HARDT UT: Frp-leder Siv Jensen mener debatten om kvoteflyktningene framstår mer og mer som Jonas Gahr Støres behov for en politisk seier.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HARDT UT: Frp-leder Siv Jensen mener debatten om kvoteflyktningene framstår mer og mer som Jonas Gahr Støres behov for en politisk seier. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Siv om flyktningforslaget til Jonas: - Det er i hvert fall ikke et reelt ønske om å hjelpe

Siv Jensen stiller spørsmål ved Støres motivasjon for å ta imot 10 000 kvoteflyktninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Frp-leder Siv Jensen går knallhardt ut mot Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet i debatten om Norge bør ta imot et økende antall kvoteflyktninger fra Syria.

- Det er Arbeiderpartiet som leder an dette kjøret, og det er det de nå får et svar på fra oss. Vi er ikke enige med Arbeiderpartiet i dette, og det sier vi nei til, sier Siv Jensen i et intervju med Dagbladet.

- For meg framstår dette mer og mer som Støres behov for å få en politisk seier. Det er en komplett avsporing. Vi skal ikke drive på den måten. Det vi skal gjøre, er det som er rett, og da skal vi bruke pengene på en måte så vi hjelper flest mulig, sier hun.

- Gjør begge deler - Alle ser jo at når vi kan hjelpe mange flere mennesker ved å øke bidragene til humanitær hjelp i nærområdene, er det et bedre svar på den utfordringen vi står ovenfor, sier Jensen.

- Går det ikke an å gjøre begge deler?

- Men vi gjør jo begge deler. Vi tar vår andel kvoteflyktninger, og vi har økt den, og vi styrker hjelpen der det virkelig trengs.

- Det å fremstille dette som at Norge ikke gjør noe, er feil. Det er få land som gjør mer enn Norge. Det er noe med å få litt dybde inn i den diskusjonen.

- Ikke ønske om å hjelpe - Opplever du det som taktikk fra Arbeiderpartiets side for å fyre opp en ny runde mellom dere fire partiene?

- Aner ikke hva som er Arbeiderpartiets beveggrunn. Det er i hvert fall ikke et reelt ønske om å hjelpe. Du hjelper flest gjennom den løsningen vi har skissert, og gjennom det regjeringen gjør.

Gjennom budsjettavtalen for 2015 har Stortinget besluttet å ta imot 1500 kvoteflyktninger fra Syria.

Denne uka kunngjorde Erna Solberg at regjeringen i revidert nasjonalbudsjett vil øke støtten til Syria og nabolandene med 250 millioner kroner, til totalt en milliard.

- Det pågår ingen forhandlinger om dette. Nå har vi landsmøte, nå klargjør vi hva vi mener. Foreløpig er ikke denne saken noe vanskelig i det hele tatt, sier Jensen.

- Vi gjør masse - Kan det bli en like vanskelig nøtt som asylbarnsaken?

- Jeg tenker i hvert fall at dette er en sak hvor svært mange i befolkningen er enige i det standpunktet vi har, sier Jensen.

Finansministeren svarer ikke direkte på spørsmål om Frps nei til 10 000 kvoteflyktninger betyr at de ikke vil ta imot noen flere enn det allerede er lagt opp til.

- Tenk på hva som er utgangspunktet for denne diskusjonen. Utgangspunktet for at denne diskusjonen kommer opp, er at Arbeiderpartiet fatter dette vedtaket på sitt landsmøte. Før det var det ikke noe debatt om dette. Regjeringen har utvidet mottak av kvoteflyktninger, så det er ikke sånn at vi ikke gjør noe. Tvert imot. Vi gjør masse.

- Ikke noe tema - Kan dere ta imot flere kvoteflyktninger?

- Foreløpig er ikke det noe tema. Vi har et budsjett, og vi har gjennom forhandlingene med Krf og Venstre lagt til rette for å øke mottaket av antall kvoteflyktninger. Det er besluttet. Det ligger der som et premiss i budsjettet. Så vil jeg anta at de også er veldig fornøyde med at vi styrker bidraget til hjelp i nærområdene, og så får vi ta det derfra.

Jonas Gahr Støre tar avstand fra påstanden om at Arbeiderpartiets initiativ handler om noe som helst annet enn å hjelpe personer i nød.

- Alvoret i situasjonen, millioner på flukt og titusenvis av døde, er årsaken til Arbeidepartiets engasjement. Vi opplever at de andre partiene på Stortinget deler viljen til å søke en løsning som samler, sier han til Dagbladet.

Han håper fortsatt på en bred løsning på dette spørsmålet, og advarer mot det som kan skje dersom land som Norge ikke stiller opp.

- Vi respekterer at partiene prioriterer ulikt, men håper vi kan komme fram til en løsning som betyr at vi gjør flere ting på en gang, gir hjelp til dem som er på flukt i regionen, bidrar til å redde liv i Middelhavet, bidrar i kampen mot kriminelle bakmenn, og sier ja til FNs anmodning om å gi flyktninger beskyttelse i Norge. Å ta i mot noen flere kvoteflyktninger er også å gi hjelp til regionen. Om ikke land som Norge stiller opp vil mottaksapparatet i landene rundt Syria bryte fullstendig sammen.