TRUET MED Å TREKKE SEG: I «Mot min vile - oppklaringen av et politisk liv» beskriver Frp-nestleder Per Sandberg hvordan det politisk korrekte har fått dominere partiet i en tid etter 22. juli. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
TRUET MED Å TREKKE SEG: I «Mot min vile - oppklaringen av et politisk liv» beskriver Frp-nestleder Per Sandberg hvordan det politisk korrekte har fått dominere partiet i en tid etter 22. juli. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

- Siv lyttet til «biljardkulene»

Sandberg mener Siv ble styrt av noen få, moderate Frp-ere etter 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I boka «Mot min vilje - oppklaringen av et politisk liv», som kommer ut onsdag, tar Frp's avtroppende nestleder Per Sandberg et kraftig oppgjør med sitt eget parti - og sin egen partileder.  

Gikk i strupen på Siv I boka beskriver Sandberg partiets reaksjon på 22. juli-terroren, som han omtaler som «en fatal bommert».

Ifølge Sandberg tapte partiet politisk oppslutning fordi partileder Siv Jensen viste svakt lederskap da terroristen Anders Behring Breivik ble koblet opp mot partiet.

Frp gjorde et elendig kommunevalg høsten 2011. Partiet ble nesten halvert fra det foregående stortingsvalget, og endte opp med bare 11,4 prosent av stemmene. 

«Da Siv fikk en mikrofon i ansiktet og ble spurt om hvordan Fremskrittspartiet skulle opptre etter 22. juli, svarte hun at vi kanskje burde se på retorikken vår og at vi burde velge våre ord med omhu», skriver Sandberg.

Sandberg likte ikke det han hørte og gikk rett i strupen på sin egen partileder, ifølge boka.

«Hun hadde implisitt erkjent at vi hadde opptrådt uanstendig. I stedet skulle hun stått med rak rygg og sagt at Frp har opptrådt med ryddighet i alle sammenhenger, også før 22. juli. Og så skulle hun ha klinket til og sagt at årsaken til at dette skjedde, var for liten åpenhet og at vi hadde en for liten arena å diskutere politikk på», skriver Sandberg.

Ble trengt opp i et hjørne Sanberg mener det var en stor feil av Siv Jensen å be partiets representanter ordlegge seg annerledes i kjølvannet av 22. juli.

I boka skriver Frp-nestlederen at han tror at Siv Jensen var trengt opp i et hjørne av media og politiske rådgivere - og av egne stortingsrepresentater, med Øyvind Korsberg og Ketil Solvik-Olsen i spissen.

- Dette er trist, useriøst og virkelighetsfjernt. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Korsberg til Dagbladet.

Solvik-Olsen opplyser til Dagbladet at han ikke ønsker å kommentere boka. Dagbladet har ikke lyktes å få en kommentar fra Siv Jensen.

«Nå måtte vi legge oss flate og holde kjeft», var likefullt strategien ifølge Sandberg. Dette førte til at Frp fikk urettmessig skyld for 22. juli-terroren, hevder den tidligere lederen av Stortingets justiskomité.

Han skriver også at da leder av Oslo Frp, stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde ble trukket inn i 22. juli-debatten, «viste Siv ingen omsorg for en av sine dyktigste medarbeidere».

- Ved flere anledninger fortalte jeg hvor nedkjørt Christian var, men det gikk inn det ene øret og ut det andre, skriver Sandberg.      

I boka beskriver Sandberg sin egen partileder som konflikltsky, «opptatt av konsesus» og hvordan han har anbefalt henne å bli tøffere - og legger til at ingenting kunne rokke ved hans lojalitet overfor henne «før 2011».

TRIST: Frp's Øyvind Korsberg omtaler boka til nestleder Per Sandberg-boka som «trist, useriøs og virkelighetsfjern». Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TRIST: Frp's Øyvind Korsberg omtaler boka til nestleder Per Sandberg-boka som «trist, useriøs og virkelighetsfjern». Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Truet med å trekke seg
I et eget avsnitt med mellomtittelen «Siv lyttet til "biljardkulene"» - et begrep som skal vise til glatte, moderate Frp-ere, beskriver Sandberg hvordan det politisk korrekte har fått dominere partiet i en tid etter 22. juli.

Han beskriver blant annet om forsøk på å anonymisere stortingsrepresentantene Per-Willy Amundsen, som da var innvandringspolitisk talsmann, og Christian Tybring-Gjedde.

Han skriver at Øyvind Korsberg var en av de ivrigste pådriverne i denne prosessen, og ramser opp at Siv Jensen, Fredrik Färber (nå statssekretær ved Statsministerens kontor) og at Ketil Solvik-Olsen ønsket å tone ned innvandringspolitikken. 

Han navngir ikke hvem som skal ha styrt Siv Jensen etter 22. juli, men skriver at det var en tabbe å tone ned invandringspolitikken, og videre:    

«De som ble oppfattet som politisk korrekte fikk dessverre for mye av markedsføringen av politikken over på sin banehalvdel i en lang periode. De utnyttet situasjonen i kjølvannet av 22. juli, da nesten hele partiet var lammet. Strategi og drift av partiet ble etter min mening styrt av noen få av dem. Noen som var opptatt av å være politisk korrekte skulle fortelle hvordan partiet skulle drives. Det måtte gå galt».

Sandbergs uenighet med partiets kurs, førte til at han desemeber 2011 tok et kraftig oppgjør med partilederen, skriver han:

- Jeg sa at hun var på feil kurs, og at jeg ville hoppe av hvis de presset meg mer nå. 

Siv Jensen var imdilertid i sitt ess under valgkampen i 2013, og Sandberg avsltutter sin tirade mot partilederen med å understreke at Frp i dag har en åpenbar leder: Siv Jensen.

- Men mitt enkle budskap var og er: Skal hun lykkes med å løfte Frp, må hun ut av «konsensusboblen», avslutter han. 

  

PRESSET SIV I ET HJØRNE:Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), da som stortingsrepresentant, skal ha presset Siv Jensen opp i et hjørne etter 22. juli, ifølge nestleder Per Sandberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PRESSET SIV I ET HJØRNE:Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), da som stortingsrepresentant, skal ha presset Siv Jensen opp i et hjørne etter 22. juli, ifølge nestleder Per Sandberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer