Siv øker oljepengebruken

Veksten i norsk økonomi er høyere enn ventet og anslås til 2,7 prosent i år. Samtidig bruker regjeringen 7 oljemilliarder mer enn anslått i statsbudsjettet.

SE TV LIVE: Finansminister Siv Jensen holder pressekonferanse om revidert nasjonalbudsjett. Video: Christian Wehus / Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen smører budsjettet 238 miliarder oljekroner. Det tilsvarer 2,9 prosent av kapitalen i oljefondet, ifølge nøkkeltallene fra regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett, som ble lagt fram klokken 8 i dag.

Oljepengebruken er 7 milliarder kroner høyere enn anslått da statsbudsjettet for 2019 ble lagt fram i fjor høst.

I forslaget til statsbudsjett ble det såkalte strukturelle, oljekorrigert underskuddet anslått til 231,2 milliarder kroner i 2019.

Den økte pengebruken forklares med at uroen i finansmarkedene det siste halve året reduserte verdien av oljefondet med rundt 500 milliarder kroner.

I budsjettforslaget framgår det også at regjeringen venter at arbeidsledigheten vil fortsette å falle. Prognosen anslår nå en ledighet på 3,7 prosent i 2019, mot antatte 3,8 prosent da statsbudsjettet ble lagt fram i fjor høst.

Den økte oljepengebruken drar også opp den såkalte budsjettimpulsen til 0,5 prosent. Det er høyere enn da statsbudsjettet ble lagt fram i fjor høst. Ifølge Finansdepartementet er finanspolitikken om lag nøytral dersom man ser 2018 og 2019 under ett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer