Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siv og Erna svarer Hadia: - Ap har en struktur som tar livet av partiene de samarbeider med

Mener Hadia Tajik bommer med sin kritikk, og advarer potensielle Ap-partnere.

- FORSKJELLENE ØKER IKKE: Siv Jensen går ikke med på påstanden om at forskjellene øker under den sittene regjeringen. Foto: Siv Johanne Seglem /Dagbladet
- FORSKJELLENE ØKER IKKE: Siv Jensen går ikke med på påstanden om at forskjellene øker under den sittene regjeringen. Foto: Siv Johanne Seglem /Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Dagbladet onsdag gikk Ap-nestleder Hadia Tajik hardt ut mot regjeringen generelt, og Erna Solberg og Siv Jensen spesielt.

Tajik advarer mot politikken regjeringen fører, og overfor Dagbladet beskrev hun hvordan hun mener Norge vil se ut om 10 år med en fortsatt blåblå regjering.

- Jeg ser et Norge med større økonomiske og sosiale forskjeller. Det er samfunnet man risikerer over tid med Høyre og Frp's politikk på skatt, arbeid, likestilling, skole og integrering. Enkelttiltakene er ikke nødvendigvis dramatiske, men summen blir et samfunn med større forskjeller hvor arbeidstakerne står alene.

- Svartmaler Nå slår Erna Solberg og Siv Jensen knallhardt tilbake, og mener Tajik overdramatiserer.

- Den svartmalingen fra Ap har vi hørt mange ganger før. Det vi gjør, er å sørge for at de fattigste barna får større mulighet til fridtidsakiviteter, vi sørger for at de med lavest inntekt får mulighet til barnehageplass gjennom gradert foreldrebetaling og gratis kjernetid for treåringer fra de de fattigste familiene. Alt dette bidrar til å løfte utviklingen i Norge, sier Solberg.

- Men er det for store forskjeller i Norge i dag?

- Norge er det landet i verden med lavest forskjeller, men det er for mange som står utenfor. For mange barn opplever å være i en økonomisk situasjon som ikke er god nok. Det er en utfordring, og derfor må vi ha målrettede tiltak. Ap ser seg blind på skattesystemet, men det er ikke det som er viktig.

Advarer Ap-partnere Tajik går også hardt ut mot måten Erna Solberg styrer regjeringen, og mener statsministeren framstår som «svak» i møte med Frp.

- For meg framstår Erna og Høyre som for svake i møte med Frp. Er man trygg på samarbeidet, så setter man klarere rammer. Når statsministeren gir Frp så stort spillerom, så kan man ta seg i å tenke at hun ikke har alternativ. At det å begrense Frp's spillerom ville har betydd at Høyre blir isolert. I tillegg er det ingen tvil om at Frp's statsråder framstår som synlige, mens Høyres statsråder står i bakgrunnen, sa Tajik.

Erna Solberg mener den uttalelsen bør stå som en advarsel til de partiene som vurderer å samarbeide med Ap.

- Jeg syns at alle partier som vurderer å samarbeide med Ap bør lytte til hva Hadia Tajik sier. Jeg har en filosofi om at hvis et samarbeid skal gå godt, så må alle få lov til å skinne. Hvis det går dårligere for noen i samarbeidet, så går også selve samarbeidet dårligere, sier Solberg, og legger til:

- Skal du oppnå resultater må alle synes. Vi har styrke nok i oss til å se at vi er et samarbeid, og vi er et samarbeidsorientert parti. Ap har en struktur som tar livet av de paritene de samarbeider med.

- Hadia mener det er en politisk spin å si at dere gjør dette bevisst?

- Det er mulig de driver med spin, jeg driver med realpolitikk. 

- Ikke minister for Ap Også finansminister Siv Jensen får gjennomgå av Tajik.

- Finansministerens svar på arbeidsledigheten er skattekutt, men hun svarer aldri på hvor mange arbeidsplasser kuttene skaper. Det vitner om at hun er ideologisk og ikke faglig drevet. Jensen er ikke en finansminister for landet, hun er en finansminister for Frp, sa Tajik.

Siv Jensen mener Tajik bommer i sin kritikk.

- Den uttalelsen er underlig. Jeg er finansminister for regjeringen på vegne av Frp, og gjennomfører regjeringens politikk. Men Tajik har helt rett i at jeg ikke er en finansminister for Arbeiderpartiet, sier Jensen til Dagbladet, og legger til:

- Regjeringens politikk er riktig for landet, fordi omstillingen vi står overfor ikke handler om størst mulig offentlig sektor, men flest mulig arbeidsplasser.

- Tajik etterlyser et konkret svar på hvor mange arbeidsplasser skattekuttene skaper, så nå har du mulighet til å svare på det?

- Vi har ikke redusert skatter fordi det på kort sikt skaper arbeidsplasser, men fordi det på lang sikt legger grunnlagget for større investeringer, flere arbeidsplasser og lavere arbeidsledighet.

- Er det mulig å tallfeste?

- Dessverrre har ikkke skattelette tilbakevirkende kraft. Det må først gis, så skape investeringer og så kan det skape arbeidsplasser. Men det er ingen tvil om at Ap's svar, som er å skjerpe skattene, ikke ville skapt flere arbeidsplasser.

- Svekker ikke rettighetene Jensen kjøper heller ikke påstanden om at regjeringens politikk vil skape større økonomiske og sosiale forskjeller.

- Vi har ikke svekket rettighetene for arbeidstakerne. Vi har modernisert arbeidsmiljøloven uten å svekke rettighetene.

- Mange vil vel være uenig i at dere ikke har svekket rettighetene, dere har blant annet åpnet for økt bruk av midlertidige ansettelser?

- Tajik vil være uenig, men det er feil. De grunnleggende rettighetene når det gjelder blant annet normalarbeidstid og andre lovefestede rettigheter er ivaretatt. Målet vårt er heller ikke å bygge ned velferdsstaten. Vi vil gjøre den mer robust, men da må vi ha flere arbeidsplasser, og derfor senker vi skattene.

Ola Magnussen Rydje i tankesmien Agenda skrev tidligere i uka en kommentar i Dagbladet, der han mente at «målt ved Gini-koeffisienten, det mest brukte målet på ulikhet, har ulikheten økt hvert år mellom 2009 og 2014: Til sammen en økning på sju prosent».

Siv Jensen leser tallene på en annen måte.

- Forskjellene har ikke forsterket seg. Det er ikke mulig å finne signifikante endringer på den koeffisienten etter at vi overtok. Agenda ønsker å skape det inntrykket, men av OECD og IMF får vi ros, svarer Jensen.

HARDT UT: I Dagbladet går Ap-nestleder Hadia Tajik hardt ut mot regjeringens politikk, som hun mener fører til økte økonomiske og sosiale forskjeller. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HARDT UT: I Dagbladet går Ap-nestleder Hadia Tajik hardt ut mot regjeringens politikk, som hun mener fører til økte økonomiske og sosiale forskjeller. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!