Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Siv og Erna svekker norsk økonomi

Jens mener dyrere og færre barnehager svekker vekstevnen i økonomien.

SVEKKER VEKSTEVNEN: Ap-leder Jens Stoltenberg mener regjeringen svekker vekstevnen i norsk økonomi gjennom sin barnehagepolitikk. Her feirer statsminister Erna Solberg (H) (t.v.) og finansminister Siv Jensen (Frp) sine første 100 dager i regjering i Davos. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SVEKKER VEKSTEVNEN: Ap-leder Jens Stoltenberg mener regjeringen svekker vekstevnen i norsk økonomi gjennom sin barnehagepolitikk. Her feirer statsminister Erna Solberg (H) (t.v.) og finansminister Siv Jensen (Frp) sine første 100 dager i regjering i Davos. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jens Stoltenberg angrep på LO/Ap-konferansen i formiddag regjeringen for å føre en barnehagepolitikk som er på veldig feil kurs.
Han viste til at Statistisk sentralbyrå i dag har lagt fram tall som viser at barnehageprisene for første gang på sju år går opp.

- Mye av økningen skyldes at regjeringen har hevet maksprisen. Dette viser at regjeringen tar barnehagepolitikken i feil retning.

Negativt for norsk økonomi For foreldre med lav inntekt og flere barn kan økningen i pris bidra til at de velger å la være å ha barna i barnehage. Det er dårlige nyheter for barna, skuffende for likestillingen og negativt for vekstevnen i norsk økonomi, sa Stoltenberg.

Han sa at barnehager er viktig i den norske samfunnsmodellen, ved å gi gode oppvekstvilkår og grunnlag for skolegang, og ikke minst ved å sikre integrering.

- Et godt utbygd barnehagetilbud gir kvinner reell mulighet til å delta i yrkeslivet og styrker likestillingen. Og det er bra for norsk økonomi at flere er i arbeid. Billige og flere barnehager gir foreldrene reell valgfrihet. Dyrere og færre barnehageplasser svekker valgfriheten. Det svekker norsk økonomis vekstevne, sa Stoltenberg.

Tydelige forskjeller Ap-lederen mener det er på familie- og likestillingspolitikken man ser tydeligst kursen den nye regjeringen har lagt ut på, og forskjellene mellom høyre- og venstresiden. Stoltenberg advarte også mot å legge skylda ensidig på KrF for endringene i familiepolitikken.

Ikke KrF's skyld Det er Høyre som har vært for høyere barnehagepris, ikke KrF. Og det er Høyre som vil avskaffe pappapermen, ikke KrF. Vi kan ikke la Høyre og Frp slippe unna ved å skylde på KrF, sa Stoltenberg.

Stoltenberg mener familie- og likestillingspolitikken er et felt Ap og LO kan mobilisere sammen mot de neste valgene. Ap-lederen gledet seg over en god trend for Ap på målingene etter stortingsvalget. Han mente gode Ap-mnålinger ikke minst skyldes samarbeidet med fagbevegelsen.

- Selv om ikke så lenge siden valget, kommer kommunevalget veldig raskt. Det blir en enorm mobilisering. Vi skal glede oss over gode målinger, men det er ikke slik at de sklir inn. Gjør vi et godt kommunevalg, er det det beste grunnlaget for å komme tilbake i 2017, sa Stoltenberg.

Ikke dårlige tapere Han mente også at gode målinger skyldes at partiet har gjort mye riktig etter valgnederlaget.
og mente Ap har gjort mye riktig.

- For det første greide vi etter valget å ikke være dårlige tapere. Det er ganske viktig hvordan vi tar nederlag. Vi skal hate nederlag, men når taper, må vi riste nederlaget av seg og se framover. Vi har lyktes i å være et åpent og nysgjerrig parti som ser framover.

- For det andre har vi snakket om egen politikk. Det er viktig at vi markerer hva vi er mot, men også viktig at vi klargjør hva vi er for. Og så ser stadig flere mennesker  at det spiller en rolle hvem som styrer, sa Stoltenberg.
Han sa det er en fordel at regjeringen ikke holder valgløftene på en del områder.

Advarer mot svensk politikk - Men på noen områder legger de om kursen. Det ene kursskifte gjelder politikken for utdanning. De årene vi satt, greide vi å redusere forskjeller. Nå ser vi at politikken legges om, sa Stoltenberg og viste til hva som har skjedd i det høyrestyrte nabolandet.
- Sverige som har privatisert skolen, er på gal vei både når det gjelder kvalitet og sosiale ulikheter.
Det andre området der vi ser ideologisk linjeskift, er familie- og likestillingspolitikken, sa Stoltenberg.

FEIL KURS: Ap-leder Jens Stoltenberg angrep regjeringens familie- og likestillingspolitikk, og i særdeleshet barnehagepolitikken, på Ap og LOs konferanse om det fagligpolitiske samarbeidet i dag. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FEIL KURS: Ap-leder Jens Stoltenberg angrep regjeringens familie- og likestillingspolitikk, og i særdeleshet barnehagepolitikken, på Ap og LOs konferanse om det fagligpolitiske samarbeidet i dag. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart