Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB:

Siv kan presse opp renta

Norges Bank har fått et ekstra argument for å skru opp renta med regjeringens økte oljepengebruk, mener sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB.

OVERRASKET: Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB, Kjersti Haugland, er overrasket over den økte oljepengebruken fra regjeringen. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
OVERRASKET: Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB, Kjersti Haugland, er overrasket over den økte oljepengebruken fra regjeringen. Foto: Thomas Winje Øijord / ScanpixVis mer

«Overraskende høy pengebruk og ekstra argument for Norges Bank til å heve renten videre!»

Det skriver Haugland på Twitter tirsdag morgen, kort tid etter at Finansdepartementet la fram nøkkeltallene i revidert budsjett.

Hun forklarer utsagnet slik overfor Dagbladet:

- Det er god fart i norsk økonomi. Det er på tide å bremse, men i stedet økes farten ytterligere og regjeringen forsyner seg godt av oljepengene. Det kan gi økt rente, sier Haugland.

- Overraskende

Finansminister Siv Jensen (Frp) foreslår at oljepengebruken økes med 7 miliarder kroner sammenlignet med da statsbudsjettet ble lagt fram i fjor høst.

Les Jensens svar på rentespørsmålet nederst i saken.

- Økt oljepengebruk med nesten 7 milliarder kroner er nok noe som overrasker Norges Bank. Det gir et ekstra skyv fra finanspolitikken inn i norsk økononomi, som allerede går godt, sier Haugland.

- Det er overraskende at regjeringen velger å øke oljepengebruken ytterligere i en slik situasjon som norsk økonomi er i nå, utdyper hun.

- Nøytralt

Sjefanalytiker Erik Bruce Nordea Markets mener på sin side at den økte oljepengebruken ikke bidrar til mer fart i norsk økonomi.

NØYTRALT: Oljepengebruken er helt innafor, mener sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets.
NØYTRALT: Oljepengebruken er helt innafor, mener sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets. Vis mer

- Budsjettimpulsen - altså bidraget til veksten til norsk økonomi - blir litt høyere enn det var lagt opp til statsbudsjettet i fjor høst. Men det har ikke noen stor betydning for markedene eller for norsk økonomi, fordi det ble brukt noe mindre i fjor, sier Bruce til Dagbladet.

- Dermed er det sånn at dette verken gir mer fart eller bremser økonomien, konkluderer han.

Fjerde største økning

Bruce legger til at oljefondets verdi var svært lav ved utgangen av fjoråret.

- Målt i prosent var oljepengebruken 2,5 i fjor og 2,9 nå. Men det er fordi fondet falt veldig mot slutten av fjoråret som følge av nedgangen på verdens børser. Hadde du regnet på det samme tallet i dag, ville oljepengebruken endt på rundt 2,6 prosent, sier Bruce.

- Denne oljepengebruken er helt innafor, særlig når man ser 2018 og 2019 under ett, legger han til.

Haugland ser litt annerledes på det:

- Jeg er enig i at det vil se penere ut etter hvert, men dette handler ikke om prosenten. Jeg reagerer på at vi øker oljepengebruken, og det har ikke noe med oljefondets størrelse å gjøre, sier hun.

Ifølge Dagens Næringsliv har regjeringen bare tre ganger tidligere økt oljepengebruken like mye som nå, målt i kroner. Det var i 2014, 2015 og 2016, de tre årene etter oljekrisa da norsk økonomi lå nede med brukket rygg. Målt i løpende kroner er oljepengebruken 17,4 milliarder kroner høyere i 2019 enn i 2018.

Dørum: - Unødvendig

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum er også skeptisk og mener at Siv Jensen skrur opp oljekrana unødvendig mye:

«RNB: Bruker mer i år, men mindre i fjor. Snittbruk 2018/19 som før anslått. Samlet impuls 2018/19 likevel fra svak brems til svak gass. Som regjeringen godt vet, er dette unødvendig når økonomien vokser over normal marsjfart og pengene behøves senere», skriver han på Twitter.

Brukte mindre i fjor

Jensen svarer følgende på spørsmål om den økte oljepengebruken kan bidra til økte renter:

- Regjeringen har vært opptatt av å redusere impulsen over budsjettet. Det har vi gjort over flere år. Nå øker vi ikke ekspansiviteten i budsjettet. 70 prosent av dette forklares med lavere pengebruk i fjor, og ikke fordi vi gir mer gass i år.

- Forøvrig overlater jeg spørsmål om rentesetting til Norges Bank, sa Jensen på en pressekonferanse i Finansdepartementet tirsdag.