Siv snakker ut etter krisemøtet

- Nå må vi ta dette ned til et edruelig nivå, sier Frp-leder Siv Jensen om reaksjonene fra Venstre og KrF på bompengekravene etter krisemøtet i går.

KREVENDE: Partileder Siv Jensen og nestleder Sylvi Listhaug hadde ei stri tørn under Frps krisemøte om bompenger onsdag. Nå maner hun til edruelighet og ber om arbedisro. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
KREVENDE: Partileder Siv Jensen og nestleder Sylvi Listhaug hadde ei stri tørn under Frps krisemøte om bompenger onsdag. Nå maner hun til edruelighet og ber om arbedisro. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

- Jeg registrerer at de umiddelbare reaksjonene fra Venstre og KrF ikke har kommet fra partiledernivå. Og det er de andre partilederne jeg forholder meg til, sier Siv Jensen til Dagbladet.

Blekket hadde knapt tørket på Frp's kravliste etter krisemøtet om bompenger onsdag kveld, før de parlamentariske lederne Terje Breivik i Venstre og Hans Fredrik Grøvan i KrF slo fast at det ikke er aktuelt å innfri Frp-krav som berører innholdet i regjeringsplattformen.

Det tar Jensen med ro:

- Vi har vist i flere år at vi har evne til å snakke sammen. Så nå skal jeg sette meg stille og rolig ned med de andre partilederne i regjeringen og snakke rolig om dette.

- Dere er allerede i gang?

- Vi holder på. Men nå må vi få arbeidsro, svarer en litt knapp Frp-leder.

Nærkontakt med folk

Flere av dem som var på krisemøtet forteller uavhengig av hverandre om en trykket stemning der Jensen sto skolerett og tok imot bøtter med frustrasjon.

- Hvis partiledelsen ikke innså alvoret i forkant av møtet, så gikk det i hvert fall opp for dem underveis at dette ikke bare handler om Carl (I. Hagen) som roper fra et horn på veggen, sier en av dem.

- Jeg tror alle var klar over at det var en alvorlig situasjon. Vi hadde et godt, men krevende møte. Jeg hadde ikke forventet noe annet heller. Dette er våre fremste tillitsvalgte som er i nærkontakt med innbyggerne hver eneste dag, sier Jensen.

- Var det noe som endret seg for deg i løpet av møtet?

- Som jeg sier, det var krevende. Men vi landet på en god løsning. Og så har ikke jeg for vane å fortelle fra interne møter.

Bomvedtaket

- Du sa etter møtet onsdag kveld at dere ønsker å forhandle, men at Granavolden (regjeringsplattformen, red.anm.) ligger fast …?

Jensen avbryter før spørsmålet er ferdig stilt:

- Jeg sa at vi tar utgangspunkt i Granavolden og i vår landsmøteresolusjon, og at vi ønsker å sette oss ned med de andre partiene for å bidra til at bompengebelastningen for vanlige folk blir lavere. Dette er en særlig utfordring i de store byene, og den tar vi på alvor i Fremskrittspartiet.

- Men reaksjonene fra Venstre og KrF dreier seg om at deler av kravlista bryter med punkter i regjeringsplattformen?

- Jeg har ikke tenkt å gjennomføre denne type forhandlinger eller samtaler med Dagbladet eller andre medier for den saks skyld. Jeg snakker godt med de andre partilederne.

- Ligger Granavolden fast eller ikke?

- Jeg har ikke tenkt å utbrodere dette mer. Vi må få det ned på et edruelig nivå. Vi har så langt fått gjennomslag for å kutte bomgjeld, men det er på prosjekter utenfor de store byene.

Lover ikke noe

Frp-lederen sier følgende på spørsmål om hvordan hun ser for seg det videre forløpet:

- Vi skal bygge ut infrastruktur, men det må dimensjoneres slik at kostnadene ikke blir for store. Det må oppleves som rimelig. Da må vi se om vi kan skalere noe ned, få kostnadskontroll og om det er andre måter å dimensjonere på. Svarene har vi ikke i dag, men vi skylder folk og hverandre å se på det.

- Og utfallet?

- Når virkeligheten endrer seg, må vi politikere ta det inn over oss. Jeg tror mange partier opplever at folk syns det begynner å bli utfordrende. Min jobb som politiker er å ta folk på alvor.

- Så er jeg veldig glad for at partiet har samlet seg om en strategi. Jeg har ikke behov for å forskuttere noe, men vi skal prøve.