Siv ser rødt - nå vil hun kopiere danske sosialister

Foreslår makstid i helsekø: To måneder.

GARANTIFORSLAG: Frp-leder Siv Jensen (t.v.) vil korte ventetida for norske pasienter. Her sammen med Høyre-leder Erna Solberg og helseminister Jonas Gahr Støre på Stortinget. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
GARANTIFORSLAG: Frp-leder Siv Jensen (t.v.) vil korte ventetida for norske pasienter. Her sammen med Høyre-leder Erna Solberg og helseminister Jonas Gahr Støre på Stortinget. Foto: Erlend Aas / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) I håp om å korte ned de norske helsekøene, har Fremskrittspartiets leder Siv Jensen funnet en løsning hun liker. I Danmark:

Jensen foreslår nå å kopiere danskenes modell for behandlingsgaranti. Der loves alle pasientene at de maksimalt skal vente åtte uker på å få behandling - fire uker hvis de er alvorlig syke. Alle har krav på å vite sin egen diagnose innen fire uker.

Anbefaler rød politikk
Den nåværende modellen ble vedtatt i fjor vår. Den danske regjeringen ledes av en sosialdemokratisk statsminister, og garantiordningen forvaltes av helse- og forebyggingsminister Astrid Krag. Hun representerer Sosialistisk Folkeparti - som er søsterpartiet til SV.

- Nei, vi er ikke redde for å anbefale sosialdemokratisk politikk - hvis den er smart og fornuftig, sier Frp-leder Siv Jensen til Dagbladet.

- Det oppsiktsvekkende her er at Jens Stoltenberg ikke ser til sine kolleger i andre land.

«Upresist» snitt-mål
I Norge er pasienter garantert behandling innen seks måneder. Kravet til de regionale helseforetakene er at snittet skal være 65 dagers ventetid for pasientene.

- Det er ikke så langt unna åtte ukers behandlingsgaranti, det?

- Det er upresist. For noen diagnoser er ventetida ekstremt mye lenger enn 65 dager. Vi vil ha mer presise mål, som pasientene kan forholde seg til, forklarer Jensen.

- Vi vil kopiere den danske modellen fordi den virker. Gjennom å sette såpass korte frister har tryggheten og sikkerheten økt for danske pasienter, samtidig som flere har fått behandling. Det er utrolig bra, sier hun.

Vil stramme grepet
- Dagens norske modell er ikke god nok. Seks måneder er garantien for prioritetspasienter, men mange opplever at de ikke blir tatt særlig alvorlig. Derfor vil vi stramme grepet, og innføre helt andre frister, sier Jensen.

Hun har også tanker om en større opprydding i norsk helsevesen:

 

- Det må frigjøres ressurser til pasientbehandling istedenfor byråkrati. Veldig mye helsepersonell bruker for mye tid på papirarbeid, det sier de selv. Og så vil vi legge ned de regionale helseforetakene, som er en byråkratisk koloss, sier Siv Jensen.