UENIGE: De fundamentale forskjellene i asylpolitikken mellom Venstre og FrP kan spisse seg til hvis EU lander på en omfordeling av flyktninger. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
UENIGE: De fundamentale forskjellene i asylpolitikken mellom Venstre og FrP kan spisse seg til hvis EU lander på en omfordeling av flyktninger. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Migrantkrisen

Siv og Trine på kollisjons­kurs om EU-migranter

Etter massivt press fra sine egne, rykket Siv Jensen ut på Facebook med at hun ikke vil ta imot flere migranter. Det kan bli tungt å svelge for Venstre.

Etter at EU dro i land avtalen som skal løse den politiske migrantfloken på kontinentet forrige uke, har en rekke sentrale FrPere rykket ut med blånekt mot at Norge skal ta imot flere.

FrPs innvandringspolitiske talsperson Jon Engen-Helgheim, står fast på at Norge kun skal ta imot de kvoteflyktningene som er vedtatt, og ingen flere. De to tidligere justisministrene Per-Willy Amundsen og Sylvi Listhaug meldte seg raskt på. Amundsen vil sette foten ned, og Listhaug skrev på Facebook at «Norge er ikke en husmannsplass under EU».

Et sentralt krav fra EU-landene langs Middelhavet, er nemlig at andre land skal ta en del av byrden som hittil har falt på dem.

Tidligere i uka gikk Carl I. Hagen ut i Dagbladet med at Siv Jensen bør ta FrP ut av regjering dersom Norge tar imot nye flyktninger som har kommet til Europa over Middelhavet.

Nå får skeptikerne i partiet tilsynelatende støtte fra partilederen.

Vil ha mottak i Afrika

«De siste dagene har mange spurt om Norge frivillig nå bør ta imot flere migranter som kommer til EU-land. Frp er motstander av det. Norge har allerede bidratt betydelig. Det vi trenger nå er felles asylmottak i Afrika for å få kontroll på situasjonen», skrev Siv Jensen på Facebook onsdag.

Dagbladet har bedt om en utdypende kommentar fra Jensen, men får beskjed om at hun har sagt det hun vil si på Facebook.

Det er et åpent spørsmål om Jensen vil gå med på at asylsøkere som får innvilget opphold på et eventuelt framtidig asylmottak i Afrika, skal kunne komme til Norge etterpå. Men i alle tilfeller er det klart at FrP ikke vil være med på noen plan for å omfordele flyktninger innad i EU.

Det kan føre til kollisjon med regjeringspartneren Venstre, som i sitt partiprogram støtter en forpliktende fordelingsmekanisme.

Kollisjonskurs

Trine Skei Grande mener hun har Erna Solberg i ryggen for sitt standpunkt.

- Jeg er enig med statsministeren i at det er i Norges beste interesse å delta i et europeisk samarbeid for å løse migrantutfordringene, skriver Skei Grande i en SMS til Dagbladet.

Venstre mener altså at Norge må ta sin del av ansvaret, også hvis det betyr å ta imot flyktninger som blir omfordelt innad i EU som en del av en felles plan. Skei Grande føler seg likevel trygg på at de tre regjeringspartiene skal bli enige om hva Norge skal stille opp med.

- Dette er også i tråd med Jeløya-erklæringen, der vi skriver at «Norge skal være en pådriver for å finne gode løsninger for verdens flyktninger, både gjennom hjelp i nærområdene og ved å ta imot kvoteflyktninger», skriver hun.

Erna Solberg har selv ikke kommentert saken etter EU kom til en enighet forrige uke, men har tidligere understreket overfor Dagbladet at hun mener det er viktig å finne felles løsninger.