TRIST OG LEIT:  —.Alle ser at vi har lagt forholdene til rette for Carl I. Hagens ønsker i mange år. Han har vært godt tatt vare på i mange år, sier Frp-leder Siv Jensen. Hun avviser å ha lovet Hagen vervet som medlem i Nobelkomiteen, og sier det er leit han reagerer så sterkt på utfallet av en demokratisk prosess i partiet. Foto: Gorm Kallestad.
TRIST OG LEIT: —.Alle ser at vi har lagt forholdene til rette for Carl I. Hagens ønsker i mange år. Han har vært godt tatt vare på i mange år, sier Frp-leder Siv Jensen. Hun avviser å ha lovet Hagen vervet som medlem i Nobelkomiteen, og sier det er leit han reagerer så sterkt på utfallet av en demokratisk prosess i partiet. Foto: Gorm Kallestad.Vis mer

Siv prøvde å stoppe Hagens bitre oppgjør

Siden forrige onsdag har Frp-ledelsen og andre i partiet jobbet febrilsk for å stoppe Carl I. Hagen fra offentlig skittentøyvask

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Vel vitende om at den tidligere partiformannens skuffelse gjorde ham til ei tikkende bombe, har toppledelsen i Frp prøvd iherdig å forhindre at en bitter Carl I. Hagen skulle ta oppvasken med partileder Siv Jensen ut i det offentlige rom. De lykkes ikke.
- Vi har nesten ikke gjort noe annet enn å snakke med Carl I. Hagen denne uka, sier en sentral Frp-kilde.

Gikk i sinne Da Frp?s gruppemøte onsdag for en uke siden mot seks stemmer bestemte at Inger Marie Ytterhorn fortsatt skal være Frp?s representant i Nobelkomiteen og ikke tidligere partiformann Carl I. Hagen, reagerte Hagen i sjokk og sinne med å trekke seg fra vervet som leder av Frp seniororganisasjon og dermed sentralstyret.

Brannslukking Dagen etter vrakingen på Frps gruppemøte prøvde partileder Siv Jensen og nestlederne Per Arne Olsen og Per Sandberg å snakke Hagen til fornuft i et møte på Siv Jensens kontor. Partitoppene hadde ett hovedbudskap til Hagen: «Ikke tolk dette slik du nå gjør. Du ble ikke vraket, for det var ingen ledig plass». Men Carl I. Hagen hadde med seg et notat til møtet, og allerede da skal han ha sagt at han ville distribuere det i stortingsgruppa.
Etter at Siv Jensen hadde fått lese notatet, prøvde hun og resten av partiledelsen å få han til å unngå å spre det. De mente han først og fremst ville ødelegge for seg selv.

Ute etter Siv Ettersom Hagen ikke ville høre på partiledelsen, ble personer man mente han hadde tillit til, bedt om å være bindeledd. Oslo-veteran Peter N. Myhre som foreslo Hagen til Nobel-komiteen, skal være blant dem som ba Hagen tenke seg om. Men alt forgjeves.
- Jeg vil ikke kommentere hvem jeg snakker med, sier Myhre til Dagbladet.
I går eksploderte Hagens bitre oppgjør med etterfølgeren Siv Jensen i offentligheten. Hans notat om Siv Jensen påståtte løftebrudd ble publisert i alle kanaler, og Carl I. Hagen og kona Eli sa hva de mente om dagens partileder. Dagbladet har snakket med en rekke Frp-representanter om Hagens utblåsing. Få vil uttale seg åpent om konflikten og henviser til partileder Siv Jensen.

Bare trist Men erfarne Frp-politikere som har sett opp til Hagen i mange år og nærmest er lært opp av ham, rister på oppgitt hodet. Noen er triste, andre forbannet.
- Det er åpenbart at han prøver å ta Siv, sier en av de mest erfarne Frp-representantene, som reagerer sterkt på Hagens siste manøver.
Nordlandsrepresentanten Kenneth Svendsen, som for ti år siden var Hagens betrodde hjelper som leder av den såkalte «dødsskvadronen» i kampen mot Vidar Kleppe og andre «verstinger», sier i dag: — Dette er bare trist for Hagen.

I skyggen I spørretimen i går kjørte Frp og resten opposisjonen hardt mot helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen for brudd på kreftgaranti og flere års ventetid for brystrekonstruksjon etter kreft. Men etter seansen var alle bare interessert i Siv Jensens håndtering av Hagen-saken. Partiets pressekonferanse om sitt alternative budsjett kom helt i skyggen av Hagens bitre oppgjør.
- Vi har hatt et tungt år med mange krevende saker og mye bråk i partiet. Nå går målingene bedre, og vi er i media. Vil vi ha fokus på politikk. Vi vil ikke ha mer bråk. Carl må ha trodd at dersom han uttrykker sine ønsker overfor partilederen, så blir det sånn. Det er ikke lenger slik at bare Carl sier hopp, så hopper partiet. Sånn er det ikke lenger, sier en Frp-representant.

Uår Det siste året har Carl I. Hagen hatt en rekke utspill som ikke akkurat har vært håndsrekninger til partiledelsen: Mens Siv Jensen lå nede med brukket rygg, satt han og Eli Hagen på frokost-tv og beklaget seg over at han ble brukt så lite. Mens nasjonen sørget over terrorangrepene som kostet 77 menneskeliv, gikk han ut og sa at han ikke kunne forstå de pårørendes krav om at politiet skulle bruke store ressurser på å etterforske alle drapene. Valgkampen i Oslo, der Hagen var ordførerkandidat, var på ingen måte en suksess. Partiet ble nærmest halvert.

Mistet grepet? - Hagen har hatt mange uheldige og uforståelige utspill i år. Spørsmålet er om han «har mistet det», sier en annen sentral kilde. Flere husket tilbake til Hagens utblåsning fra Stortingets talerstol i 2001 da han sa at hans dagdrøm var blitt knust fordi han ikke ble stortingspresident.

Demokratisk prosess Siv Jensen avviser bestemt at hun har brutt noen avtale med Hagen.
- Jeg skjønner at Carl er såret. Det er lov å ha følelser. Men det er veldig leit at han reagerer slik som han gjør etter at vi har hatt en vanlig demokratisk prosess i partiet. Jeg erkjenner at jeg har hatt samtaler med Carl om hva han kunne tenke seg av verv og oppgaver. Men det var ingen ledig plass i Nobelkomiteen ettersom Inger Marie Ytterhorn ønsket å fortsette. Det har vært en helt udramatisk og normal prosess, sier Jensen til Dagbladet.

Tatt godt vare på Hun avviser kritikken fra Hagen.
- Alle ser at vi har lagt forholdene til rette for Carl I. Hagens ønsker i mange år. Han har vært godt tatt vare på i mange år, sier Jensen. Dagbladet er kjent med at Hagens ønskeliste i tillegg til Nobel-komiteen inneholdt sete i Riksrevisjonens kollegium og i Domstolsadministrasjonen. Vervet i Domstolsadministrasjonen har han fått, mens det skal ha vært formelle eller praktiske grunner til at vervet i Riksrevisjonen ikke lot seg ordne. Hagen ønsket også å være partiets ordførerkandidat i Oslo og var det fram til valget.

Mindre profilert Leder i valgkomiteen i Frp?s stortingsgruppe Kjetil Solvik-Olsen forteller at de vurderte å hente inn andre enn Ytterhorn, men det skulle i så fall være noen som ikke kommer fra politikken. Det siste året har det vært en debatt om at Nobelkomiteen kan knyttes for tett til det norske politiske miljø.
- Vi tok aldri den debatten fullt og helt, og vi kom ikke så langt at vi snakket om navn. Det endte med at vi ikke så noen grunn til å kaste Yttervik, sier Solvik-Olsen. Overfor Dagbladet blir det påpekt at Hagens verv i Oslo-politikken gjorde ham mindre aktuell i Nobel-komiteen enn om han hadde kuttet ut politikken. Han er leder av Frp?s bystyregruppe og kan i teorien, dersom den nye byrådskoalisjonen skulle rakne, komme i byråd. Valgkomiteen hadde ikke noe ønske om å få en for profilert politiker inn i komiteen.

Benkeforslag Dermed innstilte valgkomiteen på Ytterhorn. Peter N. Myhre som lanserte Hagen via benkeforslag, sier imidlertid:
- Jeg tror Carl I. Hagen kunne fått litt mer debatt rundt fredsprisen. Nobelkomiteen har jo de siste 30 år gått fra den ene fiaskoen til den andre. Det kunne være greit om det ble litt mer debatt rundt komiteens arbeid, sier han.
Blant de seks som stemte for Hagen, var Myhre og leder i Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde. Ifølge VG støtte også Ulf Leirstein Hagen. På spørsmål om det var Hagen som ba ham lansere seg, svarer Myhre:
- Om det var Carl som spurte meg, eller om det var jeg som spurte Carl, er en hemmelighet jeg vil ta med meg i grava.