Siv nekter å peke på Sylvi som ny partileder

- Vi driver demokratiske valg i Frp, når den dagen kommer er jeg sikker på at Frp finner ut av denne, sier hun.

VIL IKKE PEKE PÅ ETTERFØLGER: Siv Jensen sier Frp har mange sterke kandidater som kan ta over den dagen hun gir seg som Frp-leder. Foto: Hans Arne Vedlogg / Dagbladet
VIL IKKE PEKE PÅ ETTERFØLGER: Siv Jensen sier Frp har mange sterke kandidater som kan ta over den dagen hun gir seg som Frp-leder. Foto: Hans Arne Vedlogg / DagbladetVis mer

MALVIK (Dagbladet): Det har vært valgkamp med regjeringskrise, det har vært en valgkamp med et bompengeopprør som eksploderte i ansiktet til Frp, det har vært en valgkamp der grasrota i partiet har krevd at hun skal lever på bom.

Det gikk så langt at lokallaget i Sarpsborg fattet et vedtak om at Siv Jensen ikke var velkommen hos dem i valgkampen.

Men fredagen før valgdagen var Dagbladet med Siv Jensen til Malvik i Trøndelag, der hun var mer enn velkommen hos lokallaget. Hos Camilla Jensen fikk hun høre om utfordringen med å være alenemor med tre barn, uføretrygdet og i tillegg betale 6000 kroner i eiendomsskatt.

- Det er dette som er det som er det morsomste med å drive valgkamp. Å besøke folk, høre på hverdagsutfordringer og se etter muligheter. Det er det som gir meg påfyll, jeg er politiker for å gjøre en forskjell, sier Jensen etter besøket.

Gjennomgang

Men hva gjør hun etter valget, hvis de verste meningsmålingene slår til? Det er Siv Jensen ikke så interessert i å snakke om.

- Nå bruker jeg energien min på å drive valgkamp til siste slutt. Så håper jeg at resultatet blir bra, sier Jensen.

En gjennomgang blir det uansett, avslører Siv Jensen.

- Når et valg er over, tar vi en grundig evaluering, og ser på hva som var bra og hva som var dårlig. Det gjør vi om det blir 8, 9 eller 10 prosent. Og vi lærer av det. Men å begynne å snakke om det nå, når jeg konsentrerer meg om å drive valgkamp, nei, sier hun kontant.

- Det har vært en dramatisk valgkamp, der dere var nær regjeringskrise. Er du enig i det?

- Det er klart bomspørsmålet har vært veldig sentralt i denne valgkampen, sier Siv Jensen, og skyter inn en anekdote om en bomstasjon hun reiv ned på Halsenøy dagen i forveien.

- Forbindelsen var slik at de som bodde der ikke kunne passere uten å betale. Prisen per passering er 96 kroner. For en gjennomsnittsfamilie kostet den bommen alene årlig 33 000 kroner. Da vi kom for å skru den ned var det fest i bygda.

PARTILEDERUTSPØRRING: Fremskrittspartiets leder Siv Jensen mener hun og Sylvi Listhaug må tile kritikken. Vis mer

8500 kroner

Siv Jensen sier hun ikke tror regjeringskrisa har fratatt Frp troverdighet i spørsmål om bom og bompenger.

- Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror de siste ukers kamp har vist folk hvor vanskelig denne kampen er fordi det er et så solid flertall av politikere som synes bompengefinansiering er utmerket.

- Føler du på presset fra resten av partiet?

- Partiet står samlet i strategier og veivalg vi har tatt. Det ble en veldig boost i vår organisasjon da vi landet en bompengeløsning, for det var det veldig sterkt press og store forventninger rundt. Det ble tatt godt imot.

- Konsekvensen av den avtalen er at en familie bosatt i Stavanger eller Sandnes får redusert utgiftene med 8500 kroner, bare fordi rushtidsutgiften blir borte.

- Hvor mange prosent må du ha for å være fornøyd?

- Jeg har alltid som målsetning å gjøre et best mulig valg. Vi kommer til å se denne lokalvalgkampen som de fleste andre, veldig store lokale variasjoner. Noen steder blir vi det største, noen steder gjør vi det veldig dårlig, noen steder er vi ikke representert, vi har ikke lister. Så her vil variasjonen være stor.

- Er det noen steder som betyr ekstra mye for deg å gjøre det bra?

- Frp har definert en lang rekke med satsingsområder der vi tror vi har gode grunner til å levere gode valg. Men jeg håper vi gjør det best mulig alle steder. Vi har 4500 listekandidater til dette valget som står opp om morgenen og hver eneste dag for å få best mulig gjennomslag. Jeg tror det er flere enn meg som har jobbet mye og hardt i mange, mange timer, som også nå ser fram til at det snart er over og at vi kan begynne å gjennomføre politikken.

PIKINIK: Frp-leder Siv Jensen blir grilla av Dagbladet. Vis mer

- Hvis dere mister Os, det blir surt?

- Det som er spennende i Os, er at der skal det være en kommunesammenslåing med Fusa, til Bjørnafjorden. Os har vært styrt av Frp i en årrekke uten eiendomsskatt, Fusa med. Der ligger premisset for at man skal slå sammen å fortsette uten, har vist at det er fullt mulig. Men jeg så at Jonas Gahr Støre var på besøk der nylig, og bare det at han har vært der og snust litt på omgivelsene er et tegn på at hvis Ap har noe de skulle ha sagt, så kommer eiendomsskatten som en kule med en gang.

Arvtakeren

Per i dag står Frp i fare for å sitte blottet igjen for makt og mandater på Stortinget etter seks år i regjering. Å gå ut av regjeringen i god tid innen neste stortingsvalg kan dermed være en mulighet. Da står Norge plutselig med den sentrum-høyre-regjeringen både KrF og Venstre alltid har lengtet tilbake til.

Dagbladet er kjent med at Frp er splittet over lederskiftet i partiet. De mer moderate kreftene ønsker ikke Sylvi Listhaug som leder, samtidig som andre Frp-ere vil bære henne til partitronen på en gullstol.

- Når du en gang går av, er det andre enn Sylvi som kan ta over?

- Jeg skjønner egentlig ikke hvorfor du spør. Vi har ikke noen lederdebatt i Frp, det er et helt uaktuelt tema å diskutere.

- Skal du sitte evig?

- Nei, men det jeg har vært opptatt av helt siden jeg overtok ledelsen i Frp, har vært å bygge lag, og nye profiler. Er det noe Frp har så er det sterke profiler, sterke kandidater. Vi er godt forspent og har mange kjente profiler, Det skal vi være glade for.

- Så det er mange som kan ta over etter deg?

- Det er uansett sånn at når den dagen kommer har ikke jeg for tenkt å peke på hvem som skal overta. Vi driver demokratiske valg i Frp, når den dagen kommer er jeg sikker på at Frp finner ut av denne.

Regjeringskrise

- Du var klar til å gå av?

- Jeg var først og fremst opptatt av å finne en løsning, men jeg visste at det sto mye på spill. Jeg er glad vi fant en løsning .

- Sitter dere i regjering til 2021?

- Frp er opptatt av å gjøre en forskjell for innbyggerne. Den beste måten å gjøre det på er å få gjennomslag for Frp-politikk. Det gjør vi hver dag. Men jeg er opptatt av at ikke alt vi gjør ender i kjedelige premisser. Partiene må kjennes igjen, de må synes og gjennomslagene må være tydelig. Det er noe av det jeg jobber mest for. Det jeg har fått på eiendomsskatt nå, er et slikt gjennomslag .