SOMMERSTED: Finansminister Siv Jensen leier hytte av investor Johan H. Andresen i Oslofjorden. Her i båt i samme farvann fra noen somre tilbake.Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SOMMERSTED: Finansminister Siv Jensen leier hytte av investor Johan H. Andresen i Oslofjorden. Her i båt i samme farvann fra noen somre tilbake. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Rødt-lederen mener saken stinker:

- Siv, kvitt deg med hytta

Bjørnar Moxnes ber finansminister Siv Jensen kvitte seg med hytta hun leier av Johan H. Andresen. Frp-lederen avviser kravet blankt.

- En finansminister kan ikke være under mistanke for hytterabatt fra en av landets rikeste familier, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

SI OPP AVTALEN: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener Siv Jensen bør si opp leieavtalen.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SI OPP AVTALEN: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener Siv Jensen bør si opp leieavtalen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Dagens Næringsliv kunne tidligere i måneden fortelle at Jensen våren 2017 inngikk en ti år lang leieavtale for hytta på Grimsøya i Oslofjorden, med Ferd-eier Johan H. Andresen.

Frp-lederen betaler 40 000 kroner i året i leie til investoren, som også er leder av Etikkrådet for Norges Bank. Hytta har egen brygge og badehus og Andresen har hytte ved siden av, ifølge DN.

- Det er ikke greit hvis Jensen fikk rabatt bare fordi hun er en mektig politiker. Og det er en skandale om hun fikk gavepris og ikke meldte det inn som en gave. Sånne fordeler må fram i lyset, sier Moxnes.

Meldte ikke fra

I et svar til Stortinget i forrige uke forklarte Jensen hvorfor hytta ikke er oppført i det såkalte gaveregisteret.

«Jeg har selvsagt også vurdert Stortingets register for verv og andre økonomiske interesser, men kan ikke se at regelverket omfatter ordinære leieforhold for fritidsboliger», skriver hun.

Tidligere har hun erkjent overfor E24 at leieforholdet kan reise tvil rundt hennes habilitet overfor Andresen i gitte tilfeller.

– Hovedspørsmålet her er framtidig habilitet; da jeg inngikk avtalen, hadde jeg ikke noe forhold til ham i det hele tatt. Men nå som jeg leier av han, så vil mine alarmklokker ringe med en gang, dersom det kommer opp saker som angår ham, sa hun.

- Si opp avtalen

Jensen oppgir i korrespondansen med Stortinget at Statsministerens kontor ble orientert forut for at leieavtalen ble inngått 17. april 2017.

- Jeg har pusset opp hytta til enkel standard, herunder lagt veggpanel, malt vegger, tak og vinduer, skriver finansministeren. Hun tilføyer at hytta er vinterstengt og følgelig kun i bruk i sommerhalvåret.

- Siv Jensen må si opp leieavtalen. Hun har gjort en feil og nå må hun rydde opp, sier Moxnes.

- Denne saken stinker. Og jo mer som kommer fram, jo mer stinker det. Hytta er slett ikke falleferdig og ubeboelig når Siv Jensen får nøklene. Da er den pusset opp med nytt kloakk- og rørsystem, bad, kjøkken og ny peis, fortsetter Rødt-lederen.

Vil ikke si opp

Jensen viser til svar som hun mandag ga Stortinget på Rødts nye skriftlige spørsmål om saken. Der framgår det at hun ikke akter å si opp avtalen med Andresen.

- Jeg har vært opptatt av å opptre ryddig og korrekt, og jeg har hele tiden ansett dette som en ordinær, privat leieavtale inngått på markedsmessige vilkår. Jeg har ikke tenkt å si opp leieforholdet, skriver Jensen.

Hun viser til sine tidligere skriftlige svar om saken og hevder at den tilbudte leien tilsvarer gjengs leie, når man tar hensyn til «den enkle standarden hytta har, og forpliktelser jeg påtok meg i leieforholdet».

- Jeg så derfor ikke behov for nærmere undersøkelser om dette, skriver finansministeren.