne viser menneskelig lidelse så uforståelig at det for de fleste av oss vil være umulig å fatte. Mange har tatt sitt eget liv, mange sitter igjen med alvorlige nevrologiske seinskader man ennå ikke har kartlagt omfanget av, skriver Jensen og Vaksdal.

200000 kroner

Sosialdepartementet sendte i januar ut et forslag om kompensasjon til dykkere med varig helsesvikt. Daværende sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa tok sikte på engangsutbetalinger på inntil 200000 kroner allerede 1. juli. Kleppas arvtaker, Guri Ingebrigtsen, opplyste til Dagbladet i går at hun avventer resultatet av høringsrunden før hun trekker sine konklusjoner om hva dykkerne skal ha krav på.

Gledens dag

Jensen og Vaksdal krever en uavhengig granskingskommisjon som kan plassere ansvar og vurdere pionerdykkerne og deres etterlattes krav om oppreisning og erstatning fra det offentlige.

Tom Engh, talsmann for de skadde Nordsjø-dykkerne, er strålende fornøyd med Siv Jensens initiativ.

- En gledens dag. Nå håper vi inderlig at hun får flertallet i Stortinget med seg på å opprette granskingskommisjonen som kan få fram sannheten en gang for alle, sier Tom Engh.

TAR SAKEN: Siv Jensen ber Stortinget ta initiativ til full gransking av statens ansvar overfor pionerdykkerne in Nordsjøen.