Endringer i regjeringsapparatet:

Siv mister sin sjette statssekretær på tre år

André Kolve fratrådte i dag. Erstattes av Cecilie Brein-Karlsen.

FORLATER: Frp-leder Siv Jensen må klare seg uten sin statssekretær André R. Kolve. Han forlater Finansdepartementet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FORLATER: Frp-leder Siv Jensen må klare seg uten sin statssekretær André R. Kolve. Han forlater Finansdepartementet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har vært veldig heldig og fått være med på hele oppturen til Frp, først tre spennende år på Stortinget, så to år som politisk rådgiver i Justisdepartementet, og et år som statssekretær i Finansdepartementet. Fantastisk interessant, men også enormt tidkrevende, forteller André Kolve til Dagbladet.

Høyt tempo

Finansminister og partileder Siv Jensen gir sin nærmeste rådgiver det siste året følgende attest:

- Jeg har satt stor pris på det arbeidet og den innsatsen André har lagt ned for meg, både som statssekretær i Finansdepartementet og da vi jobbet sammen i stortingsgruppen. Han jobber hurtig og systematisk og jeg har spesielt merket meg at han takler stress og høyt tempo veldig godt, sier Siv Jensen.

Sjette i rekken

Kolve er dermed den sjette statssekretæren som forlater Finansdepartementet siden Siv Jensen overtok ansvaret 16. oktober 2013.

Ole Berget (Frp) trakk seg allerede etter ett år med ønske om et mer regulert liv. Han fratrådte i oktober 2014, ble ilagt karantene og begynte i First House våren 2015.

Jon Georg Dale (Frp) overtok Bergets jobb etter å ha blitt overflyttet fra Samferdselsdepartementet, der han var politisk rådgiver for Ketil Solvik-Olsen.

Over fra SMK

Fremskrittspartiet styrket bemanningen i Finansdepartementet ytterligere med en stilling for å frigjøre mer tid til partilederoppgaver for Siv Jensen ved at statssekretær Fredrik Färber ble flyttet over fra Statsministerens kontor. Våren 2016 forlot Färber stillingen for å begynne som generalsekretær i Frp etter Finn Egil Holm.

I juni 2015 fratrådte Jon Gunnar Pedersen (H) som statssekretær. Han gikk tilbake til Arctic Securities, der han hadde to års permisjon for å jobbe i regjeringsappratet. Han ble erstattet av partikollega Tore Vamraak, som kom over fra SMK.

Paal Bjørnestad (Frp) var med i statssekretærkorpset fra regjeringsovertakelsen til han fratrådte 16. desember og gikk tilbake til UD, der han er søker til ambassadørstillingen i Saudi-Arabia. Bjørnestad ble erstattet av finanspolitisk rådgiver Brage Baklien fra Frp's stortingsgruppe.

Landbruksminister

Siv Jensen fikk beholde Jon Georg Dale som statssekretær i et drøyt år, 16. desember 2015 utnevnte Erna Solberg den unge sunnmøringen til landsbruks- og matminister. Samtidig hyret Siv Jensen justisministerens politiske rådgiver André Kolve (Frp) som statssekretær. Han ble altså værende et drøyt år i stillingen.

- En sånn jobb kan du ikke ha et helt liv, og det vil du ikke heller. Jeg er veldig takknemlig for mulighetene jeg har fått, men nå er det på tide å finne noe utenfor politikken. Jeg følte at det holdt nå. Men jeg vet at jeg kommer til å savne det, sier André R. Kolve til Dagbladet.

Tar alltid telefonen

Han er blitt oppringt til alle døgnets tider, og har satt sin ære i å svare.

- Styrken til Frp er at vi er tilgjengelige, både for media og andre som trenger å få tak i oss. Jeg tar telefonen midt i middagen, under familieselskaper, på vennefester og på ferie. Det er nok også journalist-genet mitt som gjør at jeg ikke klarer å la være. Hvis jeg ser at en politisk reporter fra VG har ringt, vil jeg vite hva det gjelder, i stedet for å gå å lure, sier André R. Kolve.

Tørre å si fra

Som nærmeste rådgiver for Siv Jensen, Per Sandberg og Anders Anundsen kjenner André R. Kolve det indre liv i Frp bedre enn de fleste.

- Jeg har vært heldig å få jobbe tett med partitoppene. Tror de har likt at jeg tør å si dem imot, og at jeg ber dem korrigere kursen hvis jeg mener strategien er feil, eller at fakta ikke stemmer, sier 38-åringen.

Mentalt til stede

Samboer Kjersti Hageli Quarg (39) er fornøyd med avgjørelsen.

- Jeg ser fram til at André blir mer mentalt til stede, at han ikke sitter med nesa i en sms eller mail hele tida. Politikken tar stor plass til tider. Kanskje vi får litt færre diskusjoner nå. Mitt politiske ståsted er på den andre siden, men vi prøver ikke å gjøre det personlig. Gjennom jobben hans har jeg møtt mange Frp-ere, og de er som folk flest veldig hyggelige, sier Quarg, som til daglig jobber som sykepleier i Oslo.