Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Siv og Erna har skuslet bort handlingsrommet

Men LO vil ha bredt skatteforlik.

ADVARER: LO advarer mot ideologisk motivert skattelette. LOs 2.nestleder Hans-Christian Gabrielsen mener regjeringen har brukt mye av handlingsrommet i norsk økonomi allerede ved å kutte i formuesskatten. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
ADVARER: LO advarer mot ideologisk motivert skattelette. LOs 2.nestleder Hans-Christian Gabrielsen mener regjeringen har brukt mye av handlingsrommet i norsk økonomi allerede ved å kutte i formuesskatten. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO mener Scheel-utvalgets utredning gir et viktig bidrag til diskusjon om skattesystemet, men mener at regjeringen har skuslet bort deler av handlingsrommet allerede.

- Det er mye bra i det Scheel-utvalget presenterer, som burde gi grunnlag for et bredt skatteforlik. Det er viktig for å skape et levedyktig skattesystem, sier LOs 2. nestleder Hans-Christian Gabrielsen i en pressemelding.

Grundig utredning Han mener Scheel-utvalgets utredning er grundig og gir et viktig bidrag til diskusjonen om skattesystemet.

- Utvalget foreslår en reduksjon i selskaps- og alminnelig skatt til 20 prosent. Dette vil gjøre norsk selskapsskatt sammenliknbar med andre land. Utvalget foreslår andre endringer som i følge utvalget sikrer at fordelingsvirkningene og provenyet i skattesystemet ikke endres i forhold til i dag. Det er positivt, sier Gabrielsen.

Positivt LO mener også det er positivt at endringer i selskapsskatten ses i sammenheng med andre skatter, at finansbransjen skattefordel reduseres, og at utvalget går mot å fjerne formuesskatten.
 
- Det uheldige her er at regjeringen har presset gjennom kutt i formuesskatten før utredningen var ferdig. Dermed har de begrenset handlingsrommet for reduksjon i andre skatter, som utvalget foreslår, sier Gabrielsen.
 
Den rødgrønne regjeringen satte ned utvalget for vurdere norsk selskapsskatt og omlegging av skattesystemet med uendret skatteinntekt.

Beholde skattenivået - I tråd med tilleggs-mandatet fra finansministeren har de også utredet redusert skatt. Etter LOs syn er det avgjørende viktig å opprettholde samlet skattenivå for å finansiere velferdsstaten og fellesgoder.

LO vil derfor advare mot at regjering og arbeidsgivere misbruker utredningen til ideologisk motivert skattelette.  Endringer må heller ikke skje ved at skattebyrden veltes over fra grupper med høy inntekt og formue til andre.
 
Utvalget foreslår å fjerne skattefradraget for fagforeningskontingent. Utvalget har imidlertid ikke vurdert betydningen for norsk økonomi av koordinert lønnsdannelse, slik som Holden-utvalget gjorde, og fradragets betydning for norsk lønnsdannelse, sier Gabrielsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling