Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siv June (21) vokste opp med to mødre

Er svigerdatter av profilert Egersund-lensmann. Nabobylensmannens deltakelse i kampanje mot homoekteskap får nå etterspill internt i politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Om det var samfunnsdebatt Flekkefjord-lensmann Asbjørn Skåland ønsket seg ved å stille opp i MorFarBarn-nettverkets store annonsekampanje mot ny ekteskapslov, har han fått det til gagns, og ikke bare fra homoorganisasjonene:

Både lensmannens kolleger og overordnede tar skarpt avstand fra hans rolle i kampanjen, som nå får etterspill internt i politiet.

25 000 kroner

Den omtalte kampanjen til 25 000 kroner, som er betalt av en rekke frikirkemenigheter i Vest-Agder, opptar en helside i dagens utgave av avisa Agder.

Under overskriften «Kjønnsnøytral ekteskapslov? Nei takk!» stiller lensmann Skåland seg bak slagord som «Ja til mor-far-barn-relasjonen» og «Ja til ekteskapets tokjønnethet».

- Jeg er redd for konsekvensene oppløsningen av familien får. Ved å ha to foreldre med samme kjønn vil man mangle rollemodeller, og man vil få identitetsforvirring, og det kan føre til økt kriminalitet, er ordlyden Skåland er sitert på i dagens utgave av Vårt Land.

Selv om Skåland i annonsen opptrer som menighetsmedlem og privatperson, stiller han seg også som lensmann bak annonsen.

- Som lensmann ser jeg at god og sunn familiepolitikk kan hindre unge i å komme ut på skråplanet. Så det å verne ekteskapet som institusjon støtter jeg også som lensmann, siteres Skåland i Vårt Land.

- HELT NORMAL: Siv June Hebnes (21) ble unnfanget ved kunstig befruktning og vokste opp med to kvinner som foreldre i småbyen Bryne. - At jeg vokste opp med to mødre, var aldri noe problem, jeg hadde en flott oppvekst og ble aldri mobbet, forteller hun. Til neste år gifter hun seg med Anders Tendenes, sønn av den profilerte Egersund-lensmannen Henry Tendenes. Foto: ANDERS TENDENES
- HELT NORMAL: Siv June Hebnes (21) ble unnfanget ved kunstig befruktning og vokste opp med to kvinner som foreldre i småbyen Bryne. - At jeg vokste opp med to mødre, var aldri noe problem, jeg hadde en flott oppvekst og ble aldri mobbet, forteller hun. Til neste år gifter hun seg med Anders Tendenes, sønn av den profilerte Egersund-lensmannen Henry Tendenes. Foto: ANDERS TENDENES Vis mer

Lesbiske foreldre

Men Skåland trenger ikke lete lenge for å finne et eksempel på en fullstendig lovlydig borger med homofile foreldre: Henry Tendenes, den profilerte lensmannen i nabobyen Egersund, har selv en vordende svigerdatter som vokste opp med to kvinner som foreldre.

- Jeg ble unnfanget ved kunstig inseminasjon og vokste opp med to mødre i Bryne. Familiestrukturen har aldri vært noe problem, jeg er aldri blitt straffet og er heller aldri blitt mobbet på grunn av at mine foreldre er lesbiske, sier Siv June Hebnes (21) til Dagbladet.no.

Siv June og forloveden Anders Tendenes er svært opprørt over lensmann Skålands uttalelser.

- Det er veldig provoserende. Det viktigste for et barn er at hun får vokse opp i en familie der hun blir elsket og tatt vare på - hvilken kjønnsstruktur familien har, har ingenting å si, sier den vordende lensmannssvigerdatteren og får støtte av svigerfar:

- Siv June er en stabil og oppegående jente som åpenbart ikke har tatt skade av å vokse opp med to kvinner istedenfor en kvinne og en mann, sier Egersund-lensmann og Høyre-politiker Henry Tendenes til Dagbladet.no.

- Ingen automatikk

- Jeg har nok også en oppfatning om at en ekteskapspakt primært blir inngått mellom mann og kvinne, men i dag har vi også andre samlivsformer som kan være like stabile, og det er ingen automatikk i at barn født inn i utradisjonelle familier får en kriminell løpebane, sier Tendenes, som imidlertid peker på at politidirektør Ingelin Killengreen har oppfordret politiledere til å delta mer i samfunnsdebatten.

image: Siv June (21) vokste opp med to mødre

- Men jeg og Skåland har nok to forskjellige syn på dette. Jeg angriper ham ikke, han får ha sitt syn, men jeg ville aldri satt navnet mitt på en slik kampanje, med tanke på min rolle som politimann og mangeårig politiker på fylkeskommune- og kommunenivå, sier Henry Tendenes til Dagbladet.no.

Politidirektør Ingelin Killengreen ønsker ikke å uttale seg i saken, men henviser til Skålands direkte overordnede, konstituert politimester i Agder politidistrikt Kjell E. Hegstad. Han er lite begeistret for Flekkefjord-lensmannens rolle i kampanjen.

- Det er veldig uheldig hvis han har uttalt seg slik som lensmann. Vi som er myndighetspersoner, må være varsomme med hvordan vi opptrer i det offentlige rom, og holdningene Skåland gir uttrykk for, er ikke forenlige med politiets holdninger; vi legger mangfold, inkludering og likebehandling til grunn for vår virksomhet, og det er klinkende klart at dette ikke er vårt syn, sier Hegstad til Dagbladet.no.

- Feilsitert

Flekkefjord-lensmann Skåland selv mener seg imidlertid feilsitert av Vårt Land.

- Dette er dratt langt. Jeg snakket om familiestrukturer generelt, at enhver oppløsning av den tradisjonelle familien kan skape risiko for at man havner utpå - det kan like godt dreie seg om ustabile hjem som homofile familier, sier Asbjørn Skåland til Dagbladet.no.

- Jeg har heller ikke uttalt meg bastant om dette. Jeg er åpen for at barn kan vokse opp i en homofil famile og bli lovlydige som voksne, sier lensmannen og fortsetter:

- Det jeg vil ha fram med min deltakelse i kampanjen, er at vi ikke må forhaste oss og vedta en ny ekteskapslov før vi vet hvilke følger en slik familiestruktur vil få for barnas utvikling. Slik det er i dag, mangler vi forskning rundt dette, og trenger en utredning før loven kan behandles, sier lensmannen og viser til at Frankrike har utsatt behandlingen av sin ekteskapslov.

- Men du fronter en kampanje fra et miljø som mange vil tenke på som homofiendtlige. Kampanjen du fronter, slår også fast at ekteskap mellom to av samme kjønn er unaturlig og ugunstig. Er det da så rart at du blir forstått slik at du først og fremst er imot homoekteskap?

- Nei, jeg har forståelse for at man kobler det slik, sier Skåland, som går god for at han uunngåelig også kobles til kampanjen i kraft av sin rolle som lensmann.

- Som politimann er jeg opptatt av at barn ikke havner utpå og får en kriminell løpebane, sier Flekkefjord-lensmann Asbjørn Skåland til Dagbladet.no.

- Gråsone

Konstituert politimester Hegstad har forståelse for at Skålands uttalelser kan ha blitt satt på spissen. Likevel endrer dette lite:

- Gråsonen mellom å opptre som privatperson og politimann er veldig uklar, derfor må man være ekstra nøye med å uttale seg så klart at det ikke kan misforstås. Det er uheldig dersom Skålands ord er blitt oppfattet slik de har blitt, han kunne uttrykt seg klarere, sier Hegstad og varsler at saken får etterspill.

- Hva er de ytterste konsekvensene av denne utredningen?

- Det vil jeg ikke svare på før vi har foretatt evalueringen, sier konstituert politimester Kjell E. Hegstad til Dagbladet.no.

IKKE FORNØYD: Kjell E. Hegstad, konstituert politimester i Agder politidistrikt, er ikke begeistret for Flekkefjord-lensmann Asbjørn Skålands deltakelse i MorFarBarn-kampanjen. Han varsler nå intern gransking av saken.
STOR KAMPANJE: MorFarBarn-nettverket rykket inn denne helsides annonsen i avisa Agder i dag. Annonsen, som er del av en kampanje mot homoekteskap, kostet 25 000 kroner og ble finansiert av en rekke frikirkemenigheter på Sørlandet.
UENIG MED KOLLEGAEN: Henry Tendenes, profilert Egersund-lensmann og mangeårig Høyre-politiker, tar avstand fra Skålands utspill. Han er selv svigerfar til Siv June, som vokste opp med to mødre.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media