RUNGENDE NEI: Verken Siv Jensen eller Trine Skei Grande vil vurdere å innskrenke abortrettighetene i Norge. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
RUNGENDE NEI: Verken Siv Jensen eller Trine Skei Grande vil vurdere å innskrenke abortrettighetene i Norge. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Abortkamp

Siv og Trine skyter kontant ned Ernas abort-frieri til KrF

Frp og Venstre er tydelig beskjed Erna Solberg og KrF: Partiene vil ikke gå med på å innskrenke abortloven for å lokke Hareide og co. inn i regjering.

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg sa denne uka at hun er villig til å forhandle om endringer i abortloven dersom KrF ønsker plass i hennes regjering.

Statsministeren slo fast hun er klar over at abortloven er en viktig sak for Knut Arild Hareide og KrF. Hun sa også at dersom KrF ønsker å forhandle om å tre inn i Solberg-regjeringen, er det naturlig at KrF får sette et preg på regjeringen med saker som er viktige for dem.

Nei fra Siv

Statsministeren blir nå ettertrykkelig satt på plass av sine nærmeste kolleger i regjeringen.

FRP: Partileder Siv Jensen talte til Fremskrittspartiets landsstyremøte lørdag formiddag. Hun snakket blant annet om KrFs veivalg, og en «demoniseromg» av Frp-politikere. Video: Frp Vis mer

Både Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (Venstre) sier til Dagbladet at det er utenkelig for deres partier å gå med på å endre abortloven i retningen KrF ønsker. Begge garanterer at abortloven ligger fast.

- Vi vet veldig godt hvor KrF står i disse spørsmålene, men vårt utgangspunkt er at kvinners rett til selvbestemt abort står fast, sier Frp-leder Siv Jensen til Dagbladet.

- Og det kan du love Frp's velgere?

- At abortloven ligger fast er vi tydelige på, og det er noe vi i Frp har stått for i mange, mange år, sier Jensen.

Nei fra Trine også

Også Venstre-leder Trine Skei Grande er glassklar i denne saken: Venstre vil ikke gå med på å endre abortloven for å lokke KrF inn i regjering, selv om Erna Solberg åpner for det.

- Kan du love Venstres velgere at Venstres syn på abortloven ligger fast?

- Ja, rammene for abortloven må ligge fast! Dette er en viktig sak for oss, det handler om kvinnekroppen og likestilling. Det er en grunnleggende verdi for oss. KrF vil sikkert bringe det på bordet i en eventuell forhandling, men for Venstre er det viktig å si at rammene for norsk abortlov skal ligge fast, sier Skei Grande til Dagbladet lørdag ettermiddag.

- Hva synes du om at statsministeren ikke virker til å dele din oppfatning av saken?

- Jeg opplever at statsministeren svarer på en oppfordring hun fikk fra KrF som Høyre-leder. Det må Høyre-lederen få lov til ha meninger om, sier Skei Grande.

- Vi håper vi kommer til en forhandling med KrF, men abortloven er et helt grunnleggende rammeverk for Venstre.

Også Unge Høyre har reagert etter at Solberg torsdag rykket ut og sa seg villig til å forhandle om KrFs krav om å nekte tvillingabort, samt abort etter 12. uke for fostre med alvorlige sykdom, som Downs syndrom.

Erna avviser løfte

Utspillet kom kort tid etter at KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad gikk ut i flere medier og sa at KrF bør ha abortendringer som et av sine viktigste krav inn i eventuelle regjeringsforhandlinger, enten det blir med de borgerlige eller Ap og Sp.

Overfor NTB avviser Solberg at hun har lovet KrF gjennomslag i abortspørsmålet.

- Jeg har svart på en utfordring og sagt at vi kan sette oss ned og diskutere. Jeg har ikke sagt det er gjennomslag for KrF på disse spørsmålene, understreker Solberg overfor NTB.

Erna i mindretall

Inntil i 2013 var Høyre enig med KrF at paragraf 2C i abortloven burde endres.

Paragrafen sier at svangerskapet kan avbrytes etter tolvte uke dersom «det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet».

Høyres landsmøte snudde i 2013 i saken, men statsminister Erna Solberg tilhørte mindretallet som stemte mot.