Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB:

Siv kan presse opp renta

Norges Bank har fått et ekstra argument for å skru opp renta med regjeringens økte oljepengebruk, mener sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB.

OVERRASKET: Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB, Kjersti Haugland, er overrasket over den økte oljepengebruken fra regjeringen. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
OVERRASKET: Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB, Kjersti Haugland, er overrasket over den økte oljepengebruken fra regjeringen. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Overraskende høy pengebruk og ekstra argument for Norges Bank til å heve renten videre!»

Det skriver Haugland på Twitter tirsdag morgen, kort tid etter at Finansdepartementet la fram nøkkeltallene i revidert budsjett.

Hun forklarer utsagnet slik overfor Dagbladet:

- Det er god fart i norsk økonomi. Det er på tide å bremse, men i stedet økes farten ytterligere og regjeringen forsyner seg godt av oljepengene. Det kan gi økt rente, sier Haugland.

- Overraskende

Finansminister Siv Jensen (Frp) foreslår at oljepengebruken økes med 7 miliarder kroner sammenlignet med da statsbudsjettet ble lagt fram i fjor høst.

Les Jensens svar på rentespørsmålet nederst i saken.

- Økt oljepengebruk med nesten 7 milliarder kroner er nok noe som overrasker Norges Bank. Det gir et ekstra skyv fra finanspolitikken inn i norsk økononomi, som allerede går godt, sier Haugland.

- Det er overraskende at regjeringen velger å øke oljepengebruken ytterligere i en slik situasjon som norsk økonomi er i nå, utdyper hun.

- Nøytralt

Sjefanalytiker Erik Bruce Nordea Markets mener på sin side at den økte oljepengebruken ikke bidrar til mer fart i norsk økonomi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer