Formuesskatten

Siv kan ikke vise at skattekutt funker

Etter seks år i regjering og sju milliarder kutt i formuesskatten kan regjeringen fortsatt ikke dokumentere at skattekuttene har gitt flere arbeidsplasser.

TRO PÅ SKATTEKUTT: Finansminister Siv Jensen har kuttet 25 milliarder i skatter og avgifter siden hun og Frp kom i regjering, hvorav 7 milliarder kutt i formuesskatten. Foto: Lars Eivind Bones
TRO PÅ SKATTEKUTT: Finansminister Siv Jensen har kuttet 25 milliarder i skatter og avgifter siden hun og Frp kom i regjering, hvorav 7 milliarder kutt i formuesskatten. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nasjonalbudsjettet er i sin omtale av såkalte dynamiske virkninger av skattekutt enda rundere i formuleringene enn tidligere.

Men finansminister Siv Jensen (Frp) tror fortsatt fullt og fast på skattelettepolitikken.

Tar tid

Regjeringen har siden de tok over regjeringsmakten høsten 2013 kuttet sju milliarder i formuesskatten. I budsjettet for 2020 er det imidlertid ikke nye kutt.

Regjeringen skriver i nasjonalbudsjettet at lettelsene bidrar til å stimulere sparingen, tilførselen av norsk egenkapital og investeringer i næringsvirksomhet.

Videre skriver regjeringen at lavere skattesatser kan bidra til å styrke grunnlaget for økonomisk vekst, og at deler av provenytapet, det vil si skatteinntektene staten taper, vil kunne dekkes av at skatte- og avgiftsgrunnlagene vokser.

Men dette vil ta tid, derfor kan det ikke budsjetteres med provenyøkningen, heter det.

Tror og antar

Regjeringen tror reduksjon i verdsettelsen av aksjer og driftsmidler i formuesskatten bidrar til at en større del av sparingen går til investeringer i næringsvirksomhet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer