Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siv om det tette forholdet til Sylvi: - Jeg har vært bekymret for henne

Siv Jensen mener Sylvi Listhaug ville blitt en god nestleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): - Sylvi er veldig viktig for Frp nå, og hun gjør en fantastisk jobb. Hun har stått i stormen, og det har vært mange tøffe tak etter at hun byttet departement. Jeg har faktisk vært litt bekymret for Sylvi, fordi det er mye oppmerksomhet og negative karakteristikker, sier Siv Jensen til Dagbladet.

Partilederen har nettopp gått ut av landsmøtesalen på Gardermoen hvor både Robert Eriksson, Carl I. Hagen og Terje Søviknes brukte taletiden på å hylle Listhaugs innsats som innvandringsminister.

Sammen med Listhaug forteller Jensen om den tette dialogen de to har hatt den siste tiden.

- Jeg har brukt ganske mye tid på å passe på henne, for å forsikre meg om at hun har det bra. Det har vært en tett dialog hvor vi både snakkes på telefon, sender hverandre meldinger og møtes hyppig, sier Jensen.

- Må puste med magen Frp og Listhaug er blant annet blitt kritisert av opposisjonen for sin harde retorikk, organisasjoner har karakterisert politikken som uverdig og forskere mener hun misbruker forskningsresultater.

I samtalene snakker Listhaug og Jensen om hvordan det er å stå i stormen, og Jensen deler sine personlige råd.

- For meg som partileder er det viktig for meg å gi henne styrke og backing. Jeg har jo vært i samme situasjon selv, og det handler om å puste med magen og løfte blikket. Men Sylvi har en fantastisk egenskap i å riste det av seg, og så er hun jo så blid.

- Har alle egenskaper Neste år er det nestledervalg i Frp, og i dag meldte Stavanger Aftenblad at partiets 2. nestleder Ketil Solvik-Olsen sier nei til en plass på Stortinget fra 2017, slik han gjorde i 2013.

På direkte spørsmål bekrefter partilederen at hun tror Listhaug ville blitt en god nestleder, dersom det skulle bli aktuelt.

- Sylvi har alle egenskaper som skal til for å gjøre de fleste oppgaver. Hun er veldig flink, sitter i sentralstyre og en kollega jeg har samarbeidet med i flere år.

Listhaug smiler mens Jensen kommer med sine beskrivelser, og understreker at støtten betyr mye.

- Det som er veldig bra, er at hvis hun ser at jeg har hatt en tøff dag, så ringer hun meg og spør hvordan det går. Jeg merker at hun bryr seg, og det har vært utrolig viktig. Spesielt i starten. Siv er flink til å se folk og bry seg. Støtten fra partiet betyr også mye for meg, og det gjør at jeg kan stå rakrygga i debatter. Der er viktig å vite at jeg har støtte i egne rekker.

- Ikke familievennlig - Kunne du tenke deg å bli nestleder?

- Jeg har så mye å gjøre med jobben jeg har i dag, at det har jeg ikke begynt å tenke på ennå.

- Du sto ikke på en liste før stortingsvalget i 2013, kommer du til å gjøre det i 2017?

- Jeg har ikke begynt å tenke på det, men hvis jeg får spørsmål om det, så må jeg ta en vurdering. Det er et stort valg i livet, utfordringen er at politikken ikke er spesielt familievennlig. Jeg har to små barn, og det gjør at jeg må gjøre grundige vurderinger før jeg eventuelt lar meg nominere.

- Samlet regjering Jensen og Listhaug er mer komfortable med å snakke om flyktningpolitikken og innstrammingstiltakene som nå skal legges fram for Stortinget, enn å diskutere framtidsplaner.

- Hvorfor tror dere det blir så mye bråk rundt Listhaug og asylpolitikken?

Jensen tar ordet.

- Fordi det er et tema som engasjerer bredt. Det er en ærlig sak at folk har ulike meninger, men vi står veldig trygt i dette. Det er bred enighet i det norske folk om at det vi gjør er riktig, og regjeringen står samlet bak Sylvi.

- Ikke i tvil - Listhaug, er det noen gang dere tar innover dere kritikken, og spør dere selv om dere bør revurdere enkelte av forslagene?

- Nei, for dette er helt nødvendig. Her må man tenke langsiktig. Det er et stort potensial for store flyktnignstrømmer, og i Sverige har de tatt i mot så mange at det vil bli vanskelig å lykkes med integreringen. Jeg er ikke i tvil om denne politikken.

Innvandringsministeren innrømmer likevel at det å trekke fram skrekkscenarier kan gagne Frp.

- Det er godt mulig, men grunnen til at jeg sier det jeg sier, er at det er det scenariet vi står i. Og det er andre enn meg som sier det også. Man kan gjerne håpe på noe annet, men vi må styre etter hvilke scenarier vi kan oppleve.

- Kan den retorikken føre til mer frykt og mer polarisering i Norge?

- Hvis man ser til Sverige har de føyd alt under teppet og malt et glansbilde. Lærdommen er at vi står oss bedre på en ærlig debatt.

- Retorikken din provoserer både politikere og organisasjoner, kan retorikken bli så skarp at det blir vanskeligere for deg å få gjennom saker?

- Dette handler om å skape politikk som skal sikre landet i framtiden. Da syns jeg det er veldig spesielt hvis et parti stemmer mot forslag de egentlig er for, fordi de ikke ønsker at jeg og regjeringen skal lykkes. Jeg er tydelig fordi jeg står for noe, og fordi jeg er opptatt av at folk flest skal skjønne hva jeg snakker om.

Ville hoppet i havet igjen Tidligere denne uka var Sylvi Listhaug på tur til Hellas og øya Lesvos for å selv besøke flyktningmottak, og snakke med flyktningene det faktisk handler om. Men mest støy ble det da hun på oppfordring fra mannskapet på den norske redningsskøyta «Peter Henry von Koss», kastet seg ut i vannet for å bli «reddet» av besetningen.

- Hva tenkte du da du landet i Oslo og ble møtt av all kritikken?

- Da tenkte jeg «ja, ja», nå er det det de skal gnage på, så da blir det litt støy der. Jeg tror mange ønsket å vri dette i verste mening, men det blåser over.

- Hadde du gjort det samme igjen?

- Ja, mannskapet ville vise meg hvordan de jobber, og da hadde det vært direkte uforskammet hvis jeg hadde sagt nei.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!