Siv kåret til årets miljøversting

- Jeg er stolt av å skape verdier, svarer Frp-lederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HENNINGSVÆR (Dagbladet): Den lenge bebudede kåringen av årets «miljøversting» gikk i dag av stabelen på Natur Og Ungdoms sommerleir i Henningsvær.

I over en måned har det vært mulig for alle å stemme på organisasjonens nettsider. I dag var det medlemmer som ga sitt syn på saken.

- Vinneren er Siv Jensen, med hele 104 stemmer. På andre plass kommer Stoltenberg og deretter Statoil, forteller NU-leder Ingeborg Gjærum til Dagbladet.

Frp-leder Siv Jensen gikk mandag ut i Dagbladet og lovte en åpning av Lofoten og Vesterålen for olje- og gassvirksomhet innen 100 dagers regjeringstid, dersom hun vinner valget sammen med Høyre i september.

Stolt vinner
- Kåringen tar jeg med stor ro. I sin iver er Natur og Ungdom bare i stand til å se enkeltheter og ikke helheten. Det må skapes noen verdier i dette landet også og det er jeg stolt av å prøve å få til, sier Jensen til Dagbladet.

10 personer og organisasjoner ble nominert 1. juli og Dagbladet ga dem mulighet til å imøtegå den lite ærefulle nominasjonen.

- Vi har verktøy for å løse klimaproblemer, men noen stiller seg i veien. Dessverre er alle de nominerte miljøbøller som
vil være verdige vinnere, er Gjærums forklaring på hvorfor politikere, oljeindustrien og r Natur og Ungdom-leder Ingeborg Gjærum.

Det ti nominerte:

10. Ap-nestleder Helga Pedersen
«Dama er gira på olje og forurensing, ikke fisk og miljø.»

- Jeg har veldig god miljøsamvittighet, sier Pedersen.

9. Oljeindustrien Landsforening (OLF)
«Mest mulig olje fortest mulig skal redde verdens klima. Noe slikt ser ut til å være mottoet for oljeindustriens egen bransjeorganisasjon.»

- Det er en kjensgjerning at norsk olje- og gassproduksjon er renest i verden, sier informasjonssjef Kristin Bremer Nebben i OLF.

8. Frp-nestleder Per Sandberg
«Som Per Sandberg selv sier det: «Frp's norgeskart har 2500 kilometer motorvei mellom de største byene.» Det Norgeskartet
vil vi gjerne slippe.»

Sandberg har ikke svart på Dagbladets henvendelse.

7. Høyre
«Partiet som har lovet at miljø ikke skal få stoppe oljeboring. I samme slengen har partiet gått inn både for atomkraft og økt vassdragsutbygging.»

- Alle disse påstandene kan så til de grader tilbakevises. Tvert imot har vi vært en pådriver i klimapolitikken, sier miljøpolitisk talsmann i Høyre, Peter Gitmark.

6. Sp-leder Liv Signe Navarsete.
«Gjennom snart fire år, har hun sikret storsatsing på veiutbygging, mens tiltak som rushtidsavgift fremdeles gjenstår.»

- Hva slags verden er det NU lever i? Når har de hatt en samferdselsminister som har gjort så mye som det jeg har? De er på siden av virkeligheten, men for alle del; de må bare nominere i vei, sier Navarsete til Dagbladet.

5. LoVe Petro
«Med skremselspropaganda om fraflytting og forvitring, forsøker de å skremme folk til å ønske oljeindustrien velkommen til Lofoten og Vesterålen.»

- Vi arbeider hver dag for å sikre bosetting i Lofoten og Vesterålen. Folketallet synker. Hvis Natur og Ungdom mener det er skremselspropaganda, må de tro om igjen, sier styreleder, Guri Ingebrigtsen.

STARTET VALGET I NORD: Siv Jensen startet valgkampen i helikopter over Lofoten. De siste årene har myndighetene kartlagt landsdelen for å finne olje og gass. Foto: Matias Nordahl Carlsen
STARTET VALGET I NORD: Siv Jensen startet valgkampen i helikopter over Lofoten. De siste årene har myndighetene kartlagt landsdelen for å finne olje og gass. Foto: Matias Nordahl Carlsen Vis mer

4. Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen
«Oljeindustrien har fått herje fritt som de vil, mens det etter fire år fremdeles ikke er investert i noen nye vindkraftprosjekter.»

Riis-Johansen var på ferie og ønsket ikke å kommentere nominasjonen.

3. Frp-leder Siv Jensen
«Jensen leder et parti som fremdeles tviler på om klimaproblemet i det hele tatt finnes. Say no more.»

- Dette tar jeg med stor ro, og de tar feil. Vi har fremmet en rekke tiltak som er bra for klima, sier Jensen til Dagbladet.

2. StatoilHydro
«De har de siste åra stått ansvarlig for investeringer i skitten kanadisk oljesand og bygger nå et forurensende gasskraftverk på Mongstad. De gjør seg klare for oljevirksomhet i Alaska og på russisk side i Barentshavet, og leder an i kampen for å få åpnet Lofoten og Vesterålen for oljevirksomhet.»

- Vi er anerkjent internasjonalt som et av olje- og gasselskapene som har fått til mest for klima og miljø, sier informasjonsdirektør, Ola Morten Aanestad.

1. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap)
«Med et rekordhøyt engasjement for miljøet i befolkningen, hadde Stoltenberg alle muligheter til å føre en aktiv miljøpolitikk. Han misbrukte muligheten.»

- Dette stiller jeg meg fullstendig uforstående til. Med Stoltenberg som statsminister har vi gjennomført verdens mest ambisiøse klimapolitikk, sier Stoltenbergs statssekretær,Torbjørn Giæver Eriksen.