Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siv Jensens nærmeste rådgiver tok med jobbtelefon til Kina

Telefonen hadde tilgang til e-post-kontoen hans. - Jeg beklager, sier statssekretær Petter Kvinge Tvedt.

BEKLAGER: Petter Kvinge Tvedt, statssekretær i Finansdepartementet, tok med jobbtelefon på tur til Hong Kong og Macao. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
BEKLAGER: Petter Kvinge Tvedt, statssekretær i Finansdepartementet, tok med jobbtelefon på tur til Hong Kong og Macao. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): Siv Jensens nærmeste medarbeider, statssekretær Petter Kvinge Tvedt (Frp), beklager at han tok med seg jobbtelefonen på privat reise til Kina i 2016.

Dagbladet vet at telefonen hans ikke hadde saksbehandlingssystemet til regjeringen installert, men at den hadde tilgang til Tvedts e-post-konto i departementet.

Kina står på PSTs liste over høyrisikoland. PST råder alle regjeringsmedlemmer om å la telefonen ligge igjen når de besøker Kina.

Ble byttet ut

Turen gikk til Hong Kong og Macao fra 14. til 17. mai 2016. Det var i Erna Solbergs svar til Stortinget i går at det ble kjent at Tvedt hadde tatt med tjenestetelefonen til Kina.

Departementet opplyser overfor Dagbladet at telefonen ble skiftet ut allerede seks dager etter Tvedt kom hjem. Dette fordi statssekretærens telefon skulle oppgraderes til en nyere modell. Den gamle telefonen ble da tømt og ikke gjenbrukt.

Tvedt var ikke da bevisst på at Hong Kong og Macao ble betraktet som høyrisikoland, og følgelig ble ikke PST varslet om turen heller, opplyser departementet.

DETTE ER SAKEN: Politisk redaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell, forklarer hvorfor Sandberg-saken er er en unik sak for Solberg-regjeringen. Han mener det er mange ubesvarte spørsmål som må stilles når Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes møter pressen senere i dag. Reporter/video: Emilie Rydning Vis mer

Beklager brudd

I en kommentar til Dagbladet legger Tvedt seg flat:

- Jeg beklager at dette har skjedd, og det er åpenbart for meg nå at jeg burde levert fra meg tjenestetelefonen på en helgetur til Hong Kong og Macao.

Finansdepartementet opplyser for øvrig at de ikke har sett det som hensiktsmessig å kontakte PST om dette nå heller, ettersom reisen ligger langt tilbake i tid og telefonen ikke er i bruk.

- Jeg gjorde en feilvurdering på bakgrunn av at disse områdene var visumfrie og hadde annen stilling enn resten av Kina, sier Kvinge videre.

- Bør være opplagt

Sikkerhetsekspert Jan Helge Flesvik forteller Dagbladet at Kina er et høyrisikoland når det gjelder dataovervåkning.

- Kineserne har enorm etterretningskapasitet og er veldig offensive i arbeidet med elektronisk innsamling. Hvis du er tilknyttet regjeringen og drar dit, så bør det være opplagt for deg at du er et mål, sier Flesvik til Dagbladet.

Per Sandberg som i går gikk av som fiskeriminister og Frp-nestleder, har innrømmet at han har hatt med seg jobbtelefonen på reiser til Kina og Iran.

Erna Solberg og Siv Jensen uttalte flere ganger mandag at regjeringen prioriterer sikkerheten høyt, samt at det ikke finnes noen ukultur for å ta sikkerhet useriøst i regjeringen. Bent Høie gjentok det samme tirsdag morgen.