Siv møtt med kald skulder av LO-Flåthen

Ønsker ikke «jevnlige dialogmøter» hvis landet får en Frp-regjering etter valget.

KALD SKULDER: LO leder Roar Flåten (t.v.) og Siv Jensen (t.h.) stilte opp ved LOs frokostdebatt på Folketeaterpassasjen ved Youngstorget i Oslo i morges.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
KALD SKULDER: LO leder Roar Flåten (t.v.) og Siv Jensen (t.h.) stilte opp ved LOs frokostdebatt på Folketeaterpassasjen ved Youngstorget i Oslo i morges. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO-leder Roar Flåthen var ikke videre imponert over Siv Jensens invitasjon til «jevnlige dialogmøter» hvis landet får en Frp-regjering etter valget.

- Det der var en frekkis. Siv Jensen får skaffe seg et nytt partiprogram hvis det skal bli tilfelle, sier LO-leder Roar Flåthen til NTB.

Foranledningen var den LO-arrangerte frokostdebatten mellom Ap-leder Jens Stoltenberg og Frp-leder Siv Jensen om den norske samfunnsmodellen, hvor blant annet trepartssamarbeidet i arbeidslivet er en vesentlig komponent. Jensen inntok en offensiv rolle på Stoltenbergs hjemmebane i Folketeaterbygningen på Youngstorget i Oslo.

- Jeg har en invitasjon til Roar Flåthen og LO. Det er i dag en svært tett dialog mellom den Ap-dominerte regjeringen og LO. Vil Flåthen ha slike jevnlige dialogmøter med en Frp-regjering, eller er de forbeholdt en rødgrønn regjering. Vi vil gjerne ha dette samarbeidet fordi vi tror det er fornuftig, sa Frp-lederen.

Modererte seg

Til NTB utdyper Jensen invitten med at Fremskrittspartiet er det nest største partiet blant LOs medlemmer, og at det er noe Flåthen må begynne å ta inn over seg, etter hennes mening.

Det var dessuten en mer moderat Frp-leder som stilte til debatt. Tilsynelatende så moderat at hun og Stoltenberg var grunnleggende uenige om hva som faktisk er Fremskrittspartiets arbeidslivspolitikk.

- Problemet med Frp er at partiet skifter mening fra debatt til debatt - og i en og samme debatt, hevdet Stoltenberg.

Frp-lederen sier nå at hun ikke ønsker å rokke ved det norske trepartssamarbeidet, hun støtter og vil ikke endre eller fjerne landsdekkende, kollektive tariffavtaler og hun vil beholde retten til sentrale forhandlinger som i dag.

- Forhandlingene mellom partene i arbeidslivet og staten er en av bærebjelkene i samfunnet og de skal selvsagt videreføres, sa Jensen.

Vil ha begge deler

Det eneste som tilsynelatende var igjen av Frps tradisjonelle linje i arbeidslivsspørsmål, var ønsket om mer lokal lønnsdannelse.

- Vi vil ha begge deler, slik at de ansatte og arbeidsgiverne kan gå inn i lokale forhandlinger i tilfeller der det er nødvendig for å sikre arbeidsplasser, sier hun til NTB.

Uttalelsene kommer etter at hennes partifelle Christian Tybring-Gjedde i Klassekampen i forrige uke karakteriserte kollektive avtaler som idioti.

- Jeg er ikke enig i dette. Jeg vil nyansere bildet litt, sier Jensen.

Jens Stoltenberg mener Fremskrittspartiet endrer politikk og argumentasjon ut fra hva som synes mest lønnsomt fra debatt til debatt. Derfor tok han for seg Frps partiprogram da han uttrykte minimal tillit til Jensens uttalelser.

- På side sju står det at Frp ikke ønsker landsomfattende tariffavtaler og at lønnsdannelsen skal skje bedriftsvis, sa Stoltenberg. (NTB)